Wpis z mikrobloga

Ktoś ma może pomysł co mi może być?

Mianowicie pojawiło mi się to rok temu w okolicach Bożego Narodzenia, poszedłem do dermatologa prywatnie i mi powiedziała, że to wyprsyk zimowy, dała maść sterydową i znikło. Odstawiłem maść i wróciło i tak sobie smarowałem tą maścią, znikało i odstawiałem i tak cały czas z nadzieją, że latem zniknie. Lato nastało i nie znikło, poszedłem do dermatologa już na nfz, nic się nie dowiedziałem i dostałem tylko maść belogent oraz zalecenie by stosować krem mediderm. Smarowałem i niby znikło ale odstawiłem i znowu wróciło i tak do z-------a

No i jest dzisiaj, mam dalej maść belogent ale nie mam nawet ochoty tego smarować bo tylko przestanę i wróci po dwóch dniach. Najlpesze że zauważyłem, że jak się kąpie to pod ciepłą wodą ta skóra się robi bardziej czerwona i nie znika po kąpieli tylko się utrzymuje kilka dni xd

Jak macie jakiegoś polecanego dermatologa na Śląsku, który zleci jakieś badania czy coś, a nie tylko da maść sterydową to chętnie odwiedzę bo już mam dość

Ewentualnie może ktoś ma jakiś pomysł

#dermatologia
Anty_Chryst - Ktoś ma może pomysł co mi może być?

Mianowicie pojawiło mi się to rok ...

źródło: temp_file3329146328415016046

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anty_Chryst: moja babcia miała coś takiego, wyglądało to podobnie na początku a potem zrobiła się gruda większa (nie smarowała niczym) wycięli, zaczęło znowu po czasie się pojawiać te zaczerwienienie i jeździła maściami na sterydy jak ty... lekarz mówił że to raczysko (nie pamiętam już jakie)... ale żeby na stałe tego się pozbyć trzeba by naświetlić
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst: na coś podobnego usłyszałam że atopowa skóra i leczenie tego to niekończąca się historia która polega na tym co opisałeś -smsrujesz, znika, co jakiś czas wraca i od nowa, no nigdy całkiem nie przejdzie. Może być milion czynników które ja wywoluja - za mało snu, dieta, kosmetyki, coś w proszku do prania, za dużo kontaktu z wodą, przesuszenie, smog, ciepło, zimno.. trzeba się obserwować co u kogo mocniej działa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Drzewo3 @mozis dobra a da radę to jakoś zdiagnozować poprawnie, bo jak na razie to dermatolodzy mi tylko spojrzeli na łapy i tyle, a jakieś konkretne badania są czy tylko na chybił trafił dermatolog sobie będzie strzelał co to może być?
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst: to musisz rzeczywiście znaleźć lekarza który jest chętny zająć się dokładniejszym szukaniem przyczyny. Ja po 3 różnych dermatologach się poddałam
  • Odpowiedz
  • 0
@Klatwa_Borsuka różnie, miałem tak, że przestałem smarować tym belogentem i wróciło i zacząłem praktycznie co godzinę smarować tym mediderm i pomogło ale finalnie i tak wróciło, postanowiłem znowu smarować tym mediderm tak intensywnie ale tym razem klapa. Tak jakby ta skóra miała jakieś fazy mocniejsze i słabsze
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst odmrożenie. 1. Skombinuj kosmetyczne rękawiczki bawełniane i nakładaj na noc. 2. Kup sobie rękawiczki skórzane i nos gdy jest chłodno, szczególnie gdy jest wilgotno i chłodno. 3. Suplementuj witaminę d3. To powinno pomóc. Miałem tak samo. Niestety trudno się to leczy bo powraca jak robi się chłodniej, dlatego trzeba nakładać rękawiczki.
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst: Masz bladą skórę, pijesz marchewki oraz naświetlasz skórę słońcem, często, krótko, bez kremu?
Infekcje czasem trwają (wyłączając stan zapalny np. sterydem problem pozostaje, a infekcja obejmuje większe obszary organizmu), chyba że to od jakiegoś innego czynnika kontaktowego, np. chłodu.
  • Odpowiedz