Wpis z mikrobloga

Pomocy. Jakieś sprawdzone sposoby aby poprawić pracę jelit? Od jakiegoś czasu borykam się zaparciami. Uprawiam dużo sportu, sporo się ruszam, ale w pracy niestety spędzam 8h za biurkiem. Do tej pory z reguły było tak, że w robocie piłem kawę na czczo i zaraz potem ruszało mnie na sedes. Od jakiegoś miesiąca kawa niewiele działa i są dni, że niewiele z siebie wyrzucam i mam ciągłe uczucie wzdęcia. Mam zaplanowaną kolonoskopię za jakieś 2 miesiące. Jakieś protipy co przez ten czas jeść, pić aby poprawić sytuację?

#zdrowie #dieta #zywienie #jelita #gastrologia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klintoniusz: pij przez cały dzień dużo płynów plus kisiel z babki plesznik. Bez kontekstu i znajomości całości diety niewiele więcej mogę polecić. Dodam, że raz na godzinę w robocie poruszaj się przez 10min dosyć intensywnie. Jak możesz kup bieżnie pod biurko i rób kroki. Kilka k w ciągu 8h da się zrobić bez wpływu na poziom skupienia.
  • Odpowiedz
@klintoniusz i co to się okazało bo mam podobne objawy od około tygodnia :/. Tak samo dużo sportu dieta mysle w miarę zbilansowana ale w robocie 8h za biurkiem. Od rana wypróżniam sie w miarę normalnie a potem w ciągu dnia czuje jakby chciało mi sie ale nic nie mogę już wydalić ..
  • Odpowiedz
  • 0
W sumie to nic się nie okazało, bo dopiero zamierzam zrobić kolonoskopię. Staram się po prostu unikać obżerania na noc, mniej słodyczy i przetworzonego jedzenia. Są dni, że wszystko idzie gładko, ale są też takie gdy zaparcia dają o sobie znać.
  • Odpowiedz