Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jakie rozwiązania w nowoczesnych samochodach faktycznie pomagają w użytkowniu auta, poprawiają bezpieczeństwo itd.?
Macie coś takiego, co spowodowało efekt "wow", uratowało przed obcierką, dzwonem lub innym fakapem?
#samochody #motoryzacja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
Np, line assist czy asystent nagłego hamowania.

długo by wymieniać, nie wiadomo ile razy faktycznie pozwoliły uniknąć, ale WARTO. Na co dzień wszyscy asystenci przeszkadzają, bo a to tylko wychylasz się zza samochodu, żeby zobaczyć co jest przed Tobą a on już napi***la alarmami że przekraczasz linię. Albo widzisz że samochód stoi na poboczu, ale komp rozpoznaje zagrożenie i znowu cała choinka się zapala i piszczy ... ale warto
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Światła matrycowe, aktywny tempomat, asystent martwego pola, asystent utrzymywania pasa, kamery 360. Byłoby tego trochę, w szczególności jak się jeździ w dłuższe trasy to zalety tego wszystkiego stają się bardzo jasno widoczne.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim asystent awaryjnego hamowania raz zahamował za mnie, a kilka razy pomógł w podbramkowych sytuacjach dzięki temu, że hamulce były "podpompowane".

Asystent martwego pola jest wygodny i ułatwia manewry w miescie.

No i matrycowe ledy są genialne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czujniki są spoko jak parkujesz równolegle to nie musisz się wychylać przez drzwi albo wysiadać aby zobaczyć ile miejsca zostało, czy szybciej możesz zaparkować.
Chociaż w przypadku naprawdę ciasnego miejsca też za wiele czujniki nie pomogą bo jak jest bardzo ciasno to one i tak 15-20cm przed przeszkodą już mają ciągły sygnał, a jak Ty masz parkować na 1-10cm no to wtedy nie pomogą.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z takich których nie mam, a bym chętnie przytulił, to automatyczne parkowanie i kamerka z dachu, z której widok na sygnalizację odpala się na tablecie, gdy stoimi pod światłami - wspaniały bajer, nie trzeba się wychylać jak debil. No i asystent martwego pola, jak dla mnie to powinien być standard w pakietach nie-golasach, a w moim aucie był tylko w opcji executive - najwyższej xd

Z takich które mam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: aktywny tempomat i awaryjne hamowanie na autostradzie przy predkosci 120km/h. Jechalem do Chorwacji jakies 12 godzin i pod koniec zmeczenie dawalo sie we znaki i refleks wolniejszy. Nagle na autostradzie jakies 200m przede mna dwa auta sie zderzyly (bokiem) i zanim zdazylem nadepnac na hamulec to Arteon automatycznie zahamowal w ciagu ulamka sekundy. Nikomu na szczescie nic sie nie stalo - zarowno mi jak i zadnemu z kierowcow z
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
1. ŚWIATŁA MATRYCOWE - serio - walisz na długich a nie oślepiasz, bo komp wycina dany element. To jest taki gejmczendżer, że szok.
2. "City safety" do 50km/h - zagapiłeś się na jakąś dupę czy nie daj boże telefon? Uratuje Ci hajs. Trochę system dla idiotów ale każdy z nas czasem ma chwile słabości.
3. Aktywny tempomat - ale tylko pod warunkiem, że ten z przodu nie jedzie jak
  • Odpowiedz