Wpis z mikrobloga

Oh shittens ( ͡° ʖ̯ ͡°) polecam zobaczyć jako inna perspektywę na rewolucję AI i koszty jakie generuje

#gielda
breakdown1 - Oh shittens ( ͡° ʖ̯ ͡°) polecam zobaczyć jako inna perspektywę na rewolu...
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@breakdown1: u mnie w korpo teraz każą oszczędzać tokeny i używać tańszych modeli do prostszych zadań, bo od tego miesiąca Microsoft kasuje za faktyczne zużycie tokenów w Copilocie, a nie stałą kwotę za użytkownika. Nie muszę mówić, że większość ludzi po tygodniu już przekroczyła limit ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 6
@jacas u mnie wprowadzili tydzień temu budżet 19$ miesięcznie na tokeny dla pracownika, po których model ma się po prostu wyłączyć. Jest prośba by mocno przemyśleć każdego prompta, dobrze go napisać i rozsądnie z modeli korzystać. A o mniejsze pierdoły jest prośba o korzystanie z copilota w przeglądarce :p
  • Odpowiedz
@breakdown1: u mnie też każą korzystać z automatycznego wyboru modelu zamiast do wszystkiego brać najlepszy, bo taniej ( ͡° ͜ʖ ͡°) ogólnie wg. mnie już nie ma powrotu i korpo tak czy inaczej będą płacić za te ejaje, tylko pewnie faktycznie będą starać się racjonować zużycie. No ale jak ludzie w połowie miesiąca przekroczą limit to szanująca się firma zwyczajnie dopłaci za zwiększenie i nakarmi majkroslopa.
  • Odpowiedz
@nabla-delta: większość korpo jest po uszy w produktach Microsofta - O365, Teams, GitHub gdzie Copilot jest mocno zintegrowany i nie da się tak łatwo nagle zacząć korzystać z konkurencji. Zresztą teraz chyba większość dostawców LLM przechodzi na ten model?
  • Odpowiedz
Trochę p---------e. Nie mówi jaką ma marże na API. Pamiętaj, że enterprise na API wydają setki tysięcy dolarów. Ja sam w firmie wydałem ok. 50k usd w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Mówi, że na każdy 1 dolar wydają 3 dolary na obsługę (ale to z R&D czy bez - brakuje informacji). Transformacja faktyczna jest, będą palić kasę, w Anthropica nie zainwestuje, korekta się należy na wszystkich innych związanych z AI, ale nie
  • Odpowiedz
@nabla-delta: z tą wydajnością pracy powiedziałbym że jest wrecz odwrotnie w wielu przypadkach.

Spytasz czemu?

Ano zachodzi takie zjawisko że ludzie sie rozleniwiają strasznie i głupieją w c--j w naszej pracy kiedy większość rzeczy obecnie zastępuje
  • Odpowiedz
@nabla-delta: to podejście juniora jest.

Bo nawet w platformie dynamicznie rozwojowej jak zle zrobisz na pewnym kroku coś to potem ten dług technologiczny sie tylko pietrzy i petrzy, zaczynają lawinowo wychodzić bugi i wszystko sie pieprzyc przez c-----ą architekturę oprogramowania
  • Odpowiedz
@nabla-delta: i nie mówimy tu o okresie czasu 5 lat ale nat dynamicznych 4 miesiącach, tyle wystarczy zeby zamienić projekt w piekło jak sie ma w------e na bieżąco na kwestie architektoniczne mniej lub bardziej
  • Odpowiedz
A z tym działaniem to też jest różnie przez obecnie narzucone tempo developmnentu w firmach.

W nawet poważnych firmach w wielu miejscach całkowicie obecnie porzucono np idee pisania testów pokrywajacych np backend i jest wymóg jak najszybszego dostarczania ciagle to nowych funkcjonalności i testowanie właściwie chwilę przed wrzutkami na produkcję na szybko.

Wszystko w imię tego że biznes obecnie mysli że chyba samo AI zaprogramuje wszystkei ich wymysły bezbłędnie wiec mozna uciąć czas developmentu
  • Odpowiedz
@jacas u mnie w firmie masz dostęp do gpt 5.5 tylko jeśli złożysz ticket o pozwolenie i będziesz cyklicznie wysyłał raporty na temat swoich sukcesów w wykorzystaniu AI XD a dla Areczka jest gpt 5.1-mini
  • Odpowiedz