Wpis z mikrobloga

@smokingcat to dopiero będzie zabawa. Pleśń po roku, nie ocieplone, nie izolowane fundamenty, dach tak samo co chwilę na grupach ktoś wrzuca czemu w rogu pleśń wyłazi.

Znajomy kupił używany starszy dom i powiedział że odkopywanie fundamentów, ocieplanie całego domu to lepiej stawiać.

Minus stawiania jest taki że musisz zrobić doktorat z każdego etapu.

Ja stawiam bo mam super działkę i jednak dopilnuje mostków termicznych i wszystkiego sam .
  • Odpowiedz
@Apacz449: Z kierownikiem budowy jest tak że niestety rynek jest zepsuty. Pełno jest lanych dziadków to biorą te domki za 2 czy 3 tysiące i na budowe nie jeżdżą... Ludzie do takich stawek się przyzwyczaili i myślą że ktoś sensowny za 3 tysięcy przez 2 lata bedzie nadstawiał karku za budowe, każdy wypadek paprakow na budowie i jeszcze co kilka - kilkanaście dni przyjdzie i badzie pilnował, mierzył sprawdzał.

Sam
  • Odpowiedz
@Operator_imadla: Niestety mordo, ja miałem o tyle szczęścia przy budowaniu swojego, że jestem inżynierem i conieco liznąłem na studiach jak wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło, jak wykonać ocieplenie, czy zaprojektować i wykonać całą hydraulikę. Ale znajomi z uprawnieniami i montażyści jednocześnie tak walą klientów na kasę, że sam łapie się za głowę. Trzymaj się i omijaj alejki ze sznurami w OBI, po prostu idz dalej i jakoś to będzie
  • Odpowiedz
@Operator_imadla sam bym se chyba budował. Jakbym s--------ł to przynajmniej byłoby taniej.

Ja kupiłem gotowy kilkuletni, bałem się budowy przez stres właśnie (i czasu szkoda xd) ale byłem elektrykiem na budowie, w zasadzie każdy robi na skróty, na ile inwestor pozwala, zero patrzenia na innych. Tynkarze rozwalają kable, hydraulik z elektrykiem walczy o miejsce do układania kabli i rur. No masakra.
  • Odpowiedz
@Kolega_Muminka

@Operator_imadla: to teraz pomyśl, że od developera budowane sa tak samo, tylko po taniości.

G---o prawda, mi stawiał chałupę deweloper i jest wszystko w najlepszym porządku. Wykańczał mi jeden fachowiec - powoli bo powoli, ale zrobił wszystko jak należy. Zależy jak trafisz.
  • Odpowiedz
@tomasz-wisniewski1989:

jak zrobił odwierty do gruntowej to normalna cena. Rekuperacja z 25, reszta 75 jak najbardziej

No ale już pisałem wcześniej - jak ktoś robi pompę gruntową, która według prawie każdych wyliczeń matematycznych, zwraca się po 50+ latach używania, to niech nie będzie żałosny żeby później płakać, że drogo.
  • Odpowiedz
@qwenti hydraulika to jest prosta jak masz przenieść zaworek i podejście wody w łazience w inne miejsce. Zamontuj nowoczesną kotłownie z pompami obiegowymi, sprzęgłem, zaworami 4 drogowymi całym tym gównem i ustaw kocioł tak żeby nie palił 7 ton pelletu na sezon to porozmawiamy czy to takie proste :)
  • Odpowiedz
To jest pokłosie tego że NKWD wymordowali polską inteligencję,

@Operator_imadla: Bez przesady. Wymordowali oficerów wojska, policji i KOP. To nie była najbardziej kreatywna część szeroko pojętej inteligencji. A poza tym co ma ta grupa zwana intreligencją do inteligencj i etyki zawodowej robotników budowlanych.
  • Odpowiedz