Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zastanówmy się nad dorobkiem finansowym jednego dorosłego ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult ).
Zgodnie z tą listą, w tysiącach dolarów na osobę:

Globalna mediana: 9
Polska mediana: 20
Polska średnia: 50
Unijna mediana: 77
Globalna średnia: 85
Amerykańska mediana: 108
Unijna średnia: 213
Najwyższa mediana na świecie (Islandia): 413
Amerykańska średnia: 550
Najwyższa średnia na świecie (Szwajcaria): 685

Moja starsza, trzyosobowa rodzina nie ma długów/kredytów, ma wyposażone mieszkanie, trochę oszczędności, obligacji, i złota o łącznej wartości: 210k USD = 70k USD w przeliczeniu na osobę. Utrzymuje się z rent i emerytur dających łącznie 1,100 USD netto na miesiąc na osobę.

Ja (chłop 35, singiel) nie mam długów/kredytów, mam wyposażone mieszkanie, auto, oszczędności, obligacje, złoto o łącznej wartości 220k USD. Zarabiam 2,000 USD netto na miesiąc.

Czy w tym kontekście mogę uznać, że mamy się dobrze finansowo, ponieważ rodzina jest polską klasą średnią, a ja jestem blisko unijnej klasy średniej? Czy pomijam coś w analizach? #finanse #pieniadze #inwestycje #oszczednosci #inwestowanie #oszczedzanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

mirkoanonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zastanówmy się nad dorobkiem finansowym jedneg...

źródło: Social-structure

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przecież klasa średnia to nie ci pomiędzy właścicielami firm a robotnikami
Tylko gdy klasa wyższa to +1.000.000pln rocznie na rękę

A robotnik to 50.000 PLN rocznie na rękę

To wtedy klasa średnia zaczyna się od 700.000 PLN na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrwały-mentalist-18: @troglodyta_erudyta Chodzi mi o definicje oparte o faktyczną dystrybucję bogactwa w percentylach/decylach, a nie arbitralnie wyznaczone progi kwotowe. Przykładowo, najuboższe 10% to biedota, potem 40% to klasa pracująca, 40% to klasa średnia, a 10% to bogacze. Jeśli jesteś w top 40%, to chyba możesz uznać, że jesteś w niezłym położeniu.

@adamsowaanon Skąd akurat takie progi? Zgodnie z taką definicją, klasą średnią w Polsce byłoby jakieś ~5% osób, co w
  • Odpowiedz
Czy w tym kontekście mogę uznać, że mamy się dobrze finansowo, ponieważ rodzina jest polską klasą średnią, a ja jestem blisko unijnej klasy średniej?

@mirko_anonim: oczywiście że tak.
Powiem coś co jest bardzo #niepopularnaopinia będąc takim zwykłym szaraczkiem w Polsce jesteś w dwóch górnych decylach najbogatszych ludzi na planecie.
Dodatkowo jest tu u nas w kraju bezpiecznie - i w wymiarze indywidualnym, przestępczości pospolitej, i w wymiarze międzynarodowym, jesteśmy w najsilniejszym
  • Odpowiedz
Skąd akurat takie progi? Zgodnie z taką definicją, klasą średnią w Polsce byłoby jakieś ~5% osób, co w żaden sposób nie oddaje "średniactwa".

@mirko_anonim: klasa średnia to średnia tylko z nazwy, myślałem że to już od dawna wiadomo,
  • Odpowiedz
będąc takim zwykłym szaraczkiem w Polsce jesteś w dwóch górnych decylach najbogatszych ludzi na planecie.

Dodatkowo jest tu u nas w kraju bezpiecznie - i w wymiarze indywidualnym, przestępczości pospolitej, i w wymiarze międzynarodowym, jesteśmy w najsilniejszym sojuszu na świecie.

Żyjemy w kraju gdzie nie ma trzęsień ziemi, katastrofy naturalne są umiarkowane, jest łagodna zima i łagodne lato. Nie ma epidemii, nie ma wojen domowych ani wojen gangów. Jest morze, są góry, jest sporo
  • Odpowiedz
Ale klasa średnia to nie bycie średniakiem zarobkowo,

@adamsowaanon: absolutnie się zgadzam. Do tego dla mnie klasa średnia nie jest liniowo powiązana z zarobkami. Stefan kafelkarz bez zęba na przedzie może luźno zarabiać 20k na ręke, szczególnie jak robi w weekendy ale nie stanie się klasą średnią. A taką klasą srednią będzie pracownik naukowy uczelni, który zakupy robi w biedronce, z kalkulatorem w ręku.
  • Odpowiedz
. A taką klasą srednią będzie pracownik naukowy uczelni, który zakupy robi w biedronce, z klakulatorem w ręku.

@thorgoth: no niby jak Skoro ten mądry gość będzie zarabiał dużo mniej niż ten kafelkarz?

Klasa średnia to bardzo duże zarobki, status, obycie w świecie, znajomośći, bez jednych z tych rzeczy to nie będzie prawdziwa klasa średnia
  • Odpowiedz