Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki,

jaki jest Wasz stan finansów / oszczędności / inwestycji / zobowiązań? Gdybyście stracili źródło utrzymania w tym momencie, ile jesteście w stanie przeżyć bez problemu?

Mam 28 lat i wygląda to u mnie tak:

- 53k w obligacjach EDO
- wymaksowane IKE / IKZE na 2024 (~33k)
- 12k w PPK
- 5k w crypto xd
- 10k w gotówce
- 20k w sprzęcie RTV / AGD

czyli powiedzmy, że ~100k odłożone w taki czy inny sposób.

Brak jakichkolwiek zobowiązań prócz czesnego na uczelni (1,5k miesięcznie) do końca czerwca i 2k za wynajem.
W sumie sam nie wiem, czy to w ch#% mało, czy dużo. Nie mam żadnego mieszkania, nie dostałem nic od bogatych rodziców - wszystko co sobie wypracowałem, zrobiłem samodzielnie. Od jakiegoś roku podchodzę do finansów bardziej rozważnie i myślę o przyszłości, choć wciąż zdarza mi się przewalać na głupoty i na hobby.

Ten post nie ma na celu jakiegoś chwalenia się, tylko po prostu chciałbym Was zapytać jak to wygląda u Was w tym lub podobnym wieku? Wiadomo, część z Was pewnie ma dwie fury i chatę, macie swoje firmy i programujecie ( ͡° ͜ʖ ͡°), no ale nie każdy coś kodzi.

#oszczednosci #finanse #kiciochpyta #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 221
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jaki jest Wasz stan finansów / oszczędności / inwestycji / zobowiązań? Gdybyście stracili źródło utrzymania w tym momencie, ile jesteście w stanie przeżyć bez problemu?

Nie bede pisał ile mam majątku tutaj ale mysle ze jest dobrze. Dzieci będą miały co odziedziczyć.

Natomiast gdyby stracić źródło utrzymania to z luźnej gotówki jakieś 1,5 roku mogę żyć.
Ostatnio głównym moim celem jest właśnie nadpłacanie kredytu + budowanie dalszych oszczędności aby zwiększać ten czas do nawet 10 czy 20 lat.
  • Odpowiedz
Ja tam nie mam bólu d--y, ale warto byłoby dopisać, do ilu rzeczy sie doszło samemu. Bo można mieć bogatych starych, być ustawionym od małego, ewentualnie jakieś majątki po dziadkach, a można mieć mniej, ale dojść do wszystkiego samemu. Wolę tę drugą opcję, bo tow pewnym sensie świadczy o wartosci czlowieka. Ale też nie chodzi o to, żeby myslec zero-jedynkowo.

Ile to już takich herbatników na swojej drodze życia poznałem. Zakredytowani po
  • Odpowiedz
@Pan_Misio: Ototo, przy takich wyliczeniach, żeby były obiektywne (jakkolwiek to brzmi, bo przecież nie da się idealnie tego zrobić) należałoby zadać pytanie: Ile TY sam bez jakiejkolwiek pomocy zarobiłeś pieniędzy lub odlozyłeś oszczędności lub masz zainwestowane w coś.
  • Odpowiedz
Pomijając to, że wszyscy tu są milionerami i nie ma prawie nikogo zadłużonego, to jest c--j przy tym co tu sie odwala. XD

Wykopki liczą zakredytowaną pod korek chatę jako swój majątek - XDDD
Używany sprzęt RTV/AGD jako "oszczędności" - XDD

Pytanko, czy drewniane podłogi i granitowe płyty naścienne wliczać do majątku osobno, czy policzyć to jako osobną pozycję?
  • Odpowiedz
@axl-rose: Przykre jest to co piszesz. Ja będę szczęśliwy jeśli w wieku 30 i dalej lat będę wciąż zdrowy, a pieniądze to rzecz nabyta. Na szczęście nie urodziłem się w rodzinie, gdzie tylko patrzyło się na pieniądze, tylko widzę trochę więcej w tym zyćku :p powtarzam, jeśli jesteś szczęśliwy to kij z tym ile masz. W wieku 30 lat możesz być biedny, a w wieku 35 mieć furę kasy. Nie
  • Odpowiedz