Wpis z mikrobloga

Budapeszt to jedno z najpiękniejszych miast Europy, które zachwyca zarówno miłośników historii, jak i tych szukających nowoczesnych atrakcji. Co warto zobaczyć w stolicy Węgier?

Przewodnik po Budapeszcie

✅ Parlament – ikona miasta i jedna z najpiękniejszych budowli Europy. Najlepiej prezentuje się wieczorem, kiedy jest pięknie oświetlony.
✅ Zamek Królewski – historyczna siedziba władców Węgier, dziś mieszcząca muzea i oferująca niesamowite widoki na Dunaj.
✅ Most Łańcuchowy – jedno z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w Budapeszcie, łączące Budę i Peszt.
✅ Łaźnie termalne – relaks w gorących źródłach, szczególnie w słynnych Széchenyi i Gellért. Idealny sposób na odpoczynek po całym dniu zwiedzania.
✅ Wzgórze Gellérta – najlepszy punkt widokowy na miasto, zwłaszcza o zachodzie słońca.
✅ Ruin Bary – niepowtarzalny klimat alternatywnych lokali w zrujnowanych budynkach, z Szimpla Kert na czele.
✅ Żółta linia metra – najstarsze metro kontynentalnej Europy, wpisane na listę UNESCO.

Więcej ciekawych miejsc znajdziesz tutaj

Budapeszt zachwyca o każdej porze roku – zimą urzeka świątecznymi jarmarkami, a latem tętni życiem nad brzegiem Dunaju. Byłeś? Co Cię najbardziej zachwyciło?

Jeśli kochasz podróże i szukasz inspiracji do wyjazdów, to zapraszam do obserwowania mojego konta oraz hasztagu #podrozebezosci

#budapeszt #podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki #wegry #historia #przyroda #podrozebezosci #turystyka #kultura
podrozebezosci - Budapeszt to jedno z najpiękniejszych miast Europy, które zachwyca z...

źródło: IMG_8725

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Byłem, ogólnie uwielbiam Węgry. Świetna kuchnia, przyjaźni ludzie, dobre ceny, ogólnie człowiek czuje się jak w Polsce.
Warto też wybrać się nad Balaton. Szczególnie południowa cześć jak Siofok. Bardzo płytkie jezioro, prędzej się zmęczysz niż utopisz.

Ale od paru lat nie jeżdżę, taki mój mały protest przeciwko zachowania władz tego kraju. Nie będę zostawiał swoich pieniędzy w kraju, który tak mąci w unii europejskiej ¯\(ツ)/¯ dobrze mieć swoje zasady. Podobnie z zakupami
  • Odpowiedz
@podrozebezosci byłem, potwierdzam że ładny. Fajne muzea, architektura i vibe stolicy. Lepsze wrażenia niż przereklamowana Praga ale niestety widać też pewne zacofanie, biedę i zaściankowość związana z rządami Orbana. Rozmowy z ludźmi, gorsze dzielnice i takie randomowe miejsca dla lokalsow klasy średniej (podobnie jak całe Węgry) nie były obrazem nowoczesnego europejskiego miasta. Mimo to polecam aby zwiedzić. Odradzam natomiast Słowację (poza górami)
  • Odpowiedz
Ale od paru lat nie jeżdżę, taki mój mały protest przeciwko zachowania władz tego kraju. Nie będę zostawiał swoich pieniędzy w kraju, który tak mąci w unii europejskiej ¯\(ツ)/¯ dobrze mieć swoje zasady

@markhausen: zachęciłeś mnie, jadę! :D
  • Odpowiedz
@Immoderate: Węgry i Słowacja są na jednym poziomie, czyli będąc tam masz wrażenie, że są ze 20 lat za Polską. Natomiast u Węgrów wrażenie robi jeszcze Budapeszt, bo widac w nim potęgę lat minionych, gdzie Bratysława wygląda tak, że przy niej dwa razy mniejsze polskie miasto wygląda na rozwinięte, bo gdy porównać do podobnych wielkościowo miast w PL, to ich stolica to zadupie.
  • Odpowiedz
Katedra sw Stefana jak dobrze pamiętam jest warta uwagi.

Ale centrum to angielski worek na sperme. Kluby, dziewczęta i pijani brytole.

@UnhollySeth: Tak samo wyglądają porównywalne miasta w regionie, czyli Praga i Kraków. Musisz przyjąć, że turystyka do takich ośrodków w ujęciu globalnym to nie są miłośnicy muzeów i architektury, tylko spragnieni najebki turyści objazdowi.
  • Odpowiedz
@UnhollySeth to zupełnie jak centrum Krakowa @oppserwatorr Bratysława jest mniej więcej wielkości Lublina i są to porównywalne miasta, natomiast drugie co do wielkości miasto - Koszyce, są wielkości Rzeszowa. Reszta to miasta poniżej 100k mieszkańców @kkrycha orbanizm dzielnie walczy z problemami nieznanymi w innych ustrojach.
  • Odpowiedz