Wpis z mikrobloga

Z ogromną przykrością patrzy się na te wypłaty po przekroczeniu 2 progu podatkowego. Człowiek zadaje sobie pytanie: ale dlaczego? Te 8-10k netto miesięcznie robi ze mnie jakiegoś bogola? Nawet mnie nie stać na nowy samochód, towary w markietach przeglądam 10 razy czy na pewno promocja jest... i co i teraz nagle pod koniec roku stałem się jakimś rokefelerem żeby takie podatki płacić (*a przepraszam rokefeler takich wysokich nie płaci, tylko robak płaci)

#pracbaza #korposwiat #gorzkiezale #praca
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CalibraTeam chore jest to , że jest inflacja, pensje rosną a drugi próg to nie pamiętam kiedy był podnoszony. Kiedyś to naprawdę prawie nikt w niego nie wchodził a dzisiaj full ludzi się łapie… 120 tys. To stanowczo za nisko próg …
  • Odpowiedz
@Yog-Sothoth: są na to dane, kilka tygodni temu latały wykresy po wykopie, jak poszukasz to znajdziesz na pewno. Może nie było konkretnie 5/50% ale była jakaś chora proporcja właśnie w tym stylu, że płacący drugi próg stanowią 4-6% wszystkich płacących PIT a odpowiadają za jakieś 40 kilka % całej kwoty ściąganej w ten sposób.
  • Odpowiedz
Z ogromną przykrością

@CalibraTeam: oj nie płacz nie płacz. Żyjesz w najlepszych czasach jakie do tej pory istniały i masz do tego kasę, która pozwala żyć na bardzo dobrym poziomie bezpiecznie i wygodnie.
  • Odpowiedz
@Yog-Sothoth: Nie mogę teraz znaleźc najbardziej aktualnych. Ale załączam dane za 2022r. 3% podatników płaci 39% podatków ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Rząd wielkości się zgadza, jest nawet wyższy.

Myślę, że ta proporcja obecnie jest nawet gorsza, bo ja w 2022 zarabiałem 11k brutto, a obecnie ok. 20k brutto, a żadnych nowych
DeoLawson - @Yog-Sothoth: Nie mogę teraz znaleźc najbardziej aktualnych. Ale załączam...

źródło: Podatki

Pobierz
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: Znam ten ból. Za mało by przechodzić na B2B i liniowy, ale boli jak pod koniec roku wchodzisz w drugi próg. Przynajmniej od IKZE można te 3k odliczyć.
Ale ja się cieszę, że bynajmniej na bąbelki dają i emerytom.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: True, też wpadłem w II próg. Zabawne, że wystarczy zarabiać trochę więcej niż średnia krajowa i bulisz taki sam podatek jak milioner Kulczyk xd
  • Odpowiedz