Aktywne Wpisy
mirko_anonim +3
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mój ziomek ze studiów postanowił się wybudować, zamiast jak większość z naszego roku (same słoiki) kupić z różowym mieszkanie w Wawie. Rozumiem, każdy ma swoje preferencje. Osobiście podpowiedziałem mu że sam nie mam zamiaru budować domu pod miastem w którym nie mam znajomych i rodziny bo nie będzie miał mi kto pomóc i że ze wszystkim na głowie zostanę sam. Oczywiście popitolił i zrobił swoje. Rok temu po
Mój ziomek ze studiów postanowił się wybudować, zamiast jak większość z naszego roku (same słoiki) kupić z różowym mieszkanie w Wawie. Rozumiem, każdy ma swoje preferencje. Osobiście podpowiedziałem mu że sam nie mam zamiaru budować domu pod miastem w którym nie mam znajomych i rodziny bo nie będzie miał mi kto pomóc i że ze wszystkim na głowie zostanę sam. Oczywiście popitolił i zrobił swoje. Rok temu po
RevangE +2
#wykopaka pierwszy raz biorę udział jakie były najbardziej śmieszne/przypałowe akcje w ramach wykopaki? Dostał ktoś jakieś miejsce na cmentarzu albo coś?
Zgodnie ze sztuką, estymować powinien specjalista w dziedzinie, a wiadomo że robi to jakiś random, albo sami programiści, nawet juniorzy. ¯\(ツ)/¯
I oczywiście Ania scrum masterka i jej z-----e teksty: czego dokładnie nie rozumiesz, kto ci może pomóc, dlaczego dałeś aż 15 story pointow?
A jeśli trafi się p------y błąd, który zje dzień pracy to trudno, w końcu to tylko estymata, może się czasem zdarzyć jakiś fuck up (chyba że "zdarza" się często, to wtedy już
@XanderPLXE: Pod warunkiem, że to on będzie realizował zadanie
@My5z0n: No właśnie, ale jak często pracujesz nad czymś, co dobrze znasz? Chyba tylko w firmach produktowych, gdzie ciągle psują się te same rzeczy, albo w jakichś crudowniach. A wyceniać trzeba też zupełnie nowe, nieznane tematy, czy nawet badawcze xd
Pomoc w jej rozumowaniu to 10 minutowe konsultacje, które wszystko wyjaśnią (a w rzeczywistości nic nie wyjaśnią na tym poziomie).
Czyli specjalista w dziedzinie, a taski estymować często muszą i juniorzy co ledwo robotę zaczynają albo ludzie w ogóle niezwiązani z procesem deweloperskim i możesz po komentarzach tutaj zobaczyć, że to dość powtarzający się problem.
Albo estymuj ile zajmie stworzenie całego projektu w nowej technologii, której nikt w firmie nie używa. bo zarząd sobie