Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak obudzić w dziewczynie ambicje zawodowe?

Problem podejrzewam, że przez wielu znany. Moja dziewczyna, z którą jesteśmy razem od 4 lat, nie posiada żadnych ambicji zawodowych. Lubi spędzać czas siedząc na tiktoku czy też oglądając seriale. Odkąd się znamy, pracowała tylko w pracach typu kawiarnia, McDonald, kino, jednak żadna z tych prac nie przypadła jej specjalnie do gustu. Jej wymagania to praca na niepełny etat i elastyczne godziny pracy, bo jak mówi, nie wyobraża sobie pracy na pełen etat.

Ostatnio poszła na studia, jednak głównym powodem pójścia nie jest chęć rozwoju, a ucieczka od „dorosłego życia”. Ciągle słyszę, że ma ochotę rzucić te studia, bo nie mają one sensu.

Jeżeli chodzi o mnie, to jestem po studiach, pracuje w branży finansowej, biorę udział w różnych szkoleniach i konferencjach, ponieważ chciałbym zwiększyć swoje kompetencje i aplikować na wyższe stanowiska. Jeżeli chodzi o czas wolny to zazwyczaj spędzamy go razem na jakimś wyjściu typu siłownia, basen lub wspólny wieczór przy filmie. Ewentualnie zgłębiam wiedzę w tematach, które ostatnio mnie zainteresowały (niekoniecznie związane z moim zawodem).

Kocham ją i chciałbym jej pomóc, tylko czasami zastanawiam się, czy nie patrzę na jej sytuację przez pryzmat swoich ambicji?

Może nie każdy czuje potrzebę rozwoju, a ja na siłę chciałbym jej narzucić pomoc, której ona w swojej ocenie nie potrzebuje?

A może jednak to ja mam rację i moja pomoc nie będzie czymś złym? Problem polega niestety na tym, że ja już nie wiem jak mam jej pomóc. Jak szukała pracy, bo chciała zmienić pracę w mcdonaldzie na coś ciekawszego, to podsyłałem jej różne oferty stanowisk umożliwiające rozwój, które mogłyby ją zainteresować, jednak zawsze kończyło się tym, że albo nie pasowały jej godziny pracy, albo i tak wybierała, pracę typowo dla studenta, jaką była praca w sklepie spożywczym.

#zwiazki #rozowepaski #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Problem podejrzewam, że przez wielu znany. Moja dziewczyna, z którą jesteśmy razem od 4 lat, nie posiada żadnych ambicji zawodowych. Lubi spędzać czas siedząc na tiktoku czy też oglądając seriale. Odkąd się znamy, pracowała tylko w pracach typu kawiarnia, McDonald, kino, jednak żadna z tych prac nie przypadła jej specjalnie do gustu. Jej wymagania to praca na niepełny etat i elastyczne godziny pracy, bo jak mówi, nie wyobraża sobie pracy na pełen
  • Odpowiedz
@mirko_anonim 4 lata temu jej brak ambicji ci nie przeszkadzał – co się zmieniło? Była wystarczająca jako 'lalka' do związku, ale teraz nie pasuje do twojego wyidealizowanego świata? Zamiast narzucać jej swoje standardy, zaakceptuj, że nie każdy musi żyć według twojego planu ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tu nie chodzi o brak ambicji a brak intelektu. Rozpieszczona przez rodziców nigdy nie musiała na nic pracować , prawdopodobnie nawet nie zna wartości pieniedzy.
Jedyna szansa to odrycie jakiegos talentu - wtedy sie rozkreci
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
nieugięta-wojowniczka-82: Ciężko będzie, lepiej związać się z kimś na podobnym poziomie zawodowym, bo potem zawsze będą jakieś zgrzyty. Byłam w podobnej sytuacji, ja - po studiach, praca w zawodzie, przyzwoite zarobki, on - bez studiów, praca w ochronie, najniższa krajowa. Jak początkowo mi to w ogóle nie przeszkadzało, tak gdy stracił pracę, zaczęły się problemy, bo nic mu nie pasowało, ta praca be, ta też be, wszystko be, jakieś kursy, szkolenia?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim w sumie zależy ile macie lat. jeśli 20, to jeszcze jest czas na znalezienie pracy na lata. jeśli 25+, to lepiej nie będzie :)
nie każdy musi mieć ambicje by zarabiać 50k miesięcznie i bycie doktorem w jakiejś dziedzinie, ale każdy powinien mieć ambicje zarabiania na swoje utrzymanie. jakbyście się rozstali, to gdzie pójdzie, skoro z jej pensji podejrzewam nie starczy jej na wynajęcie pokoju i opłacenie kosztów życia? chyba,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: drugi wpis o tej samej tematyce dzisiaj. Po co wy chcecie na sile zmieniac partnerke/partneta? Jak ci nie pasuje to zakoncz relacje chlopie... Ona sie nie zmieni, nawet jak jej postawisz ultimatum to bedzie lepiej przez 3 miesiace i powrot do starych nawykow. Nauczcie sie, ze ludzie sie nie zmieniaja, zaakceptujcie to. Ja nie wiem czy wy mieliscie w zyciu jednego partnera/partnerke ze taki zerowy skill w doswiadczenia zwiazkowe?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Twoja dziewczyna jest po prostu głupia. Człowiek całe życie się uczy i czymś naturalnym jest, że coś Cię interesuje, ciekawi i w jakiś sposób rozwijasz się w jakimś kierunku
  • Odpowiedz