Wpis z mikrobloga

Budapeszt to jedno z najpiękniejszych miast Europy, które zachwyca zarówno miłośników historii, jak i tych szukających nowoczesnych atrakcji. Co warto zobaczyć w stolicy Węgier?

Przewodnik po Budapeszcie

✅ Parlament – ikona miasta i jedna z najpiękniejszych budowli Europy. Najlepiej prezentuje się wieczorem, kiedy jest pięknie oświetlony.
✅ Zamek Królewski – historyczna siedziba władców Węgier, dziś mieszcząca muzea i oferująca niesamowite widoki na Dunaj.
✅ Most Łańcuchowy – jedno z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w Budapeszcie, łączące Budę i Peszt.
✅ Łaźnie termalne – relaks w gorących źródłach, szczególnie w słynnych Széchenyi i Gellért. Idealny sposób na odpoczynek po całym dniu zwiedzania.
✅ Wzgórze Gellérta – najlepszy punkt widokowy na miasto, zwłaszcza o zachodzie słońca.
✅ Ruin Bary – niepowtarzalny klimat alternatywnych lokali w zrujnowanych budynkach, z Szimpla Kert na czele.
✅ Żółta linia metra – najstarsze metro kontynentalnej Europy, wpisane na listę UNESCO.

Więcej ciekawych miejsc znajdziesz tutaj

Budapeszt zachwyca o każdej porze roku – zimą urzeka świątecznymi jarmarkami, a latem tętni życiem nad brzegiem Dunaju. Byłeś? Co Cię najbardziej zachwyciło?

Jeśli kochasz podróże i szukasz inspiracji do wyjazdów, to zapraszam do obserwowania mojego konta oraz hasztagu #podrozebezosci

#budapeszt #podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki #wegry #historia #przyroda #podrozebezosci #turystyka #kultura
podrozebezosci - Budapeszt to jedno z najpiękniejszych miast Europy, które zachwyca z...

źródło: IMG_8725

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@galicjanin: Odnośnie Bratysławy - piszę o porównaniu miast z naciskiem na to, że przy porównaniu stolicy - Bratysława - do miasta tylko wojewódzkiego - choćby Lublin - to miasto Słowackie jest opóźnione i czuć klimat minionej epoki. Po prostu tak jest, a jest to najlepsze miasto kraju, gdzie do jakiegoś Gdańska, Wrocka, Krakowa nie ma podjazdu, że o Warszawie nie wspomnę.
  • Odpowiedz
@oppserwatorr ja wiem, dla mnie te miasta są porównywalne, Lublin też nie jest niewiadomo jaki rozwinięty. Miasto w Polsce B, dosyć blisko Warszawy i zauważalnie przez nią drenowane, zwłaszcza po otwarciu S17 i modernizacji linii kolejowej.
  • Odpowiedz
@podrozebezosci Byłem, piękne miasto. Najbardziej zachwycił mnie jego widok po zachodzie słońca. Pięknie oświetlony Parlament, Zamek Królewski, mosty na Dunaju, Baszta Rybacka i inne zabytki wyglądają cudownie. Polecam wieczorny rejs po Dunaju, niezapomniane przeżycie, porównywalne chyba tylko z rejsem po Bosforze. Ogólnie lubiłem się szwendać po uliczkach miasta. Mój top of the top, obok Pragi, Rzymu, Stambułu i Czeskiego Krumlova. Na pewno tam jeszcze wrócę.
  • Odpowiedz
@oppserwatorr a mi się Bratysława podoba. Czuć trochę prowincjonalność, zwłaszcza porównując z pobliskim Wiedniem ale ma w sobie coś co porusza we mnie jakąś strunę. Nie na miarę Pragi czy nawet Krakowa ale jednak.
  • Odpowiedz
@galicjanin: Praktycznie każda polska miejscowość jest drenowana, niestety, bo taki mamy klimat demograficzny. Pomijając największe ośrodki typu Warszawa i Kraków, które są bardzo atrakcyjne z wielu powodów, to statystyczna polska miejscowość się wyludnia. Problem jest bardzo złożony, ale fakt, że szybkie połączenia z większymi ośrodkami mogą być zabójcze, czego doświadczył np. Tarnów. Jeśli przyjąć, że w Polsce mianem miast dużych określa się te powyżej 100.000, to jeszcze pod ten pułap
  • Odpowiedz
@oppserwatorr: @memnon Apropos Bratysławy to pamiętam jak w 2022 wysiadłem na dworcu głównym to chciałem brać taksówkę na ten właściwy Główny, bo nie wierzyłem, że tak może wyglądać centralna stacją kolejowa w stolicy xD
Jak ktoś napisał w komentarzach google to, że najlepsze co cię może tam spotkać to pociąg Ceskych Drah, który Cię zabierze do Pragi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Warto też wybrać się nad Balaton. Szczególnie południowa cześć jak Siofok

@markhausen: byłem pierwszy raz nad Balatonem w Siofoku właśnie i ładnie było, zachód słońca jak z bajki, ale ta woda śmierdzi.
  • Odpowiedz
Tarnów

@Poldi7777: Potwierdzam, byłem w Bratysławie 2 lata temu. tzw rynek i centrum oczywiście jest, zamek jest, czyli tak jak w każdym mieście. Do tego 3 wieżowce biurowe w ścisłym centrum i ta restauracja UFO wskazują, że to chyba coś więcej niż zwykłe miasto, Oprócz tego kilka minut spacerem od centrum typowe blokowiska, ale szare, brudne, niezadbane itp - tak jak mówię, tak pamiętam Polskę z lat 90. Nie mówię
  • Odpowiedz
@markhausen polecam poczytać profesora góralczyka na temat Węgier. Niestety od lat powtarza on jedno co mi jako osobie która z Węgrami pracuje od 10 lat rzuca się w oczy. Węgrzy to ludy Azji i pobyt w Europie jako kontynencie od ponad 1000 lat tego nie zmienił. Niestety oni cały czas powtarzają że układ w Trianon to zdrada i ze te wszystkie tereny powinny wrócic do macierzy … Rewizjoniści i mentalni „Azjaci“
  • Odpowiedz
@Poldi7777 dobre 😁. Ale bez przesady. Dworzec jest poza centrum. Fakt że miasto jest prowincjonalne a biorąc pod uwagę że to stolica, do tego dawna stolica Luxemburgów, bo Ci będąc władcami Czech i Węgier głównie rezydowali właśnie w Pożoniu, Pozsony po węgiersku czy Pressburgu po niemiecku, czyli w Bratysławie jeszcze tą prowincjonalność podkreśla. Zresztą stolicą Węgier była jeszcze długo potem. Nie w Pradze, nie w Budapeszcie ale tam było centrum. A
  • Odpowiedz