Wpis z mikrobloga

Ceny gastronomii w Polsce są takie same jak w całej Europie.

Byłem w tym roku w kilku europejskich krajach i za każdym razem po powrocie miałem wrażenie, że to u nas jest drożej. Postanowiłem to sprawdzić. Na szybko poszukałem ile kosztuje margherita około 32 cm. Brałem pierwsze wyniki z google po wpisaniu tej frazy.

Warszawa - 37 zł czyli 8,6 euro
Berlin - 10,9 euro
Paryż - 12 euro
Londyn- 6 funtów czyli około 7,2 euro
Rzym - 7 euro
I dobrałem jeszcze z rozmachem Oslo- 209 koron czyli około 17 euro

Niech mnie ktoś poprawi...
Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu do zachodniej Europy to z własnymi kanapkami. Obiad w knajpie był tam 2-3 razy droższy.
Do porównania brałem pierwsze wyszukiwania z google mpas. Śmiało można zrobić podobne porównanie z canami kebsow albo browarów;)
#gastronomia #inflacja #pizza #wakacje #taniepodrozowanie #europa #warszawa
uleimhc - Ceny gastronomii w Polsce są takie same jak w całej Europie.

Byłem w tym r...

źródło: temp_file2495212675166112255

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uleimhc: niestety, skutki komuny, biedy i braku wszystkiego plus niestety nasza narodowa cecha zwana potocznie januszostwem. Kultura jedzenia w restauracjach u nas pojawila sie stosunkowo niedawno w porownaniu do innych krajow po dekadach absencji, dodac do tego tzw "kombinowanie", ktorego w slownikach innych jezykow nie uswiadczysz i masz przepis na drogie knajpy.

Miejmy nadzieje, ze za kilka lat to sie wszystko unormuje, nic poza nadzieją nie zostalo ;)
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: Dokładnie jak piszesz. Nasze społeczeństwo dopiero zaczyna się uczyć jadać w gastro. Za to cateringi dietetyczne są bardzo popularne u nas więc jest nadzieja.
Jest też stosunkowo mała konkurencja. Taniej da się zjeść w dużym mieście bo restauratorzy trochę konkurują ceną między sobą, za to ceny w małych miastach są wysokie bo nie ma konkurencji.
Było całkiem ok, gastro się rozwijało, przyszedł covid, sporo biznesów się zawinęło i teraz
  • Odpowiedz
@uleimhc: Opie ale to nie ta liga , porównuj nas do Węgier Słowacji, Litwy, Czech, czy tam Grecji . Inna liga . A poza tym Warszawa to nie Polska w sensie $$ Berlin jest tańszy dużo od Hamburga Monachium czy Frankfurtu.
  • Odpowiedz