Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was miał problem z prokrastynacją i udało mu się z tym poradzić? Szukam rad, bo codziennie powtarzam sobie, że od jutra zacznę robić to czy tamto, a kończę na bezsensownym przeglądaniu internetu. Chciałbym w nowym roku mentalnie podejść do tego inaczej i być bardziej produktywnym.

Wkurza mnie to ciągłe odkładanie rzeczy na później, więc wszelkie tipy, które pomogłyby mi w tej kwestii, będą bardzo pomocne! Dzięki!

#pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #psychologia #nauka #adhd #edukacja #produktywnosc #prokrastynacja
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lobotomy_Enthusiast: Zobacz sobie coś takiego jak bullet journal, ja sobie zaprojektowałem własny i mam 1 kartkę A4 na każdy tydzień. Na górze mam 11 sześciokątnych gwiazdek na takie codzienne rutyny - sześciokątne bo daje sobie 1 dzień na każdy tydzień że coś moge nie zrobić. Realnie i tak nie zawsze robisz wszystko ale przynajmniej zaznaczasz i jest progres.

A 3/4 kartki niżej to tabela kolumny na każdy dzień tygodnia. Tam
  • Odpowiedz
@Lobotomy_Enthusiast malutkie kroczki. Zamiast programować cały projekt na uczelnie, zadeklaruj tylko zmienne. Zamiast brać się za długie spacery idź tylko na 5 minut, zamiast czytać rozdział, przeczytaj 2 strony. I tak przez np miesiąc. Trzeba sprawić żeby dana rzecz stała się nawykiem i w końcu zaczniesz czuć dyskomfort, że tego nie zrobiłeś, a z tego już łatwiej zacząć stawiać większe kroki i iść np na 10 minutowy spacer itd.
  • Odpowiedz