Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki,

jaki jest Wasz stan finansów / oszczędności / inwestycji / zobowiązań? Gdybyście stracili źródło utrzymania w tym momencie, ile jesteście w stanie przeżyć bez problemu?

Mam 28 lat i wygląda to u mnie tak:

- 53k w obligacjach EDO
- wymaksowane IKE / IKZE na 2024 (~33k)
- 12k w PPK
- 5k w crypto xd
- 10k w gotówce
- 20k w sprzęcie RTV / AGD

czyli powiedzmy, że ~100k odłożone w taki czy inny sposób.

Brak jakichkolwiek zobowiązań prócz czesnego na uczelni (1,5k miesięcznie) do końca czerwca i 2k za wynajem.
W sumie sam nie wiem, czy to w ch#% mało, czy dużo. Nie mam żadnego mieszkania, nie dostałem nic od bogatych rodziców - wszystko co sobie wypracowałem, zrobiłem samodzielnie. Od jakiegoś roku podchodzę do finansów bardziej rozważnie i myślę o przyszłości, choć wciąż zdarza mi się przewalać na głupoty i na hobby.

Ten post nie ma na celu jakiegoś chwalenia się, tylko po prostu chciałbym Was zapytać jak to wygląda u Was w tym lub podobnym wieku? Wiadomo, część z Was pewnie ma dwie fury i chatę, macie swoje firmy i programujecie ( ͡° ͜ʖ ͡°), no ale nie każdy coś kodzi.

#oszczednosci #finanse #kiciochpyta #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 221
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wypada rozmawiać o pieniądzach (o seksie też!). I pomagać w powstawaniu ekonomicznej (i ludzkiej) klasy średniej.

Klasa średnia (ekonomicznie - ważne!), która w Polsce podobno nie istnieje:
32 lata, za rogiem wiek chrystusowy,
wspaniała Żona,
dwójka
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no spoko ze sobie odkladasz ale to jak stawianie wiadra na deszczu celem zebrania wody. Niby cos tam nakapie ale to nie jest najbardziej efektywny sposob. W tym wieku twoim celem jest zlapanie takiego fachu zebys mial z czego odkladac.
  • Odpowiedz
a myślisz, że jest czym się chwalić mając 25k euro oszczędności? XD Zaraz pekne ze śmiechu.

@Glikol_Propylenowy: Co chcesz udowodnić przeliczając to na euro? Może przelicz na funty to wyjdzie jeszcze mniej hehe
Op mieszka w Polsce i używa PLN
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
majestatyczny-optymista-10: 33 lata, małżeństwo bez dzieci
4 nieruchomości razem warte około 3,5mln PLN w pesymistycznym scenariuszu
Kredyt 1,05 mln PLN
Auto 50k PLN
Gotówka 100k PLN
Inwestycje? 60k założone jako hipoteka na nieruchomości wartej 500k
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
ułożony-czempion-61: 26 lat, w związku ale przed ślubem
Wynajmujemy mieszkanie, myślę o własnym/wspólnym.

Net worth:
- 140k krypto
- 65k akcje na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim według wykopków to zawsze będzie mało, bo tu każdy obraca milionami na koncie demo, z reszta myślę że sam chciałeś się raczej pochwalić, niż pytać o radę. No chyba, że pytasz o rady finansowe na wykopie, czego nie polecam, to moja taka - wylicz sobie ile potrzebujesz na miesiąc, na ile miesięcy chcesz mieć poduszkę finansowa, przemnoz i to jest twoja bezpieczna kwota.

A większość Polaków, nie tylko w tym
  • Odpowiedz
Nie wiem o co chodzi, ale na wykopie średnio raz na dzień ktoś wspomina/chwali się/rozpoczyna wątek o tym kto ile, czego ma i w jakim wieku. W jakich my k---a czasach żyjemy? Porównujecie te pieniądze między sobą niczym dojrzewający nastolatkowie kto ma dłuższego. To nie ma znaczenia. Na końcu i tak liczy się to czy jesteś szczęśliwy i czy masz zdrowie ;) Przerażające trochę nie uważacie? Kurczę chłopy po 20-kilka lat i
  • Odpowiedz