Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do #rodzice #tatacontent Jak sobie radzicie z nieprzespanymi nocami? Bo ja mam wyjątkowy z tym problem. Młody skończył już roczek, teoretycznie powinien już przesypiać całą noc, ale tak nie jest. Przespane były pojedyncze noce. I tak czasami są 2, czasami 3 pobudki. Niektóre trwają po 2 godziny. No i chodzimy potem zdenerwowani, zestresowani, czuć napięcie między mną i żoną (staram się ja wstawać, żeby ją odciążyć, też chodzi do pracy).

Co zrobić, żeby dziecko lepiej spało?

#dzieci #rodzicielstwo
chud - Mam pytanie do #rodzice #tatacontent Jak sobie radzicie z nieprzespanymi nocam...

źródło: Dziecko-budzi-si%C4%99-w-nocy-z-p%C5%82aczem-co-robi%C4%87-930x500

Pobierz
  • 129
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chud: to zależy. U mnie córka 1r 3m wstaje na butlę o 2-3 i tyle. Wcześniej nawet co 3h. Zrobiliśmy dyżury, dziś ja, jutro Ty. Musicie wytrzymacć
  • Odpowiedz
Może zmienić jedzenie? Mój dopiero po zmianie na jakieś specjalistyczne (przeciw alergiczne czy inne cudo) zaczął najadać się do końca i lepiej spać. Napisałem lepiej,.bo wczesnego porannego wstawania to nie wyeliminowała ale przynajmniej do tej 4 rano zaczął spać.
Możecie też spróbować go karmić wieczorem na dwa razy aby nieco wcześniej dostał jedzenie niż obecnie a później tuż przed samym spaniem. Uj wie czy to pomoże.
Mój starszy syn wpędził mnie w
  • Odpowiedz
Po co to całe hokus pokus? Wystarczy spać z dzieckiem. Dziecko potrzebuje bliskości, a zamiast tego dajesz mu szok i traumę gdy budzi się w nocy i nie ma nikogo obok siebie - co wtedy dziwnego, że płacze? Zobacz inne ssaki. Widzisz żeby małe pieski czy kotki spały oddzielnie? Wszystkie ssaki śpią na kupie jak są małe i to jest naturalne. To co robicie to rodzicielstwo wynaturzone.
  • Odpowiedz
@chud: mam trójkę dzieci
Wszystkie spały z nami w łóżku jak były małe - PROBLEM SOLVED
Do tego matka karmiła piersią, a to załatwia 99% problemów (żadnego wstawania w nocy i robienia mleka, żona nawet "na śpiocha karmiła"

Na początku, pierwszego odkładaliśmy jak się najadł, żonę bolały c---i itd. ale karmiła - mimo to budził się i płakał, potem była u nas w domu taka specjalistka od karmienia i bobasów, trochę pomogła, dziecko potrzebuje bliskości ale nie doradzała, żeby spać razem, sami do tego
  • Odpowiedz
@chud: wiesz co, niby doświadczenie mam, bo troje odchowaliśmy, a u szwagierki dwójka, ale nie do końca chyba można czasem coś poradzić. U mnie jedno nie przespało chyba żadnej nocy do 14 może miesiąca. A potem to znowu była jazda po szczepieniu na odrę, świnkę, różyczkę. Bo po tej szczepionke to budził się praktycznie co bić z takim dzikim wrzaskiem, którego nie mogliśmy dluuuo uspokoić. I trochę to trwało. Lekarz
  • Odpowiedz
@chud perspektywa ojca z 14 letnim stażem.
- Nie bierz malucha do siebie do łóżka, bo go już się nie pozbędziesz przez nastepne kilka lat. Dzieci to najlepsi terroryści i jak już raz przekroczysz jakąś granicę, to będzie to wykorzystywać i chcieć więcej.
- Nocne budzenie nie musi oznaczać głodu, siku czy obsrania. W tym wieku mózg nie potrafi jeszcze płynnie przechodzić przez fazy snu, i dziecko się przebudza (potwierdzone z
  • Odpowiedz
@chud: starszy przesypiał całe noce jak miał ok 15--16 miesięcy. U mnie problemem były pobudki o 5 rano. Teraz dosypia ledwo do 7. Trzeba swoje poczekać, każde dziecko jest inne. Przed snem, godzina czytania książek. Mleko na dwie godziny przed snem. Kładzenie spać o stałej porze (teraz chodzi przed 21, wcześniej ok 19-20). Nie ma że dłużej siedzi. Obecnie po prostu przygaszamy światło i mówimy że pora spać i wychodzimy,
  • Odpowiedz
  • 0
@chud Ja mam młodego już w wieku 9 lat, ale pamiętam, że poradziłem sobie z tym w bardzo prosty sposób, spałem przez rok w innym pokoju. Żona nie chodziła do pracy więc wstawała ja jako, że pracowałem to spałem w nocy I nie wstawałem do dziecka.
  • Odpowiedz
@chud: Nie zadawaj tak ważnych dla Ciebie pytań na wykopie. Zapraszam na grupę FB "jestem tatą", która liczy ponad 45 tysięcy ojców i zajmuję się właśnie tym ważnym obszarem życia mężczyzn.
Znajdziesz w wyszukiwarce sporo odpowiedzi na takie właśnie pytania.
  • Odpowiedz
Stała rutyna dnia/chociaż wieczoru. Godzinka przed snem wyciszenia, masaż shantala, w miarę porządnie niech bombelek zje i jakoś to leciało. Aczkolwiek pamiętam, że niewyspanie i wstawanie w nocy potrafiło rozwalać łeb. To minie i pomyśl, że nigdy się tak dobrze nie wyśpisz jak tej jednej, pierwszej nocy bez wstawania :D
  • Odpowiedz
@chud: nie eksperymentowałbym na dziecku. Nie pytał, ani nie słuchał rad innych rodziców, bo każdy Ci powie co innego. Tym bardziej anonimowych ludzi w Internecie. Padła tutaj rada, która dostała 6 plusików, by dać się dziecku wypłakać. W obecnych czasach z aktualną widzą jest to absurdalna rada, która może wyrządzić krzywdę dziecku i Waszej relacji. Proponuję skonsultować się z dobrym specjalistą z tej dziedziny, a najlepiej samemu zgłębiać podstawową wiedzę
  • Odpowiedz
@chud:

Młody skończył już roczek, teoretycznie powinien już przesypiać całą noc, ale tak nie jest.

To z tymi teoriami to jest tak, że można się nimi podetrzeć. Może ma reflux, może mu zęby rosną, może czuje jak mu kości rosną i się budzi, może mu brakuje jakichś witamin, może układ nerwowy tak po prostu działa, może nie lubi spać... Ch*j wi...

Prawda jest taka, że nie ma rady, po prostu to zaakceptuj i pamiętaj, że prędzej, czy później się to skończy i tyle. Przycinaj komara w robocie, w komunikacji, czy gdzie tam możesz, wyobraź sobie, że jesteś Navy Seal, czy tam pilot na
  • Odpowiedz