Wpis z mikrobloga

Jechałem wczoraj drogą krajową, była śnieżyca i robił się lód na drodze.

Ja jechałem spokojnie 50km/h a nagle wyprzedził mnie jakiś mistrz kierownicy w Audi, jechał około 90km/h.

Jakieś 2 kilometry dalej, ten geniusz już był w rowie xd.

A tyle widziałem płakania, że ludzie jeżdżą wolno po śniegu bo się boją jeździć.

#samochody #zima
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1392
@Leotard00: Ja ostatnio jade przepisowo i jakiś napaleniec mi siedzi na zderzaku. Przyklejony mruga światłami, robi jakieś slalomy żeby tylko wyprzedzić. W końcu jest! Troche prostej, to napaleniec zakopcił i wyprzedził 3 samochody na raz. Z 4 km dalej, na terenie zabudowanym widzę, że stoi ale razem z policją która wypisywała mandat. Ehhh piękne uczucie.
  • Odpowiedz
@Leotard00: to był pewnie jeden z tych ekspertów z wykopu co więcej przejechał do tyłu niż Ty do przodu xD. On wie jak jechać bezpiecznie bo pod marketem ćwiczył kontrolowany poślizg. Dobrze że Ciebie imbecyl nie uszkodził podczas wyprzedzania, bo i takie przypadki się zdarzają. Oby więcej takich mistrzów kierownicy, lawetka już czeka xD
  • Odpowiedz
@Leotard00 przed swietami jade sobie autostrada i temp okolo 3 na plusie, asfalt suchy i zaczal delikatnie sypac snieg. Idioci wyhamowali autostrade do 40km/h.
  • Odpowiedz
@Leotard00 @duzy240 @MercedesBenizPolska ja miałem w poprzednim aucie problem z osłoną katalizatora, która się odgięła i stukała o asfalt - trochę przeraźliwy dźwięk i na początku nie wiedziałem co to, a miałem do przejechania jeszcze 15 kilometrów, więc trochę spanikowałem. Na ograniczeniu do 70 wlokłem się nie szybciej niż 40, jakiś narwaniec za mną jakimś starym audi mrugał światłami, zatrąbił ze trzy razy, mimo że miał obok pas do
  • Odpowiedz
@Leotard00: Nic nowego, jeszcze od takich ludzie bardzo często można usłyszeć/przeczytać, że jeździsz jak ciota bo jeździsz normalnie/zgodnie z przepisami. Dziwnym trafem zazwyczaj to są ludzie o małym móżdżku, małej wyobraźni i jeszcze mniejszych umiejętnościach jezdnych napaleni na kupno aut konkretnych marek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
inna sprawa ze jak juz bylo po sniezycy i odsniezone to niektorzy dalej jechali 40 km/h to takich trzeba bylo wyprzedzic

@klebix: Nic dziwnego, że jechali. Bo to wszystko (przynajmniej w mojej okolicy) przymarzło to wiadomo, że zawsze ostrożnej trzeba.
  • Odpowiedz
@Leotard00: bo tacy ludzie to zjeby którzy nie rozumieją, że na śniegu/lodzie w żaden sposób tego nie wyratujesz
Jedyny minus, że takie incydenty kończą się zazwyczaj z całym i zdrowym kierowcą imbecylem
  • Odpowiedz
@dr_papieros ej ja jestem takim ekspertem. I robię 30k rocznie po różnych kontynentach. I mam jedną zasadę, znaki są z jakiegoś powodu i lepiej dojechać 5 minut później niż w ogóle.

Z doświadczenia ci powiem, takie wyprzedzanie, siedzenie na zderzaku nie ma większego wpływu na dojazd do celu. Ostatecznie wszystko się sprowadza do tego jak często się zatrzymujesz, co ile musisz tankować, czy jak dobrze potrafisz ominąć korek.
  • Odpowiedz
@Leotard00: Wczoraj w okolicy droga na ok. dwie godziny po prostu zamarzła. Typowo na drodze lód.
I o dziwo w drugą stronę, babeczka w VW up prędkość 15km/h przelotowa w mieście, starsze bmw się toczyło 30km/h, 500m dalej inne bmw wykręciło bączka, także już wiem skąd ta prędkość tego pierwszego.
  • Odpowiedz