Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #praca #pracbaza #zarobki

Programiści czy praca jako wdrozeniowiec jakiegoś systemu ERP z elementami programowania w C#, ASP.Net, SQL to dobry start żeby się dostać do branży i po dwóch latach przeskoczyć na jakiegoś juniora?

Czy o kant pisdy takie coś i lepiej se dać spokój i do Rajchu wyjechać?

Sprawa poważna, zarobki gówniane. Ale zastanawiam się czy jest potencjał żeby jakoś tą karierę popchnąć i czy po przemęczeniu chociaż na te głupie 10k netto się uda wjechać jak na Polskę to już by plan minimum przy wartości pieniądza z 2024 był.

Tak wiem, bańka IT, już teraz to over, itd.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pysznewpierdalator nie wiem czy nie bait ale jeżeli myślisz że dasz radę się zmusić do pracy w IT bo fajna kasa i jakoś to będzie to najprawdopodobniej się myślisz. Wypalisz się zmarnujesz czas i zdrowie. Start jak każdy inny. Będziesz gotowy poświęcić czas na doskonalenie skilla to jest to dobry start. Myślisz że jakoś to będzie to ani nie będziesz miał z tego kasy.
  • Odpowiedz
@fiolkins: no generalnie to jak robię przy tym to widzę progres, umiem analitycznie myśleć, rozkładam sobie problem na czynniki pierwsze i googluje, rozkminiam co spamują na stackoverflow czy jakiś filmikach YT, modyfikuje pod siebie i kopię rabbit hole.

Nie uczę się z jakiś szkoleń udemy czy innych bootcampow bo to jest mało precyzyjne wolę na żywym organizmie i realnym problemie coś dziubac bo przepisywanie po jakimś filmiku i tak jest
  • Odpowiedz
@pakoraban: wiem widzę że w Polsce to trzeba fikołki odpi3rdalac żeby robotę za 5k dostać a za granicą nawet rozmowy kwalifikacyjnej nie miałem tylko od razu po studiach mi dali 12k na rękę i to w polskiej firmie z mieszkaniem za frajer i darmowym transportem.

Teraz mogę na b2b jechać za 20k robić i jest to fajna opcja.

Tylko nie widzę się za granicą za 5 czy 10 lat, docelowo
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: mordo, teraz każdy chce na juniora. Jak chcesz się wyróżnić to do studiów informatycznych, zrób jeszcze chociaż licencjat z matmy i ogarnij pythona i AI. Wtedy spokojnie będziesz mógł aplikować na pozycję juniorską i powinien cię ktoś przyjąć. Po 2 latach jak się przyłożysz, to zarobisz 8k netto.
  • Odpowiedz
@Bocianek2750: jakich studiów xd ja kończyłem air i wypi3rdolone mam na jakieś licencjaty.

Robię to co trzeba żeby rozwiązać problem i swoją robotę zrobić, nie zamierzam pajacowac i się licytować na to kto ma fajniejsze papierki tylko kto umie zrobić lepiej zadanie xd
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: Z taką roszczeniową postawą nie znajdziesz pracy jako junior. Musisz być proaktywny, przygotować swoje portfolio i najlepiej jednak dorobić sobie te studia minimum inżynier IT żeby chociaż być na równi z innymi kandydatami. AIR może ci pomóc, ale musisz mieć studia IT żeby pokazać w cv że podchodzisz do tematu na poważnie, bo nikt nie chce tracić czasu na ludzi którzy nie wiedzą czego chcą i zmieniają branżę jak
  • Odpowiedz
@Bocianek2750: ale to nie chodzi o roszczeniowość. Ja po prostu nie chcę brać udziału w tym korporacyjnym wyścigu szczurów. W tym gdzie z kim się opłaca kolegować, co mówić, komu mówić, jakie papierki robić i jak sprawiać wrażenie, a nie jakimi umiejętnościami się dysponuje.

Bo to jest podejście które jest sprzeczne z moimi przekonaniami. Jak wchodzę na grupę staż w IT/pierwsza praca i tam studenciaki z odj3banym CV pięknie wypisują
  • Odpowiedz