Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pracait #programowanie #programista15k
Hej, pytanie do osob z wiekszym doswiadczeniem zyciowym/zawodowym. Od prawie 3 lat pracuje jako Java Developer (rok pracy w pierwszej firmie, druga do teraz). Mam 26 lat, programowania nauczylem sie sam od zera, ucze sie nadal praktycznie dzien w dzien. Ogolnie wydaje mi sie, ze jestem dobry w tym co robie (na ilosc doswiadczenia, ktora mam), umiem sie efektywnie uczyc i jest to odzwierciedlone w zarobkach + umiem sie sprzedac na rozmowie rekrutacyjnej, kompetencje miekkie na duzy +. Zarabiam teraz niecale 14k brutto.I tu jest moj problem, w obecnej pracy w sumie nie ma perspektyw rozwoju w kierunku chmury, pracy na Froncie itp. Wydaje mi sie, ze zostanie mi do robienia to samo co robilem do tej pory w mniej lub bardziej skomplikowanej formie. Mowiac krotko, zaczynam odczuwac delikatna stagnacje. Sam od kilku miesiecy ogarniam sobie AWS'a, K8S, Kafke, teraz zaczynam bawic sie z Angularem i naprawde mi sie to podoba. Dodatkowo od roku ucze sie niemieckiego od absolutnego zera i jest on juz na w miare komunikatywnym poziomie. Jednak wiadomo jak jest, zarowno wymienione technologie i jezyk najlepiej wykorzystywac w rzeczywistych warunkach. Stoje przed dylematem, dlatego prosze o rade kogos z wiekszym expem zyciowym, nie bardzo mam kogo spytac prywatnie bo moi najblizsi maja troche staromodne/kolchozowe myslenie (cale zycie w jednej firmie itp). Dostalem propozycje pracy w duzym korpo na stanowisku Senior Software Engineer (rozmowe techniczna przeszedlem bez zadnego problemu, teoria i live coding). Niestety problemem jest stawka, bo ten senior to chyba tylko na papierze, poniewaz zaproponowali mi 16 brutto. Sam nie nazwalbym sie seniorem ale raczej dosc dobrym midem. Jednak jest szereg innych rzeczy przemawiajacych na plus:
- Firma przez pierwsze 2-3 miesiace w ramach czasu pracy zorganizuje mi codziennie kilkugodzinne lekcje z lektorem niemieckiego, docelowo po 3 miesiacach wszedlbym do projektu gdzie cala komunikacja, dokumentacja itp. jest w jezyku niemieckim -> czyli pracujac tam chociazby rok wyszlifuje sobie jezyk co z pewnoscia zaplusuje na cala reszte mojego zycia
- Projekt ten wykorzystuje AWS, K8S, Angulara -> bede mogl pracowac w tych technologiach, wiec rowniez na plus na przyszlosc

Gdyby nie powyzsze, odrzucilbym ta oferte, uczyl sie dalej liczac ze za kilka miesiecy poszukam pracy za zdecydowanie lepsza stawke. I teraz prosze o rade, z perspektywy zycia i doswiadczenia, myslicie ze warto chwilowo odpuscic szukanie lepszych zarobkow (mysle ze za pol roku moglbym spokojnie celowac w okolice 20k) pojsc do tej pracy chociazby na rok - dwa i wyszlifowac sobie jezyk i technologie co pewnie docelowo w dluzszym terminie znacznie polepszy moja pozycje na rynku pracy?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to jest jakieś 22-23 k na b2b i całkowicie nieironicznie jest to seniorska stawka w październiku 2024. Nie żartuję.

@Romska_Palo_Ul_Laputa: skąd wziąłeś przelicznik 16kBRUoP jako ~22,5kNETB2B?
Według kalkulatora wynagrodzeń 16k brutto na uop daje ~19300 kosztów pracodawcy, czyli tyle 1/1 na FV netto mógłby wystawiać i na 12%+nawet dużym zusie(!!!), miałby średnio 15k do łapy (przy małym 16k, przy uldze 6m 16300), co względem biedackiego 11k do września i już w ogóle
  • Odpowiedz
skąd wziąłeś przelicznik 16kBRUoP jako ~22,5kNETB2B?

@tellet: No właśnie doliczyłem urlop i tydzień chorobowego, które Ty zgrabnie uznałeś za oczywiste, a których to nie ma w większości ofert. A im bardziej seniorskie stanowisko, tym paradoksalnie mniej tego dają: raz, że koszty, dwa, że podkładanie się ZUSowi i USowi w kwestii domniemania stosunku pracy.

19300 * 12 (bo tyle miesięcy na UoP pracodawca płaci) / 10,5 (bo 1,5 miesiąca na UoPie to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To normalna stawka dla Niemieckiego korpo - liczą się benefity. Ogólnie kilka lat temu 80k€/rok dla seniora to był top. Normalnie w Monachium stawki był €60k-€70k. €90k-€120k to mgmt wyższego szczebla. Jak chcesz szukać zarobku to tylko korpo z Ameryki. Bankowość IT lepiej płaci, ale tam po 3 latach się nie dostaniesz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli masz tego typu mental pasjonaty z ciągłą chęcią do nauki, a nie masz też żadnych obowiązków a jednocześnie masz apetyt na ryzyko to szukaj sobie jak największego wyzwania

wysyłaj cv wszędzie, nwm jak z koniunkturą teraz ale miałem ziomka co miał myślenie podobne i zmieniał firmę nawet co 6 miesiący a teraz pracuje w mega korpo technologicznym i pewnie zarabia mega

im będziesz starszy tym mniej ci się
  • Odpowiedz