Wpis z mikrobloga

Moim zdaniem do 2035 roku, Tesla zrobi minimum 10x

To nie jest porada inwestycyjna i wcale nie oznacza, że w między czasie, Tesla np. nie spadnie sobie jeszcze do $250-$300, Natomiast mam przekonanie graniczące z pewnością, że mój target zostanie osiągnięty i pisze o tym dlatego, żeby potem mi ludzie nie pisali, że "to nie było do przewidzenia" a ja "miałem po prostu szczęście".

Jeżeli chcesz być powiadomiony w 31 grudnia 2035 roku, albo potencjalnie wcześniej w momencie, w którym cena akcji osiągnie $4650 - zaplusuj ten post.

--------------

Jak Tesla była po $140, to taki mądry nie byłeś

To co się stało z akcjami Tesli było nie do przewidzenia - to zwykły meme stock i bańka

Takie teksty i wiele podobnych, czytam w swoim kierunku regularnie, stąd dzisiaj stwierdziłem, że tak asekuracyjnie, przypomnę o czymś o czym pisałem już w lutym bieżącego roku, gdy cena akcji Tesli wynosiła $199. Roboty nadchodzą i stanie się to dużo, dużo szybciej niż ludzie przewidują. A liczby z tym związane idą w biliony (ang. trillion).

Zacząłem o tym mówić jako jeden z pierwszych, m.in. przed Morgan Stanley. Nadal mało osób o tym mówi.

Artykulik pisałem po angielsku ([tutaj](https://twitter.com/unnamed_coder/status/1759769143765565761
)), więc dla wygody wstawiam Wam przetłumaczoną przez czat wersję:

Dlaczego Bot Tesli Może Faktycznie Wyprzedzić System FSD Tesli - Posłuchajcie Mojego Rozumowania

Im dłużej się nad tym zastanawiam, tym trudniej pozbyć się wrażenia, że humanoid Tesli, Tesla Bot, może wyprzedzić całą rewolucję samochodów autonomicznych. Oto dlaczego ten pomysł nie jest tak niedorzeczny, jak mogłoby się wydawać.

Samochody Autonomiczne: Brak Miejsca na Błędy

Jeśli chodzi o samochody jeżdżące samodzielnie, nie ma miejsca na błędy. Czy pozwoliłbyś swoim dzieciom wsiąść do samochodu autonomicznego, gdyby istniały choćby najmniejsze wątpliwości co do jego bezpieczeństwa? Raczej nie. Musi być 100% albo nic. Ale nie chodzi tylko o ryzyko; chodzi także o szybkość podejmowania decyzji. FSD musi konsekwentnie podejmować błyskawiczne decyzje, radząc sobie jednocześnie z nieidealnym warunkami, takimi jak ciemność, deszcz, śnieg i tym podobne.

Z drugiej strony, Tesla Bot będzie miał czas. Będzie działał w niemal idealnych warunkach i nawet będzie miał możliwość czerpania wiedzy z innych źródeł w razie problemów, na przykład "Nie jestem pewien, jak zrobić X... pozwól, że skonsultuję się z LLM w sprawie pomysłów na rozwiązanie tego".

Tesla Bot: Spokojnie, To Tylko Robot

Tesla Bot nie musi być doskonały; musi po prostu wykonać zadanie. Upuści paczkę? Nic wielkiego. Drobne niedopatrzenie tu i tam nie oznacza katastrofy. A jeśli napotka problem w fabryce, to żaden dramat - może po prostu zasygnalizować ludzkiemu koledze potrzebę współpracy.

Co więcej, ten niezmordowany pracownik może działać przez całą dobę z krótkimi przerwami, przewyższając ludzkich kolegów bez najmniejszego wysiłku. Jego wytrzymałość i adaptacyjność podkreślają bardziej wybaczające środowisko, co ostro kontrastuje z wymagającym światem FSD.

Prawda o Technologii Autonomicznej Jazdy

Sprawienie, by samochód jeździł samodzielnie, jest niesamowicie trudne, szczególnie w rzadkich, dziwacznych sytuacjach. Samochód musi być super inteligentny i w pełni świadomy swojego otoczenia, aby zapewnić bezpieczeństwo.

Paradoksalnie, Tesla Bot może być kluczem do rozwoju FSD, a nie odwrotnie. Podczas gdy samochody Tesli poruszają się w nieco płaskim świecie 2.5D, Bot angażuje się w pełną złożoność życia 3D i jego osobliwości. Ta unikalna perspektywa może dostarczyć kluczowych spostrzeżeń, czyniąc pracę Bota potencjalnie przełomową dla przyszłości jazdy autonomicznej.

Trudno to Zrozumieć?

Może być trudno to pojąć, ale AI błyszczy w scenariuszach, gdzie możemy sobie pozwolić na wiele prób osiągnięcia celu. Pomyśl o generowaniu artykułu z ChatGPT lub tworzeniu miniatury YouTube z Dall-e. To często gra prawdopodobieństw, gdzie sukces może przyjść po 10-20 próbach.

Dla Tesla Bota formuła sukcesu jest podobna do sumy prawdopodobieństw. Jeśli P reprezentuje prawdopodobieństwo pomyślnego wykonania zadania przez Bota w jednej próbie, to szansa na sukces w N próbach wzrasta z każdą próbą, zbliżając się do pewności wraz ze wzrostem N.

Matematycznie jest to przedstawione jako (1 - (1 - P)^N), gdzie (1 - P) to szansa na niepowodzenie w każdej próbie, a podniesienie jej do potęgi N oblicza prawdopodobieństwo niepowodzenia za każdym razem. Odjęcie tego od 1 daje nam prawdopodobieństwo co najmniej jednego sukcesu.

Z drugiej strony, dla FSD równanie jest bardziej rygorystyczne. Jeśli P jest prawdopodobieństwem podjęcia prawidłowej decyzji w danym momencie, to prawdopodobieństwo podjęcia N prawidłowych decyzji z rzędu wynosi P^N. Ta logika 'i' oznacza, że ogólny wskaźnik sukcesu maleje z każdym dodatkowym punktem decyzyjnym, czyniąc wyzwanie wykładniczo trudniejszym.

Ten wyraźny kontrast w modelach prawdopodobieństwa podkreśla, dlaczego postęp w rozwoju Tesla Bota może wyprzedzić rozwój FSD, ponieważ margines błędu i podejście do osiągnięcia 'sukcesu' fundamentalnie różnią się między tymi dwiema technologiami.

Szerszy Obraz

Gdy wszystko się do tego sprowadza, pomyłka z robotem nie ma takiego samego ciężaru jak pomyłka z samochodem, który mógłby zagrozić życiu. I dlatego właśnie w tym wyścigu technologicznym Tesla Bot może być czarnym koniem, który pierwszy przekroczy linię mety. Miejcie oczy szeroko otwarte – przyszłość nadchodzi szybko i jest pełna niespodzianek.

#tesla #gielda #sztucznainteligencja #tsla #elonmusk
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

swoją drogą, jest wiele głosów wśród społeczności Tesli, które twierdzą, że Tesla może wykręcić ten wynik wcześniej, już w 2030 roku. Ja natomiast stwierdziłem, że będę tutaj bardziej konserwatywny i dam Tesli na to aż 10 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
spadek do $300 nie zdziwi mnie wcale. Do $250 - zdziwi mnie trochę. Do $200 - zdziwi mnie już bardzo.

@anonimowy_programista: W czerwcu/sierpniu tego roku mółbyś napisać dokładnie to samo.
"Wzrost do końca roku do $300 wcale mnie nie zdziwi, do $350 zdziwi trochę, do $400 - zdziwi mnie bardzo"

Przypomne że z poprzedniego ATH ~414 spadło na ~101, więc jeśli teraz wbije np na 500 czy 600 to spadek
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: okej, plany są ambitne i może tak się rzeczywiście wydarzyć że urośnie nawet 15x, choć istnieje szansa że jak przyjdą demokraci to karta się odwróci i Musk będzie miał pod górkę jeśli przegną z regulacjami (a raczej ich brakiem) pod Teslę. Plus nie wykluczałbym jakiegoś społecznego backlashu wobec Tesli. Słow o uruchomieniu FSD w następnym roku też było sporo przez wiele lat. Jest postęp, ale czy jest na tyle
  • Odpowiedz
Plus nie wykluczałbym jakiegoś społecznego backlashu wobec Tesli. Słow o uruchomieniu FSD w następnym roku też było sporo przez wiele lat.

@Peptalk: IMO, to jest BARDZO prawdopodobne. Robotaxi ubije rynek taxówek i ubera. Nagle złotówy i uberowcy staną się przyjacielami, bo będą mieli wspólnego wroga.

Roboty wprowadzane do fabryk, też będą łatwym celem do obwinienia w momencie, gdy ludzie zaczną tracić pracę, choć początkowo po prostu zmaleje liczba ofert na
  • Odpowiedz
@Peptalk:

Nie podoba mi natomiast to, że niby jesteś w tym na długi okres a się czuje na tagu jakby to miało codziennie rosnąć 5% przez Twoje kilka postów dziennie; Mega nagonka

Mam dokładnie zerowy wpływ na ruch akcji Tesli. Bądźmy poważni. Gdyby wziąć wszystkich inwestorów z wykopu i gdyby wszyscy kupili akcje Tesli, to też nic by w praktyce to w cenach akcji nie zmieniło. To nie ta
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista wszedłem w Teslę późno bo po wyborach a i tak mam +50%. Myślę, aby robić tak, że 40% Tesla, 40% BTC i 20% ETF nasdaq czy S&P 500.

Ja jestem za stary na karierę, a jakby przez chwilę straciło to na wartości to nic się nie stanie bo w długim terminie wyjdę na swoje.
  • Odpowiedz