Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zaczynam przygodę z inwestowaniem. Czy mogę wpłacić pieniądze na IKE, a następnie za tę kwotę kupić akcje/ETF i potem je sprzedać z zyskiem? Następnie za tę kwotę kupić ponownie i znów sprzedać? Jak dobrze rozumiem, mogę i nie zapłacę od tego podatku, dopóki nie wypłacę tych środków z rachunku, ale proszę o potwierdzenie. Jeśli dobrze rozumiem na standardowym koncie w przypadku sprzedaży z zyskiem w danym roku powinienem zapłacić PIT, ale na IKE ten podatek zapłacę dopiero wypłacając kwotę np. za kilka lat (najlepiej trzymać do 60. to wtedy nie zapłacę).

Miesięcznie chciałbym inwestować ok. 1k zł. Czy w takiej sytuacji według Was lepiej na koncie IKE czy na normalnym rachunku?
#gielda #ike #inwestowanie #xtb

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy mogę wpłacić pieniądze na IKE, a następnie za tę kwotę kupić akcje/ETF i potem je sprzedać z zyskiem?

@mirko_anonim: nawet powinieneś :)

nie zapłacę od tego podatku, dopóki nie wypłacę tych środków z
  • Odpowiedz
@pepedros: To jeszcze ja się podłączę i o coś dopytam. Czy w zeznaniu podatkowym za 2024 rok muszę wykazywać ile w tym roku wpłaciłem na IKE i np. na normalne konto maklerskie? Czy dopiero jak wypłacę w danym roku te pieniądze na swoje konto bankowe?
  • Odpowiedz
@lucky_leo: nie musisz deklarować tego co wpłaciłeś na konto maklerskie. US nie interesuje ile wpłaciłeś. Jeżeli to jest polski broker, to sam wyśle do US PIT z uwzględnieniem zysków i strat.

Wpłaty musisz tylko wpisać, jeżeli korzystasz z konta IKZE, tam są roczne limity i dzięki temu możesz też uzyskać zwrot z podatku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim możesz ale zapłacisz za prowizję ewentualnie przewalutowania. Generalnie ike służy do długoterminowych oszczędności, w przeciwnym wypadku i tak zapłacisz podatek
  • Odpowiedz
ile w tym roku wpłaciłem na IKE i np. na normalne konto maklerskie

@lucky_leo: takich rzeczy się w ogóle nie raportuje, możesz wpłacać i wypłacać i to skarbówki nie interesuje. Dopiero jak sprzedasz akcje lub dostaniesz dywidendę to broker do US zeznaje
  • Odpowiedz