Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #it #pracait

Czy we wszystkich instytucjach typu fintech, nie istnieje takie stanowisko jak analityk biznesowy? A jeśli istnieje, to ma je prawie każda osoba, robiąca tysiące różnych rzeczy, tylko nie analizę biznesową w Twoim projekcie?

Pytam, bo mam krótki projekt dla fintechu, i jest to już 3 projekt, w fintechu, w którym nie ma analityka biznesowego i trzeba samodzielnie zbierać wymagania od biznesu, definiować kolejne etapy projektu i wręcz pomagać biznesowi zrozumieć, o co im wgl. chodzi w projekcie, który sami stworzyli i za który płacą. Jest to dość zabawne, bo pierwszy call wyglądał tak, że się przedstawiliśmy sobie i zapadła cisza. Po próbach nawiązania kontaktu, dowiedziałem się, że oni to pierwszym raz robią coś takiego (ai) i zdają się na mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z jednej strony to ok, bo robię co chcę. Z drugiej jednak, ja mogę nie wiedzieć, czego rzeczywiście potrzebują, bo nie znam się na dobrym kontakcie z biznesem.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@katopa: Tak. W sensie, dla mnie to obojętne. Zrobię swoją robotę i koniec. Ale taka struktura wdrożona dla pracownika, który nie jest z zewnątrz i nie przychodzi tylko na szybkie zrobienie czegoś w parę tygodni, to gwarancja na depresję i wypalenie.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: robisz przez kontraktornię? bo jeśli tak to Twoja kontraktornia naobiecywała im gruszek na wierzbie i jesteś one man army xD
i pewnie robią to "ai" bo wszyscy na około robią i nawet nie wiedzą po co ale wszyscy robią xD
  • Odpowiedz
@JamesJoyce
@mch0588
Dedykowany analityk biznesowy w Fintech to raczej luksus i niewykluczone, że OP został sprzedany jako analityk biznesowy, deweloper, tester i wsparcie, jeszcze pewnie dokumentację tech. i user guide każą mu napisać xD
  • Odpowiedz
A jeśli istnieje, to ma je prawie każda osoba, robiąca tysiące różnych rzeczy, tylko nie analizę biznesową w Twoim projekcie?

@JamesJoyce: co prawda niekoniecznie w fintechu, ale przez kilka lat bycia w różnych projektach przypominam sobie jednego analityka biznesowego, który potrafił sensownie zebrać wymagania, je zrozumieć i opisać

w innych przypadkach zazwyczaj kończyło się na tym, że analityk albo bezmyślnie przeklejał fragmenty z jakiegoś RFP, albo tylko chodził na spotkania
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: we wszystkich ciężkich domenach jest ciężko o dobrych analityków. Zwłaszcza, że czasami ciężko ogarnąć jak produkt działa jak do kodu nie wejdzie osoba techniczna, która potrafi coś z niego wyciągnąć
  • Odpowiedz
  • 0
@cyk21: @mch0588 ja to wiem. Za długo pracuję w branży. Chodzi mi jednak o to, czy w fintechu, jak jesteś pracownikiem to też tak jest? Z moich obserwacji wygląda, że tak. No i wiadomo, że teraz mam w opisie projektu 11 osób, każda z nich ma jakąś rolę, a tylko ja realnie coś robię. Reszty nawet nie widziałem na oczy xd. Śmieszne.
  • Odpowiedz