@ruchliwy @perfumowyswir @panKk @golomb13 komu i do czego Nvidia będzie sprzedawała te swoje nowe karty? Chińczycy znaleźli sposób jak trenować modele AI rząd wielkości szybciej/taniej. Przy sankcjach jakie są nałożone na Chiny na karty dali radę zrobić taki sam model jak topowe modele w USA, które praktycznie miały nieograniczony dostęp do sprzętu. Wiedza o technologii się rozchodzi - z USA wypłynęła do Chińczyków, z Chin wypłynie na cały
@mk321: Teoria #2 ma sens, ale i tak odbije, przynajmniej najblizsze kilka lat hosanny na AI - dzieki deepseekowi bedzie jeszcze bardziej popularna i zapotrzebowanie na moc obliczeniowa jeszcze wieksze, kto wie, moze nawet US zniesie embargo na czipy skoro to nic de facto nie daje.
Teroia #2 ale tylko i wylacznie w ukladzie ze mieli lewe karty a nie za pomoca mniejszej ilosci.
Wszyscy myślą, że teoria z lewymi kartami jest najbardziej prawdopodobna dopóki nie zobaczą badań nad optymalizacją uczenia. Wtedy zmieniają zdanie. Zobacz na "Edit" na końcu z tego komentarza.
@mk321: Poczekajmy az faktycznie przeprowadza wszytskie badania, wciaz sceptyczny jestem jesli chodzi o rozwiazanie #3 z tego screenshota ktory wkleiles.
@mk321 nawet zakładając że to co teraz mówisz, że sprawdzi się apokaliptyczny scenariusz bazujący na deklaracjach Chińczyków jest prawda to nie zobaczysz tego w wynikach finansowych przez najbliższe x kwartałów
Moim zdaniem to jest scenariusz podobny do lpp rok temu. Wyszedł raport, akcje -30% , potem okazało się że to nie tak do końca i w sumie się nic nie stało o miesiąc później byliśmy na starych wycenach.
Czyli patrząc na fakty nadal jesteś sceptyczny. To jest myślenie życzeniowe. Chciałoby się, żeby spółka, w którą zainwestowaliśmy nie traciła. Ale rzeczywistość jest inna.
Teraz podwazyles sam siebie, jak ja mam wierzyc w badania po 3 dniach od wypuszczenia modelu, człowieku, w dodatku przeprowadzone przez samych chinczykow.
źródło: temp_file8591802503897898139
PobierzTeorie są dwie:
1. Chińczycy znaleźli sposób jak wydajnie trenować na starych kartach. Jest to bardzo niedobre dla Nvidii, bo drastyczne spadnie
Wydaje mi sie ze to lewy import, ale co ja tam wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdyby to była tylko kradzież modelu, to akcje Nvidii by nie spadały.
Jeśli dzięki DeepSeek znalazł sposób jak można zrobić to samo mniejszą mocą obliczeniową, to jakim sposobem wzrośnie zapotrzebowanie
Nie, koniec bańki, bo DeepSeek znalazł sposób jak robić to samo bez kupowania tony kart od
Wszyscy myślą, że teoria z lewymi kartami jest najbardziej prawdopodobna dopóki nie zobaczą badań nad optymalizacją uczenia. Wtedy zmieniają zdanie. Zobacz na "Edit" na końcu z tego komentarza.
źródło: 1000025481
PobierzMoim zdaniem to jest scenariusz podobny do lpp rok temu. Wyszedł raport, akcje -30% , potem okazało się że to nie tak do końca i w sumie się nic nie stało o miesiąc później byliśmy na starych wycenach.
Tu będzie podobnie.
Przecież są badania: https://arxiv.org/abs/2501.12948
Na jakie mamy
Teraz podwazyles sam siebie, jak ja mam wierzyc w badania po 3 dniach od wypuszczenia modelu, człowieku, w dodatku przeprowadzone przez samych chinczykow.
@mk321: niech najpierw pokażą metodykę trenowania modelu to pogadamy bo są poważne wątpliwości co do tego na czym faktycznie trenowali ten model xD