Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,

Pracuję w IT już ponad 8 lat jako QA. Od Juniora, przez regulara po seniora. Z racji projektów i, nie oszukujmy się, lenistwa, pozostałem na poziomie manuala.
Mam doświadczenie w pracy w małych i dużych projektach, scrumach, waterfallach, patrzenia na logi, podstawowego debugowania itp.

Znam podstawy pythona i teraz zacząłem pogłębiać moją wiedzę z zamysłem pójścia w stronę automatyzacji testów.

ALE

Trochę mnie już ta strona barykady nudzi i co raz częściej po głowie chodzi mi deweloperka (ta przy kompie, nie mieszkaniowa).

Powiedzcie mi szczerze, jakie kroki osoba z moim doświadczeniem powinna podjąć aby móc załapać się na Junior deva na przestrzeni powiedzmy roku?
Tak wiem wiem - ćwiczyć, pisać kod, debugować i tak w kółko.

ALe bardziej zastanawiają mnie realne szanse na zaczepienie się w branży oraz od czego warto by było zacząć. Kursy online? Teoria? Kursy na żywo?

#programista15k #pracbaza #pracawit #pracait #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: zrób sobie apke. na przykład sklep z logowaniem, jakieś proste dodawanie produktów/ edytowanie produktów z poziomu administratora. Jakiś upload zdjęć tych produktów - po prostu postaraj się odwzorować np allegro czy coś. To ci da wystarczające podstawy a potem jakoś pójdzie.
Ważne żeby teoria szła z praktyką.
  • Odpowiedz
Powiedzcie mi szczerze, jakie kroki osoba z moim doświadczeniem powinna podjąć aby móc załapać się na Junior deva na przestrzeni powiedzmy roku?

@mirko_anonim: a nie najprosciej wziac jakiegos pierwszego taska xD? ja pierwszego taska co mialem to bylo doslownie kopiuj wklej z innego tylko pathvarible trochę się zmienił

jak masz tyle expa to chyba najlepiej sie w pracy uczyc
  • Odpowiedz
@mirko_anonim „deweloperka ta przy komputerze” to developerka. Najprościej poszukać wakatu w firmie gdzie pracujesz, ale i tak wydaje mi się to abstrakcją. Nie wiem ile zarabiasz ale jako junior dev pewnie będziesz wyciągał mniej niż średnią krajowa i praktycznie uczysz się branży od nowa, tyle że od strony deva.

I jeszcze nie kumam, chcesz być devem ale testy automatyczne są be? Dużo łatwiej by z tym było a byś hajs też
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja to zrobiłem i trochę żałuję, bo bycie devem to większa odpowiedzialność za wytwarzanie kodu, wdrożenia itd, częściej odpowiadasz przed PO za techniczne rzeczy, których często sam jeszcze nie rozumiesz. Stres mnie zjada każdorazowo, jak coś się wysypie w obszarze moich zmian. Jeśli nie trafisz do projektu z którym możesz się rozwijać, jakiś legacy to masz pod górkę dwa razy bardziej. Ja miałem to szczęście że jako Junior Dev
  • Odpowiedz