Aktywne Wpisy
Bunch +86
Jak wam się podoba takie rozwiązanie? Zbudowałęm stół warsztatowy z ciekawą funkcją! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#majsterkowanie #diy #ciekawostki #chwalesie #polskiyoutube
#majsterkowanie #diy #ciekawostki #chwalesie #polskiyoutube
Mirki,
jaki jest Wasz stan finansów / oszczędności / inwestycji / zobowiązań? Gdybyście stracili źródło utrzymania w tym momencie, ile jesteście w stanie przeżyć bez problemu?
Mam 28 lat i wygląda to u mnie tak:
- 53k w obligacjach EDO
- wymaksowane IKE / IKZE na 2024 (~33k)
- 12k w PPK
- 5k w crypto xd
- 10k w gotówce
- 20k w sprzęcie RTV / AGD
czyli powiedzmy, że ~100k odłożone w taki czy inny sposób.
Brak jakichkolwiek zobowiązań prócz czesnego na uczelni (1,5k miesięcznie) do końca czerwca i 2k za wynajem.
W sumie sam nie wiem, czy to w ch#% mało, czy dużo. Nie mam żadnego mieszkania, nie dostałem nic od bogatych rodziców - wszystko co sobie wypracowałem, zrobiłem samodzielnie. Od jakiegoś roku podchodzę do finansów bardziej rozważnie i myślę o przyszłości, choć wciąż zdarza mi się przewalać na głupoty i na hobby.
Ten post nie ma na celu jakiegoś chwalenia się, tylko po prostu chciałbym Was zapytać jak to wygląda u Was w tym lub podobnym wieku? Wiadomo, część z Was pewnie ma dwie fury i chatę, macie swoje firmy i programujecie ( ͡° ͜ʖ ͡°), no ale nie każdy coś kodzi.
#oszczednosci #finanse #kiciochpyta #inwestowanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
@patryk_66: Nie boisz się inwestować tak dużego % swoich aktywów w jeden koszyk ( i do tego tak bardzo niestabilny GPW)? Czemu zacząłeś się interesować polską giełdą, casus bliskości i znanego?
@TwujKoshmar: rodzinna tradycja czy Twoje odkrycie?
5k w gotówce
15k w giełdzie
Z etatu mam 5k/msc, wydatki stałe to 3-3,5k. Żyję bez fajerwerków, ale chociaż głodny nie chodzę. Zero nieruchomości, nie mam samochodu ani kredytow. Osobiście czuję się biedakiem.
42k na koncie,
Brak mieszkania,
auto o wartości 35k (fajny suvik z 2013 r.),
W
Każdy setki tysięcy oszczędności, a realia to pryszczate simpy na garnuszku u rodziców z fobią społeczną, za to pokochałem ten portal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na koncie prawie 41k oszczędności,
Auto za 35k (Chevrolet suv z 2k13),
W tym roku kończę aplikację
Mieszkanie 300k
Obligacje skarbowe, w tym IKE moje i żony ponad milion
4 działki , ok 300k razem
Dwa auta, 35k razem
Waluty i gotówka ponad
W Twoim wieku (w roku 2020) miałem około 100k w gotówce 7k w akcjach, świeżo wzięty kredyt hipoteczny 250k i niewykończone mieszkanie (54m2). Byłem też świeżo po ślubie.
Dzisiaj kredyt mam prawie spłacony(w grudniu ostatnia rata), z żoną postawiliśmy sobie dodatkowo domek letniskowy na zgłoszenie (około 200k, działkę już mieliśmy wcześniej, a sam domek jeszcze nie jest wykończony) i mamy dalej 100k w gotówce a w akcjach 12k.
15k na koncie PKO BP;
15k w obligacjach PL;
300k w akcjach USA;
Mieszkanie od rodziców: 1 mln zł (licząc cenę ofertową; tak, wiem, że jestem szczęściarzem i miałem dużego farta; ceny rosły absurdalnie - w momencie jak dostawałem to było dużo tańsze)
Obligacje: 175 k zł
Lokaty: 100 k zł
Auto z 2012: ok. 30 k zł (strzelam, kupowałem za niecałe 50k, ale to było kilka lat
Cały czas uważam moje finanse za średnie, ale patrząc na podsumowanie, jakby wszystko spieniężyć, wyjdzie 1,2
Dom o wartości ok. 1.5 mln
Dwa auta, jedno o wartości 300k+, drugie o wartości 25k
Działka 14a - ~210k
Giełda - 3.3 mln
Biznes - ~25k netto /
Na pewno nie ma się czym chwalic, ale sam jestem pod czterdziestkie, pracuje od 14 lat bez przerwy a oszczędności mam połowę tego co op, więc