Wpis z mikrobloga

Potrzebuję listy mocnych horrorów. Problem w tym, że większość już znam. Proszę o niedodawanie żadnych o duchach, lalkach, klaunach ani "ambitnych" tytułów. Film niekoniecznie musi być bardzo straszny, ale powinien mieć klimat, ciekawą fabułę i wciągnąć. Ze slasherów, które mi się podobały, to:

- Droga bez powrotu
- Hostel
- Dom woskowych ciał
- Koszmar minionego lata
- Teksańska masakra piłą mechaniczną

#film #filmy #filmnawieczor #horror #pytanie #pytaniedoeksperta #kino
  • 111
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@burtlancaster to nie jest tylko moja definicja. za wiki: In the chapter "The American Nightmare: Horror in the 70s" from Hollywood from Vietnam to Reagan (2002), film critic Robin Wood declared that the commonality between horror films is that "normality is threatened by the monster."
  • Odpowiedz
  • 0
@jackieboy: Nie zawsze sugerowałbym się oceną na Filmwebie. Nieraz przekonałem się, że filmy teoretycznie słabiej oceniane podobały mi się dużo bardziej, ale nie ma na to reguły. 😉
  • Odpowiedz
  • 0
@jackieboy: Polecam obejrzeć zarówno film z niską oceną, jak i z wysoką, na przykład W paszczy szaleństwa (1994), który zdecydowanie zalicza się do tych lepiej ocenianych. Dzięki temu łatwiej będzie określić swój gust, rozróżniając między prostymi slasherami, a ambitnymi horrorami, które ocierają się o literackie dzieła, choć moim zdaniem wiele z nich to przerost formy nad treścią i nie każdemu podejdą.
  • Odpowiedz