Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki,

jaki jest Wasz stan finansów / oszczędności / inwestycji / zobowiązań? Gdybyście stracili źródło utrzymania w tym momencie, ile jesteście w stanie przeżyć bez problemu?

Mam 28 lat i wygląda to u mnie tak:

- 53k w obligacjach EDO
- wymaksowane IKE / IKZE na 2024 (~33k)
- 12k w PPK
- 5k w crypto xd
- 10k w gotówce
- 20k w sprzęcie RTV / AGD

czyli powiedzmy, że ~100k odłożone w taki czy inny sposób.

Brak jakichkolwiek zobowiązań prócz czesnego na uczelni (1,5k miesięcznie) do końca czerwca i 2k za wynajem.
W sumie sam nie wiem, czy to w ch#% mało, czy dużo. Nie mam żadnego mieszkania, nie dostałem nic od bogatych rodziców - wszystko co sobie wypracowałem, zrobiłem samodzielnie. Od jakiegoś roku podchodzę do finansów bardziej rozważnie i myślę o przyszłości, choć wciąż zdarza mi się przewalać na głupoty i na hobby.

Ten post nie ma na celu jakiegoś chwalenia się, tylko po prostu chciałbym Was zapytać jak to wygląda u Was w tym lub podobnym wieku? Wiadomo, część z Was pewnie ma dwie fury i chatę, macie swoje firmy i programujecie ( ͡° ͜ʖ ͡°), no ale nie każdy coś kodzi.

#oszczednosci #finanse #kiciochpyta #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 221
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 22
uporządkowany-innowator-89: @Glikol_Propylenowy - jesteśmy na Wykopie, tutaj albo ktoś ma 20zł w kieszeni albo 10mln w ETH. Więc jak widać łatwo można zostać wyśmianym, albo uznanym za pozera.

@Deska_o0 - nie wiem co w tym śmiesznego. W sytuacji kryzysowej mogę bardzo prosto spieniężyć komputer / telefon + rzeczy związane z hobby (w tym wypadku gotowanie / pieczenie) i zwiększyć swoją wartość netto. Poza tym ta wycena i tak jest zaniżona,
  • Odpowiedz
@krzysztof48: inwestycje w akcje. Zacząłem w bardzo złym momencie (tuż przed Covidem). Przy pierwszych spadkach wystraszyłem się i uciekłem ze stratą, ale doedukowalem się i wróciłem w idealnym momencie. Na samych akcjach zrobiłem z 50k prawie 200, do tego dywidendy dochodzą ciągle.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mam tyle żeby 3 miesiące się spokojnie utrzymać bez spiny, tak myślę że w razie gdy noga się powinie tyle starczy żeby spokojnie stanąć na nogi.
  • Odpowiedz
za młody jesteś na obligacje 😁 idź bardziej agresywnie 100% equity na tym etapie, za 10-15 lat czas na obligacje

@yankee12jd: Chyba że przy pierwszym kryzysie się zesra i wszystko sprzeda. Balansowanie portfela złotem + EDO pomaga utrzymać spokój w kryzysowych momentach.
Mnóstwo ludzi sprzedało w 2008/2020 a mogliby poczekać rok i by odbiło xd
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
zdolny-rzecznik-4: 37 lat
Nieruchomość spłacona ~600k
Auto ~200k połowa leasingu - myślę o wykupie
Konta sumarycznie - 150k gotówki
Ogólnie ostatnie 4 lata to był skokowy zrost przychodów kosztem czasu wolnego. Nie mam czasu na życie towarzyskie i wydawanie/inwestowanie.
Po drodze nieudany związek na szczęście bez dzieci. Myślę spłacić samochód i jednać tym wszystkim i gdzieś siedzieć na etacie i mieć wolne weekendy i
  • Odpowiedz