Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jakie są realne sytuacje i warunki żeby pracodawca mógł zwolnić za "niską wydajność"? Pracuję w korpo na UoP na czas określony. Nasz dział ma ustalone, że dzienna norma to 7-8 tasków do ogarnięcia i jest to całkiem sporo, bo czasem przez cały dzień ciężko się wyrobić. Jak za mało dowozisz to musisz tłumaczyć się team leadowi, a w ostateczności managerowi. Jeśli moja norma to np. 5 tasków, to czy jest to prawnie uzasadnione aby mogli mnie zwolnić? Wiem że istnieje zwolnienie za zbyt niską wydajność i słabe wyniki, ale podlega to bardzo dużej interpretacji i prawnie nie jest jasno zdefiniowane. W takiej sytuacji mogą mi dać wypowiedzenie czy raczej po prostu nie przedłużą umowy? Jak to wygląda u was?

#pracbaza #it #korposwiat #korpo #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim to obóz pracy a nie normalna praca. Co do zwolnień to często schemat jest taki, że muszą wpierw odbyć z Tobą kilka rozmów byś się poprawił, ustalić jakiś program naprawczy Ciebie i jak po czasie nie będzie wyników że się poprawiasz mimo waszych ustaleń to wtedy mogą Cię zwolnić i to wszystko byłoby podkładką do zwolnienia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Powody zwolnienia są określone ustawowo. Może cie zwolnic dyscyplinarnie z "twojej winy", ogólnie bardzo ciężko to udowonić i musiałbyś przychodzić n------y do pracy albo w ogóle sie nie pojawiać. Druga możliwa opcja to zwolnienie z powodu "likwidacji stanowiska" - może to zrobić, ale wtedy nie może zatrudnić nikogo innego na twoje miejsce (w praktyce z tym różnie bywa). Trzecia opcja to rozwiązanie umowy "za porozumieniem stron" - nigdy sie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najpierw trzeba podkładkę przygotować czyli np że dostał zadanie, a go nie wykonał, np zlecam posprzątanie toalet, zasób ludzki odmawia, wpisuje to do akt, notuję parę takich akcji, słaba wydajność, HR robi performance review i wynika z tego że jest najsłabszy, dobrze też napisać program poprawy wydajności, przedstawić robolowi że ma podpisać lub przy świadku że nie chciał podpisać, no i go uwalić że nie wykonał, dobrze też wykazać
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @piecipoltysiaca słyszałem już żeby nigdy się nie godzić za porozumieniem stron, tylko pytanie czy wtedy już nie będą na siłę szukać dyscyplinarki, a jak wiadomo dyscyplinarka zostaje w historii pracy i raczej nikt nie chce jej mieć na swoim koncie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
powściągliwy-kronikarz-85: Nigdy nie godzisz sie na prozumienie stron, bo przez to tracisz częściowo benefity zwolnionego z pracy. A oni maja prawo ciebie wywalic za słabą wydajność i nie będize żadnej dyscyplinarki z tego powodu. Dyscyplinarka to poważna sprawa i poważne uchybienia, a nie niewyrabianie normy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz