Aktywne Wpisy
WykopX +1157
#afera TL;DR Wykop łamie regulamin wykopu i wykopuje na główną #ama OVH z 4-letnich fake-kont. Pytania w AMA zadawane przez fake-konta z ostatnią aktywnością w 2020.
Zauważyłem ciekawą rzecz - AMA z pracownikiem OVHcloud (aktualnie ledwo 40 wykopów i jest już wykopane na głównej) wykopały 4-letnie i 3-letnie konta bez ŻADNEJ aktywności od 2020 roku.
Pytania zadawane w AMA - dziwnym przypadkiem od kont, których ostatnia aktywność była 4
Zauważyłem ciekawą rzecz - AMA z pracownikiem OVHcloud (aktualnie ledwo 40 wykopów i jest już wykopane na głównej) wykopały 4-letnie i 3-letnie konta bez ŻADNEJ aktywności od 2020 roku.
Pytania zadawane w AMA - dziwnym przypadkiem od kont, których ostatnia aktywność była 4
mirko_anonim +1
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#tinder #rozowepaski #logikarozowychpaskow #zwiazki
Mirasy pytanko i prośba o poradę. Poznałem się na tinderze z dziewczyną. Dziewczyna solidne 7-8/10. Typowa szara myszka. Wszystko spoko, ale jest bardzo wierząca. Wiecie co niedziela do kościoła. Spowiedź, komunia itd. I ja absolutnie nie mam nic przeciwko wierze katolickiej ani kościołowi. Sam nie chodzę oczywiście. Niby wychowałem się też w wierze katolickiej i nie miałbym
#tinder #rozowepaski #logikarozowychpaskow #zwiazki
Mirasy pytanko i prośba o poradę. Poznałem się na tinderze z dziewczyną. Dziewczyna solidne 7-8/10. Typowa szara myszka. Wszystko spoko, ale jest bardzo wierząca. Wiecie co niedziela do kościoła. Spowiedź, komunia itd. I ja absolutnie nie mam nic przeciwko wierze katolickiej ani kościołowi. Sam nie chodzę oczywiście. Niby wychowałem się też w wierze katolickiej i nie miałbym
@XanderPLXE: estymaty mają sens. Niestety przyjmowanie tylko jednej liczby, gdzie to powinno być
zajmie tydzień ± kilka miesięcy
to główny problemxDDDD
@robert_blaszczykowski: ale jak mogłeś dać 15 SP skoro SP to liczby ciągu fibonnaciego?
1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 itd większych estymat raczej sie nie daje
jakies 15 SP to wygląda na wycenianie w godzinach czy man-dayach xD
@lukenzi: Wartość, to około 4 roboczogodzin na 1SP, chociaż bardziej odpowiednie byłoby określenie - jak bardzo skomplikowane jest zadanie - im więcej SP - tym trudniejsze.
Na chłopodni można przekładać jak już team przerobi te kilka/naście sprintów i wyrabia w miare stałą liczbe sp. A fibonacci, to nie przymus, można też używać skali liniowej.
@XanderPLXE: ale właśnie dlatego to się nazwa "estymata". Tu nie chodzi o to, że każdy task musi być dokładnie oszacowany, a bardziej o to, że w przewidywalnym czasie (zwykle sprint) zespół wykona przewidywalny zakres pracy (sprint scope). Jeden task wyceniony na 13 okaże
@XanderPLXE: Z którą sztuką, bo w scrumie, a zdaje się o tym mówi ten mem estymuje cały zespół?
@XanderPLXE: Tu też jest problem. Ja wycenię coś na 4 h, bo wiem, że mi zajmie 2 i kolejne 2 spędzę na Wykopie, ale jak będę akurat zajęty czymś innym i dam podwładnemu, to on to zrobi w 8 h.
Moim zdaniem to pozwala na ułożenie zadać w sprincie - godzin masz zawsze tyle samo, a zadań masz różną ilość. Na podstawie SP możesz sobie wybrać w łątwy sposób zadania, które weźmiesz do sprintu.
Jeśli estymata jest wyceniona na załóżmy 13SP (przyjmijmy ~2 sprinty), to znaczy tyle, że US jest za duży i trzeba go rozbić na mniejsze albo zespól nie rozumie co jest do zrobienia i przeestymowuje.
Tylko tyle i aż tyle.
@jakubyoker: ja nie rozumiem dlaczego jest osobna jednostka a nie uzywa sie juz dostepnych np. czas tylko jakis przelicznik