Mam pytanie do #rodzice #tatacontent Jak sobie radzicie z nieprzespanymi nocami? Bo ja mam wyjątkowy z tym problem. Młody skończył już roczek, teoretycznie powinien już przesypiać całą noc, ale tak nie jest. Przespane były pojedyncze noce. I tak czasami są 2, czasami 3 pobudki. Niektóre trwają po 2 godziny. No i chodzimy potem zdenerwowani, zestresowani, czuć napięcie między mną i żoną (staram się ja wstawać, żeby ją odciążyć, też chodzi do pracy).
@chud: o której idzie spać i czy nie robi sobie drzemki koło 15/16 ? U mnie zasada była taka że córka i syn spali między 11-13 potem już nie. Nie jest głodny ? Nie ma mokro ? Zawsze przebierałem syna koło 23 na wszelki wypadek i dawałem mu flachę wtedy, spał jak trup. Choć o 5 rano już jadł flachę. Dziś ma 7 lat, córka 11. Dał bym wszystko żeby
@chud są takie specjalne kaszki z ziołami co powinny pomagać zasypiać. Problemem może (nie znam realiów) być fakt że dużo ogląda bajek i jest zwyczajnie przebodźchowany. Jeśli już musi coś lecieć to polecam po prostu jakieś dziecięce piosenki z głośnika. Spróbujcie przed spaniem isc na krótki spacer niech dzieciak sobie jeszcze połazi, złapie tlenu. Wieczorem czytać maks 2-3 książeczki. Próbować dziecko w tym aktywizować żeby mózg pracował do ostatniej chwili to
Tak po prostu bywa, niestety kłótnie z żoną nie pomogą, my mając dzieci rok po roku praktycznie przez dwa lata mieliśmy taki cyrk, pamiętam że zobaczyłem chyba wszystkie odcinki nocnych programów o pogotowiu i strażakach :D Z doświadczenia mogę wam polecić ugadywanie się na spokojne noce, czyli jedną noc ty starasz się ogarnąć a drugą żona. U mnie pomagało sadzanie dziecka do fotelika i oglądanie z nim bajek ewentualnie innych bzdur w
@chud Zaadaptowałem się do krótkich drzemek przez cały dzień w komunikacji zbiorowej, w pracy podczas przerwy i tak przez cały dzień i kilka godzin w nocy udawało mi się przespać 4-6 h, mam kolegów którzy do dziś śpią kilka razy na dobę po 20 minut.
@chud mój młody za kilka dni roczek, a już od 3 miesiąca przesypia nam całe noce. Także sam rozwiązał nam problem. Na pewno przed snem nie przebodźcowujcie dziecka. To utrudnia zasypianie i potem spokojny sen. To wasze pierwsze dziecko? Może warto popatrzeć na dietę. Budzi się zdam z siebie czy coś zewnętrznego go wybudza? W razie czego świetnie spisują się słuchawki nauszne dla dzieci.
@Reanef a gdzie Ci dopieklem? Zadałem to samo pytanie 2 raz bo za pierwszym razem nie dostałem odpowiedzi.. rozumiem trudne pytanie, skoro caly czas brak odpowiedzi?
@lukas456432132: xD wyczytales to faktycznie w ksiazce ktora ma rzetelna bibliografie czy na jakiejs stronce ktorych jest pierdyliard i pisza dokladnie w ten sam sposob powielajac siebie nawzajem? Jezeli kortyzol mialby uszkadzac mozg dziecka, to wiekszosc dzieci byloby uszkodzonych z definicji. Robcie sobie co chcecie, ale przestancie powielac niczym nie poparte bzdury. W kazdym takim artykule informacje typu: - moze ale nie musi - sytuacja stresujaca - kortyzol w zwiekszonej ilosci
Mój syn przez pierwsze tygodnie też tak miał, budził się co godzinę z placzem. Na zmianę wstawaliśmy. Zona karmila piersia, 1 wizyta u lekarza: maly dostaje za malo pokarmu. Zmiana na bebiko i inne. Dalej to samo, maly często ulewa. Druga wizyta u lekarza i stwierdził ze to może być być nietolerancja białka mleka. Przepisal bodajże nutramigen lgg 1. I tu stał się cud, pierwsze nocki jak zloto. Czasem się przebudził tylko,
Znam twój ból, moje dzieciaki też bardzo słabo śpią... Praktycznie od skończenia 3go miesiąca życia obie spały tak od 22 do 9 nad ranem ( ͡°͜ʖ͡°). Nie pamiętam dokładnie ile lat miała starsza ale też doświadczyliśmy regresu snu i potrafiła się w nocy na chwilę przebudzić. Dlaczego te dzieciaki tak cudownie śpią? Nie mam pojęcia ale od zawsze
@Filip3k91: Masz rację – "uszkadzanie mózgu" to zbyt duży skrót myślowy. Badania Middlemiss, Granger, Goldberg i Nathanson (2012), zatytułowane "Asynchrony of mother–infant hypothalamic–pituitary–adrenal axis activity following extinction of infant crying responses induced during the transition to sleep", pokazały, że choć dzieci przestają płakać po zastosowaniu metody „cry it out”, ich poziom kortyzolu (hormonu stresu) pozostaje wysoki. To może mieć negatywne konsekwencje dla rozwoju emocjonalnego i neurologicznego dziecka. Stres w dłuższym
@chud Jaki tata? Ty jesteś bankomat i gwarancją wygodnego życia dla swojej partnerki. Przeczytaj konstytucję. Nie ma tam wzmianki o ojcostwie. Możesz być najlepszym ojcem na świecie, ale w oczach baby i polskiego prawa, będziesz niczym więcej jak bankomatem. Pamiętaj, dzieci są własnością baby, ty masz tylko utrzymywać ją i dzieci. A jak podskoczysz to sąd dowali ci takie alimenty że się ze..rasz, a przy okazji cię eksmituje bo baba napisze
Co zrobić, żeby dziecko lepiej spało?
#dzieci #rodzicielstwo
Na pewno przed snem nie przebodźcowujcie dziecka. To utrudnia zasypianie i potem spokojny sen. To wasze pierwsze dziecko? Może warto popatrzeć na dietę. Budzi się zdam z siebie czy coś zewnętrznego go wybudza? W razie czego świetnie spisują się słuchawki nauszne dla dzieci.
Jezeli kortyzol mialby uszkadzac mozg dziecka, to wiekszosc dzieci byloby uszkodzonych z definicji. Robcie sobie co chcecie, ale przestancie powielac niczym nie poparte bzdury. W kazdym takim artykule informacje typu:
- moze ale nie musi
- sytuacja stresujaca
- kortyzol w zwiekszonej ilosci
@PavulonRazPavulonDwa: z rocznym dzieckiem?
Komentarz usunięty przez moderatora
#gimbynieznajo
Znam twój ból, moje dzieciaki też bardzo słabo śpią... Praktycznie od skończenia 3go miesiąca życia obie spały tak od 22 do 9 nad ranem ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie pamiętam dokładnie ile lat miała starsza ale też doświadczyliśmy regresu snu i potrafiła się w nocy na chwilę przebudzić. Dlaczego te dzieciaki tak cudownie śpią? Nie mam pojęcia ale od zawsze