Aktywne Wpisy

MonazoPL +93
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: 400 zł pekao monazo
Pobierz
tesknilam_ +11
Podobają wam się takie krótkie grzywki? Mi tak i jestem ich fanką, lecz nie każdej będzie pasować. #rozowepaski #niebieskiepaski #wlosy
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Mam zamiar zacząć inwestować co miesiąc niewielkie kwoty rzędu 300zl. Nie wiem czy to ma sens, ale zawsze to jakieś doświadczenie.
1. Jak uprawiacie day trading I macie dużo sprzedaży akcji itp. To jak trudno się później z tego rozliczyć? Jeśli mamy po kilkanaście sprzedaży w roku? Xtb wysyła pita, a co z przewalutowaniem, itp?
2. Na jakich akcjach dostaje się dywidendy?
3. Ile trwa zakup/sprzedaż akcji?
4. Czy jak przelewam kasę na xtb kupię akcje i je sprzedam to już się to liczy do pit czy dopóki nie wypłacę pieniędzy na swoje konto to nie wlicza się to?
5. Jakie inne rady dla początkującego poza tym żeby kupować na górce i sprzedawać w dołku?
@QUANTUM-DICK: zacznij od lektury https://inwestomat.eu/zacznij-tutaj/
1. Jak zaczynasz to nie baw sie w day trading, chyba ze chcesz sie szybo pozbyc kapitalu
2. Dywidendy wyplacaja spółki dywidendowe
3. Moment
4, Jak sprzedaz akcje
5. Zainteresuj sie ETF-ami na poczatek, zdobywaj wiedze potem przyjdzie czas na pojedynce polki
@QUANTUM-DICK: Oczywiście, że ma. Nie daj sobie wmówić, że przy małych kwotach inwestowanie nie ma sensu.
1. Nie uprawiaj day tradingu jak dopiero zaczynasz
2. Dla Polskich akcji możesz poszukać
@QUANTUM-DICK: odpuść sobie day trading. Tylko long term. Jeżeli naprawdę wiesz co robisz, to możesz wybierać poszczególne spółki, ale raczej nie będziesz wiedział co robić, więc na początek lepszym krokiem będą dla Ciebie ETFy.
Poza tym, pamiętaj o takich cudach jak IKE i IKZE, wtedy zwrot podatku może Ci zniwelować ewentualne spadki wartości kilkunastu procent.
Polecam zainteresować się IKE oraz IKZE, to podatku
I nie słuchaj noname z neta mówiących w jakie akcje inwestować ani nie kopiuj ich ruchów. Jesli już chcesz kogoś kopiować to sprawdzonych inwestorów.