Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki,

jaki jest Wasz stan finansów / oszczędności / inwestycji / zobowiązań? Gdybyście stracili źródło utrzymania w tym momencie, ile jesteście w stanie przeżyć bez problemu?

Mam 28 lat i wygląda to u mnie tak:

- 53k w obligacjach EDO
- wymaksowane IKE / IKZE na 2024 (~33k)
- 12k w PPK
- 5k w crypto xd
- 10k w gotówce
- 20k w sprzęcie RTV / AGD

czyli powiedzmy, że ~100k odłożone w taki czy inny sposób.

Brak jakichkolwiek zobowiązań prócz czesnego na uczelni (1,5k miesięcznie) do końca czerwca i 2k za wynajem.
W sumie sam nie wiem, czy to w ch#% mało, czy dużo. Nie mam żadnego mieszkania, nie dostałem nic od bogatych rodziców - wszystko co sobie wypracowałem, zrobiłem samodzielnie. Od jakiegoś roku podchodzę do finansów bardziej rozważnie i myślę o przyszłości, choć wciąż zdarza mi się przewalać na głupoty i na hobby.

Ten post nie ma na celu jakiegoś chwalenia się, tylko po prostu chciałbym Was zapytać jak to wygląda u Was w tym lub podobnym wieku? Wiadomo, część z Was pewnie ma dwie fury i chatę, macie swoje firmy i programujecie ( ͡° ͜ʖ ͡°), no ale nie każdy coś kodzi.

#oszczednosci #finanse #kiciochpyta #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 221
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 3
rozważny-opowiadacz-25: to u mnie wygląda tak,
- pół domu na wiosce na działce 10ar
- nieużytek 20ar
- 10k na koncie oszczędnościowym,
- 1k na revolucie
- 180 euro w
  • Odpowiedz
- 20k w sprzęcie RTV / AGD

@mirko_anonim: ale że niby jak to policzyłeś?

W sensie wydałeś łącznie kiedyś 20k na telewizor, lodówkę, piekarnik, pralkę itp?
To fajnie tylko gdybyś musiał wszystko sprzedać 'w razie W' to warte by to było pewnie 5k.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: spoko wynik moim zdaniem, ale pamiętaj realnie że bardzo ważnym zasobem którego często się nie ujmuje w takich wyliczeniach jest CZAS oraz DOBROSTAN MENTALNY (z braku lepszej nazwy)

czas jest najważniejszym zasobem, bo go nam nigdy nie przybędzie a młodość mamy tylko jedną - trzeba tak tym sterować żebyś za 10 lat sam sobie dziękował że nie przespałeś jakiegoś okresu, ale też nie poświęciłeś go totalnie tylko na np. gry czy
  • Odpowiedz
  • 0
@LimboNoir no tak się składa że wynajmuję. Ale nawet jeśli nie to i tak mogę je w każdej chwili sprzedać, mam gdzie mieszkać bo pół domu rodzinnego stoi puste.

OP pisze o wynajmie więc mieszkania nie ma, plus wciąga w pulę oszczędności rzeczy które może spieniężyć w razie czego.
  • Odpowiedz