Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki

Jebla już dostaje, nie mogę spać, więc biorę melatoninę. Jak już się uda to wstaje jak p--------e zombie, zero skupienia, zero produktywności, czesto robię drzemki bo nie mogę przetrwać dnia. Kawa już nie pobudza (pije jedna dużą dziennie) Jakbym nie wypił to cały dzień do w-------a. Jak próbuję spać w normalnych porach (22) to mam taką gonitwę myśli, że aż mi wzrasta tętno i mnią telepie, co w efekcie daje sen dopiero po kilku godzinach męki. Zrobiło mi się to około połowy września, wcześniej było sporo lepiej. Zawsze w zimę mam zjazd, ale bez przesady. Od dawna zauważyłem że nie wysypiam się jak inni, w grupie zawsze potrzebowałem więcej snu niż reszta. Nie pamiętam kiedy wstawałem z łóżka wyspany. Pytanie brzmi czy ktoś miał podobnie, co można zbadać, co zrobić by spać lepiej, by być sennym w nocy, wyspanym w dzien? Nie wiem czy nie wzięła mnie depresja, skąd mam to w ogóle wiedzieć? xd Mieszkam sam, w mieszkaniu mam niestety ciemno, w takie dni jak teraz trzeba palić światło 24/7. Pracuje zdalnie (trochę stresu jest, ale bez przesady), kontakt z ludźmi mam całkiem dobry.

#sen #depresja #pytanie #zdrowie #bezsennosc #lekarz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: śpisz przy grzejniku? Masz suche powietrze w mieszkaniu/pijesz mało wody? Bierzesz witamine D? Jesz tłuste dania? Ruszasz sie coś?

Generalnie jak jest mało słońca to też tak mam jak i pewnie każdy, ratuje się wtedy witaminą D 8000 + K, tran no i ogolnie witaminy(wit d nie da sie przedawkować - jak się opalasz to przyjmujesz w krótkim czasie 30/40k jednostek więc spokojnie)

Jakoś 2h przed snem odpalam trochę
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Nie grzejnik pod oknem z 2metry od końca łóżka tzn moich nog. Powietrze suche wody staram się pilnować, nie zawsze się udaje. Wit D nie biore, jem dość tłusto, ale nie przesadnie, BMI 22, trenuje amatorsko MMA 2 razy w tyg. Co do światła, to mam zjechane niebieskie światło w monitorze, bo mnie oczy bolą pod koniec pracy. Jaka witaminę bierzesz? Może wziąć receptę na jakąś większą dawkę?
  • Odpowiedz
Ja bym zaczał od tej: OstroVit Witamina D3 8000 IU + K2 - sam ją biorę, ważne aby była z K2 bo to poprawia wchłanianie D

Też pracuje przed kompem 8h i ustawiłem sobie filtr niebieskiego światła w monitorze(na cały czas żeby wzrok się nie męczył), w telefonie wieczorem odpalam ten tryb, gdy chce coś poczytać(przed snem ten tryb jest dla mnie krytycznie ważny) - niebieskie światło oszukuje twój mózg, że jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Trening jacobsona przed snem, ogólnie widzę że masz problemy z napięciem przed snem, czyli klasyka potok myśli, nerwowość etc, musisz się wyciszać przed porą spania
  • Odpowiedz