Wpis z mikrobloga

@Anakee: najnowszy raport płac i żądań płacowych mówi coś innego. 30k to chyba na b2b i to górne widełki. Nie mówimy tu o top 5% rynku tylko przeciętniakach. Ja pisałem o 17k brutto UoP, na b2b seniorzy wołają teraz 20-25k. Wolę jednak wierzyć raportom płacowym firm zajmujących się HRem, opartych na dużych próbkach (i moich własnych niestety doświadczeniach) niż trollom i szczęściarzom z neta.
  • Odpowiedz
wasz cope jest niesamowity. Ja tym czasem przeglądam cvki gdzie typy ledwo programują, ale chcą 17k brutto na mida

@WyjmijKija: na innych stanowiskach jest podobnie, aktualna praca to senior principal architect xxx w duzym korpo a jak sie go pytasz na rozmowie o cos to "no u nas to inny zespol robił nie ja" i tak wszystkie punkty z cv, a oczekiwania finansowe podobne ktore ma aktualnie czyli 20k+ a
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: u mnie ostatnio as ktory nie ogarniał sql w stopniu funkcje okna czy podzapytania 16k brutto chcial na pierwsza prace analityka danych xD w sensie analityk danych to w naszym data teamie taki junior, zanim zacznie roszczenia np ze chce pracowac na projekcie przy integracji czy bardziej przy "TL" w procesie ETL itd. niby 3 lata jako analityk w innej firmie ale co on tam robil to ja nie
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: @e_mati @Anakee @WyjmijKija tak, jasne. Kolesie jakoś tymi seniorami i architektami zostali, a teraz różne kuce przygotowane przed rozmową im wmawiają, że niczego nie umieją. Ciekawe jak by śpiewali, gdyby ich postawić z drugiej strony.
Sam to przeżyłem, poszedłem na rozmowę, w mojej ocenie 120%, bo jeszcze kolesiowi dopowiadałem różne rzeczy, których on nie wiedział (senior zasiedziały w desktopie, mówiłem mu, jakie ma sobie certy z
  • Odpowiedz
@katopa: prawda jest taka ze zdecydowana wiekszosc z was straci prace, ci ktorzy zostana beda zarabiali podobne pieniadze do dzis, ale bedzie to doslownie promil tego co teraz jest zatrudnione w it.
  • Odpowiedz