Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #sztucznainteligencja #analizadanych #powerbi #naukaprogramowania

Uważam, że przez bi przejdzie w tym i przyszłym rok tak wielka fala, że cały obszar analizy danych zmieni się bezpowrotnie. Pracuję z ludźmi z BI codziennie i widzę wyraźnie, że z miesiąca na miesiąc potrzeba na istnienie stażystów i juniorów w analizie danych staje się nieporównywalnie bardziej zbędne niż w programowaniu.

Wszyscy klepacze exceli wewnętrznie uczą się teraz Office 365, którego częścią jest PBI. I Wdrażają to, przekwalifikując się wewnętrznie. Sami robią, to co mieliby robić stażyści i juniorzy i robią to lepiej, bo znają biznes. Do tego butkampy wmawiają teraz głównie jednemu typowi klienta (nie chce mówić jakiemu, żeby nie było że jestem uprzedzony), że znajdą pracę z podstawami PBI i SQL.

Nie! Tego teraz uczą się aktualni pracownicy biznesowi i oni wezmą rolę potencjalnych stażystów i juniorów. Nie idźcie w to od zera. Idźcie w analizę danych w zaawansowanym zestawie z Pythonem, data engineeringiem, chmurą czy ai. Ale nie w bi (Power BI + PQ + podstawy SQL). Nie idźcie, bo tylko zmarnujecie czas.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: bardzo ostatnio się zdziwiłem że dział data który pracuje na całym stacku azure bi/data nie ma pojęcia jak to zostało wykreowane w azure, pojawił się dość ciekawy wątek związany z źródłami danych i niestety okazało się, architektura została wyklikana przez zewnętrzną firmę i teraz nikt nie ma możliwości z nikim na ten temat porozmawiać/dyskutować w obecnie pracującym zespole ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: no ciężko się nie zgodzić.

Moim zdaniem, paradoksalnie, rozwój i wdrażanie AI sprawi, że wiedza programistyczna i biznesowa stanie się jeszcze bardziej wartościowa wśród ludzi.

Czyli przez kilka następnych lat będziemy mieli tak, że aktualni midzi i seniorzy, którzy odnajdą się w wykorzystaniu AI i będą mieli mocne skille twarde (weryfikacja tego co wypluwają LLMy według mnie wymaga większej wiedzy niż jakbym sam to zrobił) i przede wszystkim miękkie
  • Odpowiedz
@SystemFound tak. Bo ogrom ludzi od bi serio tylko raporty klika. I tyle.

@JamesJoyce: Flashbacki z poprzedniej pracy (bank): "od raportów to jest dedykowany zespół, żeby was odciążyć", ale najpierw: zbuduj logikę, przygotuj skrypt, przetestuj skrypt, trzymaj kontrolę wersji, napraw skrypt, utrzymuj dokumentację, itd., a zespół od raportów jedynie uruchamia skrypt i wysyła rarporty, bo "oni nie umieją w skrypty".
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Znam kilka osób co pracują jako analitycy danych z Power BI/Cognos i jako-tako znają SQL na dopuszczalnym poziomie. Zapewne ich dni są policzone w krótkim i średnim okresie na tym stanowisku z tego co widzę po ofertach i postępujących layoffach w tym obszarze.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Pracując dla większych klientów już od dłuższego czasu zauważyłem tendencję, aby tworzenie raportów przerzucić na stronę biznesową. Po części z tą ideologią się zgadzam, bo jeśli dostarczymy biznesowi odpowiednio skrojone modele semantyczne, gdzie znajdą tam wszystkie niezbędne dane w przystępny dla nich sposób, to do wyklikania prostych raportów nie potrzeba wyspecjalizowanego developera. Nawet w większości przypadków biznesowi nie są potrzebne raporty w Power BI, a zwykłe tabele przestawne, bo
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: chyba za bardzo przeceniasz tutaj umiejetnosci biznesu w tej kwestii. Trafialem na rozne raporty Power BI robione przez biznes i zaden z nich to nie byl nawet poziom juniora z jakims komercyjnym expem w Power BI. Pamietam jak sam zaczynałem w PBI kilka lat temu i na start robilem sobie ok.50h kurs na jakims pluralsight. Po tym kursie można powiedzieć że to jest taki entry-level w PBI, a nikt
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: w połowie się zgadzam z tobą, faktycznie lepiej mieć coś więcej niż samo PBI developer na CV...

Ale z drugiej strony to od początku założenie Microsoftu było takie że Power BI ma być programem dla każdego pracownika biznesowego w firmie, tak to reklamowali i nie zakładali że firmy będą szukały dosłownie "Power BI developerów", lub wiedzieli że tak będzie ale no jak to reklamowali to tak żeby firmy były chętne
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: to czego się uczyć jak umiem SQL'a, trochę pl/SQL i power bi, zaczynam python'a, ale to też bardziej pod analizę. Nigdy nie byłem orłem z matmy, w-----ć to wszystko do kosza i iść w stronę wykończeniowki/glazurnictwa? Już mnie to wszystko w-----a i nie wiem co dalej robić. Znajomi kupują mieszkania, a ja dalej w dupie i wszędzie na grupach piszą, że perspektywy są tragiczne i jedynie cyber bezpieczeństwo albo
  • Odpowiedz