Aktywne Wpisy

Gh0st +312
źródło: temp_file890058578735915851
Pobierz
źródło: temp_file3184890694106807457
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file890058578735915851
Pobierz
źródło: temp_file3184890694106807457
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Jak zaczalem sobie to realnie podliczac to wyszlo mi ze potrzebowalbym jakies 2,5 miliona złotych (liczac dzisiejsza sile nabywczą złotówki) zeby ze stabilnych etf'ow czy akcji dywidendowych móc mieć około 10 tys zlotych miesiecznie emerytury (6% zysku minus dochodowy podzielic na 12 miesiecy). Wydaje sie to odpowiednia ilosc zeby spokojnie sobie zyc, czasem wyjechac na wakacje do cieplego miejsca, nie ogladac kazdej zlotowki 3 razy itd. Mieszkanie mam, kwestia utrzymania go, jakis remontow, kasa na zywnosc, podroze kilka razy w roku, prywatny lekarz (+ nfz)
Ktoś takie cos wyliczał? Ile uwazacie ze byscie potrzebowali zeby przejsc na wczesniejsza emeryture i nie moc pracowac. Pomijam bycie landlordem. Po pierwsze nie mam X mieszkań, po drugie chce wolnosc finansowa z jak najbardziej pasywnym dochodem.
#emerytura #inwestycje #oszczedzanie #wolnoscfinansowa
W tej chwili 42 lata i mam zebrane mniej więcej 1/3 kwoty. W moim przypadku odpowiedzią był bitcoin, ale nikogo innego nie namawiam na to samo bo to jednak ryzykowna opcja.
@bb89: A w jaki sposób byś to ogarnął? Dobrowolnie płacił składkę zdrowotną, czy zarejestrował jako bezrobotny?( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ewentualnie Dynamic Withdrawal Strategy.
Ogólnie to, czego szukasz w internecie ma nazwę FIRE.
No i teraz najprostsza rzecz: matematyka. Skoro chcesz mieć za 20 lat 2,5 mln przy założeniu, że aktualnie masz zero a średniorocznie będziesz miał 6% wzrostu daje, że musisz co miesiąc wpłacać 5410,78 zł wtedy po tych 20 pełnych latach będziesz miał
@OsSikorskiego dzieki poczytam. No tak cos jak fire, tylko w wersji light czyli nie za kilka lat a kilka-kilkanascie przed emerytura
Zakładając, że będziesz pracował 25 lat jako mężczyzna albo 20 lat dla kobiet, masz zapewnioną emeryturę minimalną z ZUS. Czyli od 65 rż możesz zakładać, że państwo Ci coś dorzuci, więc wtedy mniej będziesz potrzebować ze swoich.
@bb89: Który ETF dywidendowy daje 10%?
Moim zdaniem to jest nierealne założenie długoterminowo.