Wpis z mikrobloga

Poruszałam się pojazdem nr2. Ruszyliśmy jednocześnie z nr1. W tym czasie pojazd3 ruszył praktycznie równo za nr2 tak że w momencie jak miałam wjechać na pas drogi głównej, to on się tam znalazł. Na szczęście nic nie jechało z naprzeciwka i odczekałam na lewym pasie drogi głównej aż przejedzie dalej. Zaznaczam że nr3 stał za nr2 tylko jak on ruszył, to ten się wbił szybko na prawo. Byłam na wysokości tej "grubszej" pozycji jak on ruszył. Czyja wina przy wypadku?
#motoryzacja #prawojazdy #kiciopyta #pytanie #logikarozowychaskow
monalisssa - Poruszałam się pojazdem nr2. Ruszyliśmy jednocześnie z nr1.  W tym czasi...

źródło: Zdjęcie WhatsApp 2024-10-07 o 14.07.57_1ced4683

Pobierz
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@monalisssa No do Ciebie niestety.

Powiedz sobie moze na glos, co oznacza znak ktory Cie obowiązywał i czy nadal jest sie nad czym zastanawiać. W przypadku pierwszeństwa nie obowiązuje kto blizej, szybciej, dalej... Jesli masz ustąpić pierwszeństwa to masz ustąpić pierwszeństwa. Amen. Nawet gdybys byla polowa auta na pasie docelowym i chlop by Ci stuknął w tylna prawa lampe to Ty powodujesz kolizje.

Aczkolwiek szanuje chec refleksji.
  • Odpowiedz
ale chwila jeżeli ty już wykonywałaś manewr to gość stojąc na skrzyżowaniu powinien ustąpić ci pierwszeństwa. Ty już znajdowałaś się na drodze z pierwszeństwem.

@IksdeHeheh: xDDD
  • Odpowiedz
moim zdaniem jeśli już wyjechałaś na skrzyżowanie to miałaś pierwszeństwo

@Leotard00: miała, ale wymuszone, bo nie powinna wjeżdżać przed upewnieniem się, że ma pierwszeństwo przed pojazdem nr 3.

Sprawa mogłaby wyglądać inaczej, gdyby nr 3 dopiero dojeżdżał do skrzyżowania z większej odległości. Skoro zdążył upewnić się, że nic nie jedzie z lewej to raczej "był" już na skrzyżowaniu.

@monalisssa: Super, że się upewniasz w Internecie, ale chyba rzadko
  • Odpowiedz
Droga miała tylko 1 pas w danym kierunku, nr 3 wbił się w prawo jak tylko nr 1 ruszył równo ze mną.

@monalisssa: Nie wbił się, tylko pojechał zgodnie z pierwszeństwem. To że nr 1 może skręcić, bo ma wolne, to nie znaczy, że ty możesz. Stoisz tyle czasu, ustępując pierwszeństwa, aż wszystkie samochody jadące na wprost lub w prawo zjadą ze skrzyżowania. Jakby nr 3 jechał prosto to byś
  • Odpowiedz
Jezdze od 20lat bezwypadkowo, a jezdze sporo

@monalisssa: to jakis bait? pytasz o manewr ktory wykonuje miliony ludzi w polsce a opisujesz to jakby to jakas unikatowa sytuacja cie spotkała, eh znowu sie dałem złapać
  • Odpowiedz
ale napiszcie, ze choć trochę byście mnie żałowali :)

@monalisssa ja tego nie napiszę, że bym cię żałował, bo bym cię skłamał. Nie lubię jak się ktoś ślimaczy przy ruszaniu, a z moich obserwacji wynika, że często ktoś siedzi i patrzy w telefon, zamiast obserwować drogę.
  • Odpowiedz
@monalisssa

Mi się wydawało, że skoro ja już jestem na jezdni głównej, a on jednak stał za pojazdem z którym równo zaczęłam manewr - no to jednak on powinien mieć oczy z tyłu głowy bardziej niż ja, bo ja już byłam na drodze głównej, a on się włączał.

Pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem, a nie w trakcie jego pokonywania jakby co.

Dlatego jakbyś np. zawracała na skyrzowaniu tak jak narysowałem to
Krupier - @monalisssa 
 Mi się wydawało, że skoro ja już jestem na jezdni głównej, a ...

źródło: 1000028850

Pobierz
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh

@monalisssa: ale chwila jeżeli ty już wykonywałaś manewr to gość stojąc na skrzyżowaniu powinien ustąpić ci pierwszeństwa. Ty już znajdowałaś się na drodze z pierwszeństwem.

To tak nie działa.
  • Odpowiedz
Widzę, że 100% głosów za moją winą :)

@monalisssa: To nie głosy tylko przepisy. Głosy to musisz słyszeć, skoro jak twierdzisz, prowadzisz 20 lat i się dopytujesz w sprawie, gdzie bezapelacyjnie i ewidentnie jest twoja wina.
  • Odpowiedz
@monalisssa: postaw sie w sytuacji samochodu nr 3 i opisz przebieg zdarzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pewnie by bylo, ze samochod nr 3 chcial ci sie wryc, nie patrzyl czy za 1 cos jedzie. Pewnie jeszcze machal lapami i trabil, ze 3 tak sie chamsko wbil zza 1 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz