Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki,

jaki jest Wasz stan finansów / oszczędności / inwestycji / zobowiązań? Gdybyście stracili źródło utrzymania w tym momencie, ile jesteście w stanie przeżyć bez problemu?

Mam 28 lat i wygląda to u mnie tak:

- 53k w obligacjach EDO
- wymaksowane IKE / IKZE na 2024 (~33k)
- 12k w PPK
- 5k w crypto xd
- 10k w gotówce
- 20k w sprzęcie RTV / AGD

czyli powiedzmy, że ~100k odłożone w taki czy inny sposób.

Brak jakichkolwiek zobowiązań prócz czesnego na uczelni (1,5k miesięcznie) do końca czerwca i 2k za wynajem.
W sumie sam nie wiem, czy to w ch#% mało, czy dużo. Nie mam żadnego mieszkania, nie dostałem nic od bogatych rodziców - wszystko co sobie wypracowałem, zrobiłem samodzielnie. Od jakiegoś roku podchodzę do finansów bardziej rozważnie i myślę o przyszłości, choć wciąż zdarza mi się przewalać na głupoty i na hobby.

Ten post nie ma na celu jakiegoś chwalenia się, tylko po prostu chciałbym Was zapytać jak to wygląda u Was w tym lub podobnym wieku? Wiadomo, część z Was pewnie ma dwie fury i chatę, macie swoje firmy i programujecie ( ͡° ͜ʖ ͡°), no ale nie każdy coś kodzi.

#oszczednosci #finanse #kiciochpyta #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 221
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

650 tysięcy złotych w akcjach na GPW

@patryk_66: Nie boisz się inwestować tak dużego % swoich aktywów w jeden koszyk ( i do tego tak bardzo niestabilny GPW)? Czemu zacząłeś się interesować polską giełdą, casus bliskości i znanego?
  • Odpowiedz
30k na koncie oszczędnościowym
5k w gotówce
15k w giełdzie
Z etatu mam 5k/msc, wydatki stałe to 3-3,5k. Żyję bez fajerwerków, ale chociaż głodny nie chodzę. Zero nieruchomości, nie mam samochodu ani kredytow. Osobiście czuję się biedakiem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kocham wykopkowych mitomanów xD
Każdy setki tysięcy oszczędności, a realia to pryszczate simpy na garnuszku u rodziców z fobią społeczną, za to pokochałem ten portal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
dynamiczny-patriota-89: 27 lat (w grudniu skończę).

Na koncie prawie 41k oszczędności,
Auto za 35k (Chevrolet suv z 2k13),

W tym roku kończę aplikację
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
przewidujący-wygrany-60: Dom 800k
Mieszkanie 300k
Obligacje skarbowe, w tym IKE moje i żony ponad milion
4 działki , ok 300k razem
Dwa auta, 35k razem
Waluty i gotówka ponad
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odpowiedzialny-nomada-90: Wygląda to u Ciebie całkiem nieźle. Sprzętu RTV/AGD nie wliczałbym w oszczędności. Bo nie jest łatwo go sprzedać w dobrej cenie jak przyjdzie czarna godzina.

W Twoim wieku (w roku 2020) miałem około 100k w gotówce 7k w akcjach, świeżo wzięty kredyt hipoteczny 250k i niewykończone mieszkanie (54m2). Byłem też świeżo po ślubie.
Dzisiaj kredyt mam prawie spłacony(w grudniu ostatnia rata), z żoną postawiliśmy sobie dodatkowo domek letniskowy na zgłoszenie (około 200k, działkę już mieliśmy wcześniej, a sam domek jeszcze nie jest wykończony) i mamy dalej 100k w gotówce a w akcjach 12k.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
refleksyjny-przewodnik-27: Rodzina 2+2. Ja i żona po 38 lat. Ja programista OUP (12 k zł/m), żona nie pracuje (dzieci), ale wróci do pracy w ciągu roku.

Mieszkanie od rodziców: 1 mln zł (licząc cenę ofertową; tak, wiem, że jestem szczęściarzem i miałem dużego farta; ceny rosły absurdalnie - w momencie jak dostawałem to było dużo tańsze)
Obligacje: 175 k zł
Lokaty: 100 k zł
Auto z 2012: ok. 30 k zł (strzelam, kupowałem za niecałe 50k, ale to było kilka lat
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
techniczny-odkrywca-39: Lvl 45, żona i 2 dzieci. Oszczędności/gotowka/inwestycje, jakieś 60k. Myślę że rozsądnie gospodarując, wystarczyłoby na ok pół roku. Poza tym ( bez kredytu) dwa samochody łącznie warte ok 100k i dom warty ok 850k. Plus mieszkanie w kredycie warte 400k, do spłaty jeszcze 200k, więc w razie pilnej potrzeby mogę z niego mieć 200k.
Cały czas uważam moje finanse za średnie, ale patrząc na podsumowanie, jakby wszystko spieniężyć, wyjdzie 1,2
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
dynamiczny-feniks-43: LVL 35
Dom o wartości ok. 1.5 mln
Dwa auta, jedno o wartości 300k+, drugie o wartości 25k
Działka 14a - ~210k
Giełda - 3.3 mln
Biznes - ~25k netto /
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak można traktować RTV/AGD jako inwestycję? Nie wiem co by się musiało stać, by to wzrosło kiedykolwiek na wartości. Ziemniaki w piwnicy to też dla Ciebie biznes?
  • Odpowiedz
@Anakee: Właśnie chodziło mi o to, że napisał, że post nie ma na celu chwalenia się, więc OP uznaje podświadomie, że 100k oszczędności jest czymś, czym można się chwalić, a jest to kompletna bzdura, bo za taką kasę możesz sobie co najwyżej kupić nowe auto typu skoda czy Toyota z mocno średniej półki.

Co chcesz udowodnić przeliczając to na euro? Może przelicz na funty to wyjdzie jeszcze mniej hehe

Op
  • Odpowiedz
@Glikol_Propylenowy

>Ten post nie ma na celu jakiegoś chwalenia się, tylko po prostu chciałbym Was zapytać jak to wygląda u Was w tym lub podobnym wieku?

@mirko_anonim: a myślisz, że jest czym się chwalić mając 25k euro oszczędności? XD Zaraz pekne ze śmiechu.

Na pewno nie ma się czym chwalic, ale sam jestem pod czterdziestkie, pracuje od 14 lat bez przerwy a oszczędności mam połowę tego co op, więc
  • Odpowiedz