Aktywne Wpisy

Wojciech_Skupien +251
Ten wpis dedykuję wszystkim tym, których poznaliśmy w wirtualnych światach, a którzy zniknęli bez pożegnania.
Od wielu lat nie gram już w żadne gry online. Kiedy jednak wracam wspomnieniami do czasów, gdy wielogodzinne sesje przed komputerem były czymś zupełnie normalnym, jedno wspomnienie szczególnie się wyróżnia, czyli World of Warcraft.
Nie była to jednak gra, którą zapamiętałem dzięki grafice czy mechanice. Najbardziej wyjątkowe były relacje z ludźmi, które w niej tworzyłem.
Oczywiście często grałem ze znajomymi
Od wielu lat nie gram już w żadne gry online. Kiedy jednak wracam wspomnieniami do czasów, gdy wielogodzinne sesje przed komputerem były czymś zupełnie normalnym, jedno wspomnienie szczególnie się wyróżnia, czyli World of Warcraft.
Nie była to jednak gra, którą zapamiętałem dzięki grafice czy mechanice. Najbardziej wyjątkowe były relacje z ludźmi, które w niej tworzyłem.
Oczywiście często grałem ze znajomymi
źródło: EeCWjc7WoAID7op
Pobierz
jmuhha +18
to były dziwne czasy, pamiętam jak musiałam zrezygnować z auta i do roboty codziennie 10 km jeździłam rowerem wyjeżdżając z domu 0 5:50 zeby dojechac na 8 .... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: 1000021105
Pobierz

Nawiązując do tego wpisu https://wykop.pl/wpis/78750649/wpis
Jak ktoś dalej sądzi że to normalne jak koleś co miał przychód 200 tysięcy z wynajmu i zapłacił od tego podatku jakieś 11800zl a ja jak byłem na UoP i wpadałem w drugi próg to zapłaciłem więcej w dwa miesiące zarabiając masakryczne 18 tysięcy brutto to chyba ma coś z głową ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Podatek zdrowotny == 0 zł
Źli programiści na liniowce w 2 miesiące tyle płacą podatku i jeszcze zdrowotny podatek, a potem jakiś landlord z lewicy będzie mówił że oszukujo i mało płacą xD
https://x.com/DawidParzyk/status/1850820779052519852?t=NdT4RMdep7n7S_IJoWRspw&s=19
#polityka
podatki majatkowe sa w tym kraju smieszne vs podatki od pracy. Kto to popiera? O dziwo biedaki :) Bo napier*dolili sobie do glowy, ze jak juz ktoregos dnia sie dorobia i tez beda rentierami - NO TO WTEDY NIKT NIE BEDZIE TYKAL ICH MAJATKOW :) Szkoda ze 90% z nich skonczy tam gdzie jest dzis.... czyli zyjac jak robaczek na uop..... no ale przynajmniej rentierom odpuscili to i moga
Ja rozumiem, po prostu mam bekę z tych osłów co bronią przed kastralnym/wyższym opodatkowaniem wynajmu, a potem srają ogniem że ktoś zapłacił 2 tysiące składki zdrowotnej a nie 5 "bo tak" i dra ryja żeby likwidować B2B ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@del855:
Rząd będzie zawsze bardziej obciążał podatkami pracę z prostego powodu. My nie mamy własnego przemysłu, nie mamy surowców, nie mamy RnD, nie mamy czego eksportować oprócz pracy w montowaniach.
To dość zabawne w kontekście 19% belki i 8% najmu mieszkan i 0% że sprzedaży mieszkan po 5 latach....
Ty, a po co w ogóle firmy płacąc podatki. Przecież ktoś zarobił uczciwe, podatek zapalcil, to jak za te odłożone pieniądze założy firmę i ona zyski przynosi- to z jakiej pakiet on ma płacić jakieś podatki? On już podatki zapłacił wcześniej....
@onomatopejusz: to może zacznijmy od podatku gruntowego i rolasy przyjadą na traktorach blokować Warszawę?
Niech najpierw zaczną płacić na NFZ ( ͡º ͜ʖ͡º)
@chaosrising: Akurat Polska długo blokowała Unijne przepisy w sprawie opodatkowania korporacji wprowadzających pieniądze do rajow podatkowych. I to za poprzedniej władzy jeszcze.
to sie nazywa zyski kapitalowe i od tego jest skromne 19% podatku i koniec. Jest to HOJNA oferta jak na Europe, nie mowiac o wybitnym przywilejowaniu w tym podatku zyskow z nieruchomosci juz w owej hojne ofercie...
@stan-tookie-1:
A jak tylko coś o tym wspomnisz to wielcy lanlordzi już robią kwik, że literalnie nadchodzi rozkulaczenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie, Janusz. Chcemy, żebyś proporcjonalnie doruzcal się do tej infrastruktury i na służby na które wszyscy dookoła łożą kiedy ty de facto pasożytujesz na naszych podatkach siedząc na dupsku i od czasu do czasu odmalowujac ściany czy wymieniając sprzęt AGD (ale w większości przypadków nie
@chaosrising: to się nazywa Lewica Kawiorowa. U nas nie ma Lewicy w ogóle.
dlatego trzeba usunąć składkę zdrowotną. Włączyć ją do podatku - zróbmy progi podatkowe 20% i 40%. I niech wszyscy tak płacą niezależnie z czego czerpią dochody.
Ryczałt tylko dla małych kwot i wybranych biznesów.
To, że rentierzy płacą ultra małe podatki nie jest powodem do tego, by akceptować mniejszą, ale też istotną niesprawiedliwość między JDG a UoP