Aktywne Wpisy
mlody91pl +33
#zdrada #przemyslenia #depresja
Cześć. Słuchajcie, jestem w kryzysie. Post może być chaotyczny, ale potrzebuje się wyżalić, a nie mam do kogo.
Od dłuższego czasu między mną a żona nie układało się najlepiej. Częste kłótnie, lekceważenie, obojętność, depresja zimowa.
Zauważyłem, że małżonce od jakiegoś czasu sprawia bardzo przyjemność pisania na Messenger z kolegą z pracy który jest jej kierownikiem. Nie zwracałem na początku na to uwagi, ale
Cześć. Słuchajcie, jestem w kryzysie. Post może być chaotyczny, ale potrzebuje się wyżalić, a nie mam do kogo.
Od dłuższego czasu między mną a żona nie układało się najlepiej. Częste kłótnie, lekceważenie, obojętność, depresja zimowa.
Zauważyłem, że małżonce od jakiegoś czasu sprawia bardzo przyjemność pisania na Messenger z kolegą z pracy który jest jej kierownikiem. Nie zwracałem na początku na to uwagi, ale

Niemaco122 +708
Kierowca BMW się oburzył na kierowcę seata bo nie mógł wyprzedzić na skrzyżowaniu. Akcja była taka że z podporządkowanej cofał tir z naczepa i blokował jeden prawy pas. Gość zostawił seata na awaryjnych tak jak na wideo. Zjeb z BMW stał może 30-40sek ale nie wytrzymał i musiał znaleźć kierowcę seata. Jak się skończyło to widać na nagraniu. Rozumiem że Dareczek źle zaparkował (prawdopodobnie pilotował kierowcę TIRa żeby mógł wyjechać) no ale

Zaczynam przygodę z inwestowaniem. Czy mogę wpłacić pieniądze na IKE, a następnie za tę kwotę kupić akcje/ETF i potem je sprzedać z zyskiem? Następnie za tę kwotę kupić ponownie i znów sprzedać? Jak dobrze rozumiem, mogę i nie zapłacę od tego podatku, dopóki nie wypłacę tych środków z rachunku, ale proszę o potwierdzenie. Jeśli dobrze rozumiem na standardowym koncie w przypadku sprzedaży z zyskiem w danym roku powinienem zapłacić PIT, ale na IKE ten podatek zapłacę dopiero wypłacając kwotę np. za kilka lat (najlepiej trzymać do 60. to wtedy nie zapłacę).
Miesięcznie chciałbym inwestować ok. 1k zł. Czy w takiej sytuacji według Was lepiej na koncie IKE czy na normalnym rachunku?
#gielda #ike #inwestowanie #xtb
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: nawet powinieneś :)
Wpłaty musisz tylko wpisać, jeżeli korzystasz z konta IKZE, tam są roczne limity i dzięki temu możesz też uzyskać zwrot z podatku.
@lucky_leo: takich rzeczy się w ogóle nie raportuje, możesz wpłacać i wypłacać i to skarbówki nie interesuje. Dopiero jak sprzedasz akcje lub dostaniesz dywidendę to broker do US zeznaje
a jak to wygląda w przypadku dywidend od spolek zagranicznych, ktore sa podwojnie opodatkowane. tez na IKE nie trzeba tego rozliczac osobno?