Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Misiaczki, frontasie, bakusie, sc(r)um masterzy.

Jako że sytuacja na rynku jest zła, a mi do końca umowy zostało kilka miesięcy, to postanowiłem bardzo nieśmiale zacząć wysyłać CV. No i na 3 wysłane miałem 2 rozmowy i teraz mam 2 oferty i nie umiem się zdecydować.

Obie oferty z poważnych firm, nie żadne software housy czy kontraktornie, obie firmy rozwijają własne produkty.

I teraz tak:
- oferta 1, B2B, goła umowa bez udawanych urlopów, luxmedu czy multisportu, uśredniona stawka wyjdzie w okolicy ~16k na rękę, po uwzględnieniu odliczenia 26 dni wolnych w roku, bez tego wychodzi ~18.5k, ale wolne bym obowiązkowo brał, bo ciągnę bez wolnego ostatni rok i się to na mnie mocno odbiło.
- oferta 2, UoP z możliwością KUP, wychodzi ~14.4k netto, do tego jakieś standardowe benefity jak luxmed i inne bzdety

Które byście brali?
Pierwsza oferta znacznie lepsza finansowo, ale mniej stabilna, do tego kusiłoby mnie na pracę i brak wolnego, co jeszcze bardziej by się odbiło na moim zdrowiu, ale i relacji z rodziną.
Druga jest stabilniejsza, byłbym zmuszony do brania wolnego, co by pozytywnie wpłynęło na moją psychikę.

#programowanie #pracait #programista15k #testowanieoprogramowania #programista25k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

Która?

• Pierwsza, B2B 20.1% (36)
  • Druga, UoP 79.9% (143)

Oddanych głosów: 179

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @thorgoth: ziomuś, 18500 > 14500. Obie kwoty są już netto. Dla b2b powinienem to dodać — to już "netto-netto" po opłaceniu ZUSu, PIT i reszty, kwota, która mi zostaje. 4k miesięcznie więcej bez odliczania dni wolnych, 1700 z odliczeniem wzięcia 26 dni wolnego.
Ewentualnie uzasadnij, o co ci chodzi pisząc, że nie jest lepsza finansowo, bo mogę czegoś nie widzieć. Dlatego też pytam o to na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP):
@ByczekRozplodowy: od razu zaznaczam, że piszę serio. Czegoś takiego potrzebowałem, zwyzywania mnie i pokazania, jakim debilem jestem. Bez ironii, przekonałeś mnie.

Przez ostatni rok wziąłem 5 dni wolnego i to tylko dlatego, że miałem opłacony urlop, a potem jak żona nawet sama namawiała, żebym wziął wolne i sam pojechał gdzieś odpocząć, to odmawiałem, bo przecież faktura
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jest trochę lepsza finansowo, imo brak urlopu, chorobowego, wypowiedzenia, niższe składki emerytalne to nawet nie pozostawiają wątpliwości, że jest gorsza
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To może jeszcze inaczej. Może masz zdrowie, może teog nie czujesz. Parę lat i poczujesz, ale będzie już za póżno.
Pomyśl o oddechu np. wzięciu 26 dni urlopowych oraz o braku stresu. Zawsze można iść na l4 lub urlop na żądanie. Na b2b niby też, ale każdy dzień to kasa w plecy. A tak sobie myslisz, no tam 20% w dupę, co tam. Idę odpocznę.
No i weźmiesz sobie
  • Odpowiedz
Które byście brali?

@mirko_anonim: Jako, że obie oferty są powiedzmy z podobnej półki finansowej, to pytanie sprowadza się do prostego "na czym Ci aktualnie bardziej zależy?". Jeśli zbierasz na wkład własny, samochód, spłatę kredytu, to B2B będzie efektywniejsze. Jeśli nie masz konkretnych celów, a tak jak piszesz, chciałbyć w persepktywie nieco wyluzować, to wtedy uop oferuje nieco więcej. Z tym, że na uop wpadniesz już w wyższy próg podatkowy, więc
  • Odpowiedz