Wpis z mikrobloga

Kilka pytań o #gielda i #xtb
Mam zamiar zacząć inwestować co miesiąc niewielkie kwoty rzędu 300zl. Nie wiem czy to ma sens, ale zawsze to jakieś doświadczenie.

1. Jak uprawiacie day trading I macie dużo sprzedaży akcji itp. To jak trudno się później z tego rozliczyć? Jeśli mamy po kilkanaście sprzedaży w roku? Xtb wysyła pita, a co z przewalutowaniem, itp?

2. Na jakich akcjach dostaje się dywidendy?

3. Ile trwa zakup/sprzedaż akcji?

4. Czy jak przelewam kasę na xtb kupię akcje i je sprzedam to już się to liczy do pit czy dopóki nie wypłacę pieniędzy na swoje konto to nie wlicza się to?

5. Jakie inne rady dla początkującego poza tym żeby kupować na górce i sprzedawać w dołku?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wiem czy to ma sens

@QUANTUM-DICK: Oczywiście, że ma. Nie daj sobie wmówić, że przy małych kwotach inwestowanie nie ma sensu.

1. Nie uprawiaj day tradingu jak dopiero zaczynasz
2. Dla Polskich akcji możesz poszukać
  • Odpowiedz
Jakie inne rady dla początkującego

Jak uprawiacie day trading

@QUANTUM-DICK: odpuść sobie day trading. Tylko long term. Jeżeli naprawdę wiesz co robisz, to możesz wybierać poszczególne spółki, ale raczej nie będziesz wiedział co robić, więc na początek lepszym krokiem będą dla Ciebie ETFy.

Poza tym, pamiętaj o takich cudach jak IKE i IKZE, wtedy zwrot podatku może Ci zniwelować ewentualne spadki wartości kilkunastu procent.
  • Odpowiedz
@QUANTUM-DICK: na Twoim miejscu po prostu bym pasywnie inwestował w 2-3 ETFy, ja dla dziewczyny zrobiłem portfolio i ma S&P, Nasdaq i S&P Tech. Do tego kupiła z 3 spółki na przecenie i w zasadzie bije większosć benchmarków i funduszy stopą zwrotu... im mniej transakcji zrobisz tym więcej zarobisz, wypluj słowo daytrading (chyba że ten post to trolling to po co się tu produkuje)
  • Odpowiedz
@QUANTUM-DICK: rozliczenie podatku jest proste, od dywidend/obligacji ściągany jest z automatu przy wyplacie od sprzedaży dostajesz w okresie rozliczeniowym PITa z zsumowanym, jak jest zysk to placisz 19%, stratę Online rozlicza się to w parę minut i samo się przelicza. Z akcjami zagraniCznymi jest więcej jazdy, bo czesto płaci się też u źródła, ale jak zaczynasz to raczej cie to nie interesuje.

Polecam zainteresować się IKE oraz IKZE, to podatku
  • Odpowiedz