Aktywne Wpisy

MonazoPL +102
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: 700 zł bank millennium monazo
Pobierz
Agresywna_Szyba +20
je j---e za rok w czerwcu mam wesele a nowobogacki teściu wymyślił sobie że zgodnie ze starapolską tradycją na weselu muszą być dziady proszalne... i mimo że zostało ponad pół roku to jeździ po wiosce i zaprasza wszystkich meneli. Naprawdę już się człowiekowi odechciewa tego cyrku
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
dziady proszalne na weselu hit czy kit?
- hit 22.3% (118)
- kit 52.7% (279)
- hit ale trzeba zatrudnić aktorów z domu kultury 25.0% (132)

Będzin jest miastem położonym w województwie śląskim. Znany jest przede wszystkim ze znajdującego się tam Zamku Królewskiego i słynnego ronda w kształcie nerki. Mnie przyciągnęły tam pozostałości murów obronnych, których przetrwało nieco ponad 200 metrów, dlatego włączam Będzin do projektu “Miasta stojące murem”.
Zapraszam do znaleziska
Co ciekawego zobaczyć w Będzinie?
- Zamek Królewski, który powstał w XIV wieku. W późniejszych stuleciach był niszczony i wielokrotnie przebudowywany. Obecnie udostępniony jest do zwiedzania.
- Mury obronne, których Będzin miał około 1000 metrów, a do dzisiaj pozostało nieco ponad 200 metrów koło zamku, a także w południowo-wschodniej części obwarowań.
- Pałac Mieroszewskich z początku XVIII wieku
- Kościół św. Trójcy, którego historia sięga XIV wieku
- Kościół cmentarny św. Tomasza z XVIII wieku
- Podziemia będzińskie (tych akurat nie udało mi się zwiedzić)
https://wykop.pl/link/7617849/bedzin-slaskie-projekt-miasta-stojace-murem
#antekpodrozuje #podroze #podrozujzwykopem #turystyka #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #polska #bedzin #architektura #zainteresowania
Będzin (śląskie) - projekt "Miasta stojące murem"
źródło: 000c
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...