Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Żona za kilka miesięcy skończy asesurę i zostanie sędzią. Ja prowadzę firmę, której covid dał popalić i ostatnie lata były tylko lekko na plus. Obecny rok jest lepszy i prognozy na przyszłość względnie optymistyczne.
Planujemy kupić działkę i rozpocząć budowę domu. Żyjemy w moim mieszkaniu, na które mam właśnie ofertę kupna za 900 tys. zł - czyli jakieś 80% tego ile prognozujemy wydać na postawienie domu do stanu, który umożliwi wprowadzenie się. Znaleźliśmy odpowiednią działkę, którą moglibyśmy kupić za gotówkę (ale jednocześnie wydać całe oszczędności).
Mój brat, który żyje w USA, zaoferował nam byśmy na czas budowy zamieszkali w jego starym mieszkaniu na wsi, 40 km od naszych (jeszcze) 4 kątów. On absolutnie nie chce za to hajsu, ale jeśli miałbym się decydować na to dość niekomfortowe z różnych względów rozwiązanie, to na pewno jakoś bym mu się chciał odwdzięczyć.

Zastanawiam się, czy zamiast sprzedaży mieszkania już teraz, nie wybrać opcji wzięcia kredytu hipotecznego i budowania się przez te 2-3 lata za hajs z banku, tak by pod koniec budowy i skromnego urządzenia nowego domu, móc sprzedać mieszkanie i spłacić kredyt, lub jego większość. (Moja zdolność kredytowa jest obecnie kiepska, w przeciwieństwie do żony). Zanim pójdę do banku chętnie poznam jakieś rady. Z góry dziękuję.

#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem #kredythipoteczny #kredyt #banki #bankowosc #mieszkanie #dom #urzadzajzwykopem

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Zajmuje się finansami w szerszym zakresie, więc dorzucę swoją perspektywę. Zdolność żony i zdolność Twoja to wasza zdolność jeśli przystępowalibyście do inwestycji wspólnie, więc finansowanie tego bez sprzedaży jest możliwe, jeśli chcecie zostawić to mieszkanie. Z drugiej strony to teoretycznie dobry moment na sprzedaż. Kredyt na budowę domu wypłacacie transzami do określonej kwoty płacąc w trakcie tylko za to ile wypłaciliście. Na przykład wkład to działka, planowana inwestycja 800
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: skoro masz oszczędności to śmiało możesz kupić działkę, będzie jako zabezpieczenie. Mieszkanie też możesz sprzedać bo właściwie nie wiadomo co będzie, zakładam, że w dłuższej perspektywie to mieszkanie będzie więcej warte, ale w ciągu 3 lat to może kosztować tyle samo.
900 tys to obecnie aż nadto by zbudować, śmiało można się wyrobić w dużo mniejszej kwocie. Mieszkanie w domu brata i budowa pochłonie mniejszą kwotę i tak w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: macie już tą działkę upatrzoną czy tak mówisz ogólnie? Ile dokładnie kosztuje ta działka którą chcecie? 900k żeby zbudować prosty dom i urządzić to faktycznie wystarczy. Ale fajne działki potrafią kosztować połowę tej kwoty. Robocizna z roku na rok do góry, na niektóre media czekasz latami i już się nie robi tak kolorowo.

Jak macie fajna działkę to kupujcie, działek nie przybywa, a już nie długo sporo z nich
  • Odpowiedz