Wpis z mikrobloga

Jest w ogóle jakiś sens inwestowania dywidendowego na rynku USA poprzez dystrybuujące ETF będąc w Polsce? Mam na myśli kwestie podatkowe, czy taka wypłacana dywidenda amerykańskiego podmiotu nie będzie 2 razy opodatkowana? Raz w momencie wypłaty (15% czy ile tam jest w USA) i drugi raz podatkiem belki 19%?
#gielda #inwestowanie #finanse
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@random_acc_vikop: Opodatkowanie ETFa zależy od wielu czynników, jak np. rodzaj replikacji, czy siedziba funduszu.

Poza tym jeśli ktoś che się skupić na takim inwestowaniu to przecież nikt nie broni otworzyć rachunku brokerskiego bezpośrednio w USA i na nim kupować. Wtedy jest to standardowe opodatkowanie 15% w USA + 4% W PL.
  • Odpowiedz
@random_acc_vikop: o sposobie opodatkowania decyduje kraj rejestracji podmiotu i umowy o podwójnym opodatkowaniu między PL a tym krajem. Dla USA jest to standardowo 15% u źródła plus 4% w PL, jeśli broker pozwolił Ci zgłosić formularz W-8BEN
A np dla Szwajcarii to jest 30% domyślnie u źródła i można potem odzyskać nadpłatę wysyłając do CH specjalny formularz.
  • Odpowiedz
@panoski @random_acc_vikop panoski źle ci mówi, dywidenda od etf jest podwójnie opodatkowana w tym z------m kraju, nawet ta od etf z Irlandii. W sumie zapłacisz 34% podatku. Na ten moment inwestycje w etf dywidendowe są bez sensu, inwestuj wzrostowo i czekaj aż wprowadzą rozsądne rozwiązanie, może syntetyki dywidendowe
  • Odpowiedz
@Jamniki2: dobra dobra nie panikuj tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) pokaż mi miejsce w artykule w które twierdzi że z W-8BEN płacisz w USA 34%. Ja widzę że z jakiegoś dziwnego powodu autor zakłada że tego dokumentu się nie złożyło.
  • Odpowiedz