Wpis z mikrobloga

@ruchliwy @perfumowyswir @panKk @golomb13 komu i do czego Nvidia będzie sprzedawała te swoje nowe karty? Chińczycy znaleźli sposób jak trenować modele AI rząd wielkości szybciej/taniej. Przy sankcjach jakie są nałożone na Chiny na karty dali radę zrobić taki sam model jak topowe modele w USA, które praktycznie miały nieograniczony dostęp do sprzętu. Wiedza o technologii się rozchodzi - z USA wypłynęła do Chińczyków, z Chin wypłynie na cały
@mk321 +3
@QRQ @hrabia_ponimirski @Wejd1 @JestemZmarnowanymZyciemJacka przecież akcje Nvidii spadają, bo Chińczycy znaleźli sposób jak trenować i osiągać te same efekty, ale rząd wielkości taniej.

Teorie są dwie:

1. Chińczycy znaleźli sposób jak wydajnie trenować na starych kartach. Jest to bardzo niedobre dla Nvidii, bo drastyczne spadnie
  • Odpowiedz
@mk321:

Chińczycy znaleźli sposób jak trenować modele AI rząd wielkości szybciej/taniej

Wydaje mi sie ze to lewy import, ale co ja tam wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mk321: Teoria #2 ma sens, ale i tak odbije, przynajmniej najblizsze kilka lat hosanny na AI - dzieki deepseekowi bedzie jeszcze bardziej popularna i zapotrzebowanie na moc obliczeniowa jeszcze wieksze, kto wie, moze nawet US zniesie embargo na czipy skoro to nic de facto nie daje.
  • Odpowiedz
@golomb13

@mk321: dzieki deepseekowi bedzie jeszcze bardziej popularna i zapotrzebowanie na moc obliczeniowa jeszcze wieksze

Jeśli dzięki DeepSeek znalazł sposób jak można zrobić to samo mniejszą mocą obliczeniową, to jakim sposobem wzrośnie zapotrzebowanie
  • Odpowiedz
@ruchliwy

@mk321 ja dobrze rozumiem że koniec bańki, bo wycena spółki cofnęła się o 3 miesiące?

Nie, koniec bańki, bo DeepSeek znalazł sposób jak robić to samo bez kupowania tony kart od
  • Odpowiedz
@golomb13

Teroia #2 ale tylko i wylacznie w ukladzie ze mieli lewe karty a nie za pomoca mniejszej ilosci.

Wszyscy myślą, że teoria z lewymi kartami jest najbardziej prawdopodobna dopóki nie zobaczą badań nad optymalizacją uczenia. Wtedy zmieniają zdanie. Zobacz na "Edit" na końcu z tego komentarza.
mk321 - @golomb13 
 Teroia #2 ale tylko i wylacznie w ukladzie ze mieli lewe karty a ...

źródło: 1000025481

Pobierz
  • Odpowiedz
@mk321: Poczekajmy az faktycznie przeprowadza wszytskie badania, wciaz sceptyczny jestem jesli chodzi o rozwiazanie #3 z tego screenshota ktory wkleiles.
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321 nawet zakładając że to co teraz mówisz, że sprawdzi się apokaliptyczny scenariusz bazujący na deklaracjach Chińczyków jest prawda to nie zobaczysz tego w wynikach finansowych przez najbliższe x kwartałów

Moim zdaniem to jest scenariusz podobny do lpp rok temu. Wyszedł raport, akcje -30% , potem okazało się że to nie tak do końca i w sumie się nic nie stało o miesiąc później byliśmy na starych wycenach.

Tu będzie podobnie.
  • Odpowiedz
@mk321:

Czyli patrząc na fakty nadal jesteś sceptyczny. To jest myślenie życzeniowe. Chciałoby się, żeby spółka, w którą zainwestowaliśmy nie traciła. Ale rzeczywistość jest inna.

Teraz podwazyles sam siebie, jak ja mam wierzyc w badania po 3 dniach od wypuszczenia modelu, człowieku, w dodatku przeprowadzone przez samych chinczykow.

DeepSeek-AI, Daya Guo, Dejian Yang, Haowei Zhang, Junxiao Song, Ruoyu Zhang, Runxin Xu, Qihao Zhu, Shirong Ma, Peiyi Wang, Xiao Bi, Xiaokang
  • Odpowiedz
komu i do czego Nvidia będzie sprzedawała te swoje nowe karty? Chińczycy znaleźli sposób jak trenować modele AI rząd wielkości szybciej/taniej

@mk321: niech najpierw pokażą metodykę trenowania modelu to pogadamy bo są poważne wątpliwości co do tego na czym faktycznie trenowali ten model xD
  • Odpowiedz