Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, szukam porady bo nie za bardzo się znam na finansach.

Tak się złożyło, że ciułałem pieniądze przez 8 lat żeby kupić swoje pierwsze mieszkanie i wyprowadzić się od rodziców, ale w międzyczasie najbliższa rodzina poumierała i teraz mam gdzie mieszkać, ale została gotówka. Koło 850k.

Obecnie trzymam te pieniądze na lokatach i kontach oszczędnościowych (5-6%) - bo nie chciałem zamrozić na kilka lat, skoro w każdej chwili mogłem potrzebować gotówki, gdyby znalazło się fajne mieszkanie.

Myślałem, żeby wydać te pieniądze na zakup nieruchomości pod wynajem. Dostałem ofertę od dewelopera, 48 metrów za 865000 w centrum miasta przy uczelni, budowa potrwa 1,5 roku. Rozkład taki, że kuchnia osobno i dwa pokoje 13/15 metrów wynająć osobno i fajrant.

Ale podliczam ten tak zwany zwrot z inwestycji, czyli ROI = zysk operacyjny opodatkowany / całkowite nakłady inwestycyjne x 100%
I wychodzi, że dla mieszkania o wartości 865 000 PLN (+ około 150 tys na wykończenie), gdzie pokoje wynajmowałbym za...1 350 zł/pokój? (+media, ale ich nie liczę w zarobek), roczny dochód netto (przy 8%podatku) wynosi około 29 808 PLN, a stopa zwrotu (ROI) to około 2,94%. Słabo trochę.

Pewnie, mógłbym zrobić ślepą kuchnie i podzielić mieszkanie na 3 pokoje, ale...jakoś mi się tak nie widzi kupować ładne rozkładowo mieszkania i zniszczyć układ pod wynajem. Bo może będę kiedyś tam mieszkał? Albo jak będę miał kiedyś potomstwo to ktoś będzie chciał tam bliżej uczelni mieszkać? Chociaż to głupie myślenie bo to może być za 15 lat albo wcale xD

No i pytanie, czy to się opłaca? Przy lokatach typu 5-6%?
Z drugiej strony mam mieszkanie. Wartość mieszkania w długim okresie będzie rosnąć pomimo chwilowych potencjalnych spadków. No i może warto mieć z jedno na wynajem, a potem już sobie w co innego inwestować.

Giełda mnie nie interesuje bo nie mam czasu na to i nerwów. Ewentualnie jakieś etfy.

Co byście zrobili?
#nieruchomosci #inwestowanie #inwestycje #finanse #oszczedzanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dostałem ofertę od dewelopera, 48 metrów za 865000 w centrum miasta przy uczelni, budowa potrwa 1,5 roku. Rozkład taki, że kuchnia osobno i dwa pokoje 13/15 metrów wynająć osobno i fajrant.

@mirko_anonim: i chcesz nowiuskie mieszkanko wynajac studenciakom xd? 2pokojowego na pokoje nie opyla się wynajmowac jak juz to całe według mnie
  • Odpowiedz
ceny akcji nie są teraz bardzo zawyżone co sprawia, że jak teraz wykupi to może dużo stracić?

@famir96: Ceny mieszkań nie są teraz bardzo zawyżone co sprawia, że jak teraz wykupi to może dużo stracić? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Giełda i ceny mieszkań na jednej koniunkturze jadą, tylko że koniunktura w USA nie jest obciążona polską demografią a mieszkanie w Polsce jest.

Safe-spacem są obligacje i
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Czaję. Polecisz jakieś materiały na temat tych etfow? Albo jakieś blogi? Mieszkanie spłacone w tamtym roku, więc teraz odkładam sobie jakieś grosze i mógłbym je gdzieś ulokować.
  • Odpowiedz
Czaję. Polecisz jakieś materiały na temat tych etfow? Albo jakieś blogi?

Nie wiem na jakim poziomie zaawansowania jesteś. Na pewno Iwuć albo Szafrański coś zrobili o ETFach to poczytaj u nich. Z klasyki to Inteligentny inwestor Grahama, ale on ci raczej odpowie na twoje dylematy giełdowe niż nauczy technikaliow o ETFach. Odpal YT i pierwszy lepszy łepek ci zacznie tłumaczyć co się dzieje. Ode mnie tylko powiem żebyś szukał najtańszego ETFa (najniższą
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @razdwatrzy55: Nie chcę całość, bo raz, że trudniej znaleźć kogoś - jak sobie popatrzymy na otodom to jest kilkadziesiąt takich mieszkań pod wynajem, a pokoi prawie żadnych, a dwa, gorsza sytuacja w przypadku niepłacącego lokatora. Choć faktycznie większy zysk.

@mrbat: 10 miesięcy około. Bo cena jest dość atrakcyjna. Średnie ceny widzę, że są większe.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
·
  • Odpowiedz
jak sobie popatrzymy na otodom to jest kilkadziesiąt takich mieszkań pod wynajem, a pokoi prawie żadnych,

@mirko_anonim: pokoje landlordzi wystawiaja na olx, w takim wroclawiu jest 500 ogloszen pokoi

gorsza sytuacja w przypadku niepłacącego lokatora. Choć faktycznie większy zysk.

@mirko_anonim: no to garaze, tutaj to dopiero sie rozdrobnisz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim brawo, właśnie odkryłeś że ROI z inwestycji w nieruchomości jest rzędu lokat, szacun bo często rentierzy mający kilka mieszkań nie potrafią tego odkryc
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @bb89: Niby tak, ale teraz chatgpt mi wyliczył roi długoterminowe ~10 lat biorąc pod uwagę konserwatywny wzrost wartości nieruchomości na poziomie 3% rocznie. I wtedy roi wychodzi 6,06% co jest bardzo spoko. A spodziewałbym się, że mieszkania będą bardziej drożeć.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: heracinsky
  • Odpowiedz
@mirko_anonim 6%? to jest dobre? wliczając pilnowanie/ogarnianie mieszkania, telefony od wynajmujących, okazjonalne remonty, wymiana mebli/sprzetow? Ja rozumiem że to jest wliczone to ale to jest mega czasochłonne zamiast kupić/zainwestowac np na giełdzie. I nie mow ze to bardziej ryzykowne bo tak samo mogą Ci się trafić nieucziciwi wynajmujący. Przy takim zwrocie osobiście ja bym się w nieruchomosci nie pchał
  • Odpowiedz