Wpis z mikrobloga

Znowu natrafiłem na wpis z pytaniem o ergonomiczne krzesło, w którym znowu ktoś poleca Ergohumana, więc zostawiam dla potomnych.

Przestrzegam przed Ergohumanem - jeśli szukasz ergonomicznego krzesła, to tu go nie znajdziesz. To nie jest ergonimiczne krzesło, tylko krzesło z ergonomicznym DESIGNEM.

Ja popełniłem ten błąd i Ergohuman Elite to chyba jeden z gorszych foteli na jakich siedziałem. Mimo że na zdjęciach wygląda super ergonomicznie i z jakiegoś powodu ma dużo dobrych ocen w internecie, to jest to ewidentny rebrandowany chiński import (a przynajmniej tak wygląda). Używam go jakiś czas i:
- jest niewygodny
- średniej jakości chamski, twardy plastik
- niby jest siatka, ale obramowanie jest z twardego plastiku, przez co brzegi z przodu i po bokach wbijają się w uda
- źle wyprofilowane oparcie i sztywny, mocno wystający odcinek lędźwiowy, który wymusza nieprawidłową pozycję siedzenia
- dodatkowo tego wystającego odcinka lędźwiowego nie da się regulować, co powinno być standardem w krześle za tę cenę
- ba, w zasadzie prawie niczego nie da się w tym krześle regulować, poza wysokością i odchyłem, co w tej cenie jest tym bardziej skandaliczne. Jakiekolwiek dostosowanie oparcia? Zapomnij
- złe kąty odchylenia krzesła - nie możesz ustawić go na siedzenie prosto. Możesz tylko na pochylony lekko do przodu, albo na odchylony lekko do tyłu. Przez co w zasadzie nie jesteś w stanie siedzieć na nim opierając się normalnie
- to wszystko powoduje, że nie jestem w stanie siedzieć na nim dłużej, od tego krzesła dosłownie bolą uda i plecy
A i tak to tylko kilka najważniejszych rzeczy.

I to wszystko za 3 tysiące. Gdzie nawet na zdjęciach widać, że żeby usiąść na tym prosto i się oprzeć, trzebaby mieć złamaną/zgarbioną pozycję.

Zastanawiam się co kieruje ludźmi polecającymi to. Tak serio.

#ergohuman #fotel #krzeslo #programista15k #pracait #fotelbiurowy #pracazdalna
nick-name - Znowu natrafiłem na wpis z pytaniem o ergonomiczne krzesło, w którym znow...

źródło: image

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nick-name: a mi sie swietnie siedzi od 2,5 roku, nie zamieniłbym za nic w zyciu. Jak czasem mam wyjazdy i wracam do niego to pierwsze odczucie to jest "ja bierdole, jak wygodnie". Zeby nie bylo waze ponad 90 kila i mam 190cm wzrostu i jest w pyte. Cena to inna sprawa bo ja kupowalem za bodajze 1,5k
  • Odpowiedz
@nick-name: Sam mam ergohumano-podobne i jest średnio wygodne. Mnie osobiście wkurza zagłówek, którego za nic nie da się ustawić wygodnie, żeby wspierał kark. Chętnie bym zmienił na coś lepszego.

W takim razie co kupić? Budżet powiedzmy do 8k, ale jeżeli jest coś naprawdę dobrego to może być więcej.
  • Odpowiedz
Duży, bez jakiegoś konkretnego limitu.

@nick-name: W takim razie, na początek, odwiedź salon Kinnarps i zmierz fotele: Plus, Capella i 9000.
  • Odpowiedz
@nick-name: mi się tam dobrze siedzi, ale że Ergohuman teraz 3k kosztuje xDD? Ja za 2200 kupiłem kiedyś, 3k bym jednak nie dał.

niestety, nadal szukam swojego wymarzonego, ale wiem że tym razem pójdę do większego salonu i będę osobiście testował je przed kupnem. To chyba najlepsza metoda.

@nick-name: moim zdaniem bez sensu, przez 5 minut to nawet na taborecie jest wygodnie. Byś go na tydzień co najmniej
  • Odpowiedz
Kupiłem ten fotel i zwróciłem, mam pogłębioną lordozę lędźwiową a ten fotel pogłębiał bóle w odcinku lędźwiowym przez to "uwypuklenie"
  • Odpowiedz
@nick-name: Nie wiem czy z tobą już kiedy rozmawiałem ale ja jestem zadowolony i to bardzo

Mam ergohumana z 2016 roku w wersji skórzanej. Cały czas działa. Skóra wiadomo, mocno zmęczona ale przy życiu trzyma go fakt że na miesiąc przed końcem gwarancji wymienili mi siedzisko ;)

Dla mnie jest wygodny, a wszystkie regulacje są wystarczające. Długo mi zagłówek nie pasował dopóki nie zaczaiłem że to jest ten typ który
  • Odpowiedz
niby jest siatka, ale obramowanie jest z twardego plastiku, przez co brzegi z przodu i po bokach wbijają się w uda

@nick-name to jest cecha oparć siatkowych, czyli tam gdzie jest siatka jest i rama. Alternatywą są oparcia wykonane z elastomeru ( gumowo- plastikowe). Te oparcia mają najczęściej centralne ramię na którym jest zamontowany jest elastomer. Dalej jest zachowany komfort cieplny, ale nie mają ramy. Minusem takich oparć mogą być trochę
fotele_brastech - >niby jest siatka, ale obramowanie jest z twardego plastiku, przez ...

źródło: temp_file3785154310015839940

Pobierz
  • Odpowiedz