Szukanie pracy w IT zaraz po studiach, bez doświadczenia, to naprawdę wyzwanie. Zauważyłem jednak, że dobrym pomysłem jest skupienie się na popularnych, ale mniej "modnych" technologiach. Szukanie pracy z Reactem czy Pythonem mija się z celem, to są tak popularne i oblegane technologie że mimo tego że jest na nie nieco większe zapotrzebowanie to podaż jest wystrzelona poza skalę.
Zauważyłem, że im bardziej "nudne" i "niemodne" technologie, tym łatwiej znaleźć oferty pracy. Na przykład Java, C# czy PHP to całkiem dobre opcje – wiele firm wciąż ich potrzebuje. Wiem też, że embedded jest bardzo cenione, ale tutaj trzeba mieć głęboką wiedzę i pasję do tematu.
Co sądzicie o takim podejściu? Może macie jakieś rady?
Chciałem zostać programistą, odkąd w podstawówce pierwszy raz zainstalowałem Linuxa. Dlatego wybrałem studia informatyczne. Niestety, w trakcie ich trwania branża zmieniła się z eldorado, gdzie każdy z chęciami i podstawową wiedzą mógł zacząć, w coś, co przypomina postapokaliptyczne realia. Obecnie ludzie tacy jak ja czują się jak żebracy na portalach z ogłoszeniami, gotowi pracować za darmo, byle tylko zdobyć pierwsze doświadczenie.
@mirko_anonim: Kurła, ale odkryłeś amerykę! Od pięciu lat, jeśli nie dłużej, wypisuję na mirko że na rynku pracy trzeba się wyróżnić. Inaczej, konkurujesz z około milionem Hindusów.
Natomiast, absolutnie się nie zgodzę że pakowanie się w Javę, C# a nawet w PHP (xDDD) to dobry pomysł. PHP, tja... Języki programowanie to tylko narzędzia, które dopiera się w zależności od zadania do wykonania. Zdecydowanie ważniejsza jest wiedza domenowa, znajomość algorytmów czy
@groman43 jakich algorytmów? tych co gpt pisze od buta w języku który wybrałeś, czy tych które tak często kodujesz w pracy xD. Z wiedzą domenową się zgadzam.
@mirko_anonim: w każdym zawodzie wejście do branży jest ciężkie, musisz pracować ciężko za małe pieniądze.
@groman43 PHP w 2025 roku to całkowicie inny język niż 10-15-25 lat temu. Co więcej od kilku lat już nie jest to język w 100% rozwijany tylko przez opensource, ale jest fundacja która płaci 10 developerom, aby ją rozwijali. Także będzie tylko lepiej.
nowoczesny-badacz-57: Dam Ci jeszcze większego tipa:
Zamiast patrzeć na technologie to patrz na branże.
Najmniej hajsu zarobisz prawdopodobnie pracując dla studia gier czy software house robiącego cool appki srappki na telefon, a najwięcej dla funduszu emerytalnego albo innego funduszu obligacji.
@Eldoroller: Jak na rozmowie przy live-coding potrafisz skorzystać z chatagpt tak żeby nie zauważyli i jakoś ładnie wytłumaczyć kod to spk ale mnie live-coding z zadaniami przypominającymi zadania z matmy dyskwalifikowały kiedyś - w sumie może i dobrze wyszło. Czasami firmy też wysyłają zadania do zrobienia gdzie nie da się strony zminimalizować ani skopiować treści zadania a przepisywanie zadań do drugiego komputera też jest zbyt czasochłonne.
Powiedzmy hipotetycznie, jaka byłaby strata dla świata gdyby Iran jednak miał b--ń atomową i zrzucił ją na Izrael? Izrael coś produkuje? Nie ma tam surowców, technologii, co najwyżej kilka zabytków w Jerozolimie. Jest dużo piasku i oliwek
Szukanie pracy w IT zaraz po studiach, bez doświadczenia, to naprawdę wyzwanie.
Zauważyłem jednak, że dobrym pomysłem jest skupienie się na popularnych, ale mniej "modnych" technologiach. Szukanie pracy z Reactem czy Pythonem mija się z celem, to są tak popularne i oblegane technologie że mimo tego że jest na nie nieco większe zapotrzebowanie to podaż jest wystrzelona poza skalę.
Zauważyłem, że im bardziej "nudne" i "niemodne" technologie, tym łatwiej znaleźć oferty pracy. Na przykład Java, C# czy PHP to całkiem dobre opcje – wiele firm wciąż ich potrzebuje. Wiem też, że embedded jest bardzo cenione, ale tutaj trzeba mieć głęboką wiedzę i pasję do tematu.
Co sądzicie o takim podejściu? Może macie jakieś rady?
Chciałem zostać programistą, odkąd w podstawówce pierwszy raz zainstalowałem Linuxa. Dlatego wybrałem studia informatyczne. Niestety, w trakcie ich trwania branża zmieniła się z eldorado, gdzie każdy z chęciami i podstawową wiedzą mógł zacząć, w coś, co przypomina postapokaliptyczne realia. Obecnie ludzie tacy jak ja czują się jak żebracy na portalach z ogłoszeniami, gotowi pracować za darmo, byle tylko zdobyć pierwsze doświadczenie.
#it #pracait #studia #studbaza #praca
#programista15k
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Natomiast, absolutnie się nie zgodzę że pakowanie się w Javę, C# a nawet w PHP (xDDD) to dobry pomysł. PHP, tja... Języki programowanie to tylko narzędzia, które dopiera się w zależności od zadania do wykonania. Zdecydowanie ważniejsza jest wiedza domenowa, znajomość algorytmów czy
Niszowy to jest Go lang, rust, kotlin (android), flutter
@groman43 PHP w 2025 roku to całkowicie inny język niż 10-15-25 lat temu. Co więcej od kilku lat już nie jest to język w 100% rozwijany tylko przez opensource, ale jest fundacja która płaci 10 developerom, aby ją rozwijali. Także będzie tylko lepiej.
Zamiast patrzeć na technologie to patrz na branże.
Najmniej hajsu zarobisz prawdopodobnie pracując dla studia gier czy software house robiącego cool appki srappki na telefon, a najwięcej dla funduszu emerytalnego albo innego funduszu obligacji.
Czasami firmy też wysyłają zadania do zrobienia gdzie nie da się strony zminimalizować ani skopiować treści zadania a przepisywanie zadań do drugiego komputera też jest zbyt czasochłonne.