Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim

Szukanie pracy w IT zaraz po studiach, bez doświadczenia, to naprawdę wyzwanie.
Zauważyłem jednak, że dobrym pomysłem jest skupienie się na popularnych, ale mniej "modnych" technologiach. Szukanie pracy z Reactem czy Pythonem mija się z celem, to są tak popularne i oblegane technologie że mimo tego że jest na nie nieco większe zapotrzebowanie to podaż jest wystrzelona poza skalę.

Zauważyłem, że im bardziej "nudne" i "niemodne" technologie, tym łatwiej znaleźć oferty pracy. Na przykład Java, C# czy PHP to całkiem dobre opcje – wiele firm wciąż ich potrzebuje. Wiem też, że embedded jest bardzo cenione, ale tutaj trzeba mieć głęboką wiedzę i pasję do tematu.

Co sądzicie o takim podejściu? Może macie jakieś rady?

Chciałem zostać programistą, odkąd w podstawówce pierwszy raz zainstalowałem Linuxa. Dlatego wybrałem studia informatyczne. Niestety, w trakcie ich trwania branża zmieniła się z eldorado, gdzie każdy z chęciami i podstawową wiedzą mógł zacząć, w coś, co przypomina postapokaliptyczne realia. Obecnie ludzie tacy jak ja czują się jak żebracy na portalach z ogłoszeniami, gotowi pracować za darmo, byle tylko zdobyć pierwsze doświadczenie.

#it #pracait #studia #studbaza #praca
#programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Kurła, ale odkryłeś amerykę! Od pięciu lat, jeśli nie dłużej, wypisuję na mirko że na rynku pracy trzeba się wyróżnić. Inaczej, konkurujesz z około milionem Hindusów.

Natomiast, absolutnie się nie zgodzę że pakowanie się w Javę, C# a nawet w PHP (xDDD) to dobry pomysł. PHP, tja... Języki programowanie to tylko narzędzia, które dopiera się w zależności od zadania do wykonania. Zdecydowanie ważniejsza jest wiedza domenowa, znajomość algorytmów czy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w każdym zawodzie wejście do branży jest ciężkie, musisz pracować ciężko za małe pieniądze.

@groman43 PHP w 2025 roku to całkowicie inny język niż 10-15-25 lat temu. Co więcej od kilku lat już nie jest to język w 100% rozwijany tylko przez opensource, ale jest fundacja która płaci 10 developerom, aby ją rozwijali. Także będzie tylko lepiej.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
nowoczesny-badacz-57: Dam Ci jeszcze większego tipa:

Zamiast patrzeć na technologie to patrz na branże.

Najmniej hajsu zarobisz prawdopodobnie pracując dla studia gier czy software house robiącego cool appki srappki na telefon, a najwięcej dla funduszu emerytalnego albo innego funduszu obligacji.
  • Odpowiedz
@Eldoroller: Jak na rozmowie przy live-coding potrafisz skorzystać z chatagpt tak żeby nie zauważyli i jakoś ładnie wytłumaczyć kod to spk ale mnie live-coding z zadaniami przypominającymi zadania z matmy dyskwalifikowały kiedyś - w sumie może i dobrze wyszło.
Czasami firmy też wysyłają zadania do zrobienia gdzie nie da się strony zminimalizować ani skopiować treści zadania a przepisywanie zadań do drugiego komputera też jest zbyt czasochłonne.
  • Odpowiedz