Wpis z mikrobloga

Pozyczylem kiedys siostrze w 2021 roku na ponad rok £4.000
Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji.
Czyli oddaj mi 4200£.
Wziela,zgodzila sie.

Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke.
No to jej tlumacze ze to tak nie dziala,
Bo oni nie tylko ze nic by nie wzieli tylko ze by jeszcze doplacali do tej pozyczki.

To dzisiaj mi to wypomina,
No to jej mowie,
Za £200 masz najwieksza lekcje o inflacji ktora mi przypominasz przez lata.
Jak bym ci pozyczyl za "darmo" czyli stracil. To bys szybko zapomniala o tym i za chwile znowu pozyczala.

Teraz jak ktos chce pozyczyc to po prostu mowie ze jestem po same kule w etfy,akcje,
I skoro jest hossa to ok moge wyciagnac kase ale jestem z automatu w plecy, i te 5-8% rocznie z automatu trace.

#pieniadze #oszczedzanie #finanse #pozyczka #rodzina #budzetdomowy #zarabianie #gielda
  • 114
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

utrzymanie dobrej relacji z siostrą chyba cenniejsze niż to, nie?

@piotre-gie: zależy dla kogo - dla niej chyba też te relacje są warte 200? to niech płaci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1246
@adamsowaanon: no i żeś frajer bo różnicy kursu walut nie doliczyłeś. Dodatkowo karne odsetki jakieś mogłeś jej rozpisać. No i te 5% rozkładasz na procent składowany + wibor 3m - 3%

Amatorzy się pchają do zabawy
  • Odpowiedz
  • 27
faktycznie 200 funtów, pieniądze odmieniające życie. utrzymanie dobrej relacji z siostrą chyba cenniejsze niż to, nie?

@piotre-gie: he?

Czyli pożycz mi 4000£ a za rok oddam ci 3800£. Zgadzasz się?
  • Odpowiedz
  • 22
no i brzmisz jak ten z-----y znajomy co mówi, że weźmie auto na trasę, a potem dolicza amortyzację auta do kosztów paliwa xD

@dzony77: no mi z czystej przyzwoitości wstyd było by nie dać coś extra ponad paliwo,
Wstyd... Tak żerować na rodzinie i znajomych,
  • Odpowiedz
@Rustex2: chyba jestem z innego świata. jakby raz na pół życia siostra pożyczyła ode mnie 20k, to po 4 latach mogłaby oddać równo 20. Może jestem dziwny

Chyba że mowa o sytuacji gdzie pożycza co chwilę i notorycznie kręci z oddaniem.
  • Odpowiedz
akby raz na pół życia siostra pożyczyła ode mnie 20k, to po 4 latach mogłaby oddać równo 20.

@piotre-gie:
to doskonała wiadomość! mam nadzieję że to działa w obie strony - pożycz od niej 20k, kup obligacje 4-letnie, za 4 lata oddaj jej równo 20k = profit
  • Odpowiedz