Aktywne Wpisy

moll +69
Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprzednim trochę za słabo rozgrzana patelnia, potem minimalnie zbyt wysoka moc pod jajkami, przez co też szybciej musiałam zdejmować, bo się za mocno zjarały.
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć
Dlatego dzisiaj podejście nr 2!
#
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć
Dlatego dzisiaj podejście nr 2!
#
źródło: 1000018178
Pobierz
ArchetypT +120
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Przewodnik po Budapeszcie
✅ Parlament – ikona miasta i jedna z najpiękniejszych budowli Europy. Najlepiej prezentuje się wieczorem, kiedy jest pięknie oświetlony.
✅ Zamek Królewski – historyczna siedziba władców Węgier, dziś mieszcząca muzea i oferująca niesamowite widoki na Dunaj.
✅ Most Łańcuchowy – jedno z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w Budapeszcie, łączące Budę i Peszt.
✅ Łaźnie termalne – relaks w gorących źródłach, szczególnie w słynnych Széchenyi i Gellért. Idealny sposób na odpoczynek po całym dniu zwiedzania.
✅ Wzgórze Gellérta – najlepszy punkt widokowy na miasto, zwłaszcza o zachodzie słońca.
✅ Ruin Bary – niepowtarzalny klimat alternatywnych lokali w zrujnowanych budynkach, z Szimpla Kert na czele.
✅ Żółta linia metra – najstarsze metro kontynentalnej Europy, wpisane na listę UNESCO.
Więcej ciekawych miejsc znajdziesz tutaj
Budapeszt zachwyca o każdej porze roku – zimą urzeka świątecznymi jarmarkami, a latem tętni życiem nad brzegiem Dunaju. Byłeś? Co Cię najbardziej zachwyciło?
Jeśli kochasz podróże i szukasz inspiracji do wyjazdów, to zapraszam do obserwowania mojego konta oraz hasztagu #podrozebezosci
#budapeszt #podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki #wegry #historia #przyroda #podrozebezosci #turystyka #kultura
źródło: IMG_8725
PobierzWarto też wybrać się nad Balaton. Szczególnie południowa cześć jak Siofok. Bardzo płytkie jezioro, prędzej się zmęczysz niż utopisz.
Ale od paru lat nie jeżdżę, taki mój mały protest przeciwko zachowania władz tego kraju. Nie będę zostawiał swoich pieniędzy w kraju, który tak mąci w unii europejskiej ¯\(ツ)/¯ dobrze mieć swoje zasady. Podobnie z zakupami
@podrozebezosci: tak sobie. W 1945, w wyniku działań zbrojnych zniszczeniu lub uszkodzeniu uległo 80% budynków w Budapeszcie, w tym zamek i gmach Parlamentu, a także pięć mostów na Dunaju.
źródło: thumb_2585_news_big
Pobierz@PlesniakPospolity: lepsze brudasy niż Orban
Komentarz usunięty przez moderatora
Aż dziw że nie ma na zdjęciu gulaszu, on zawsze zdjęcia z pełną michą daje
@markhausen: zachęciłeś mnie, jadę! :D
Ale centrum to angielski worek na sperme. Kluby, dziewczęta i pijani brytole.
@UnhollySeth: Tak samo wyglądają porównywalne miasta w regionie, czyli Praga i Kraków. Musisz przyjąć, że turystyka do takich ośrodków w ujęciu globalnym to nie są miłośnicy muzeów i architektury, tylko spragnieni najebki turyści objazdowi.
źródło: IMG_20220822_183541
Pobierz