Wpis z mikrobloga

Po moich wpisach sporo osób zadaje mi pytania, więc chciałbym wyjaśnić kilka rzeczy.

1. Pod żadnym pozorem nie traktujcie tego co piszę bardziej priorytetowo od oficjalnych komunikatów.
2. Moje wpisy to moja subiektywna perspektywa na to co się dzieje. Poparta jest szkoleniami, wiedzą teoretyczną i praktyczną z powodzi w 2010 roku oraz szczegółowych analiz powodzi z 1997. Więc wiem o czym mówię, ale na poziomie wykopka.
3. Nie mam dostępu do danych jakimi dysponują Centra Zarządzania Kryzysowego, IMGW, widzę tylko to co jest ogólnodostępne.

Ostatni na dziś komentarz:
1. W chwili publikacji poprzedniego wpisu doszło do aktualizacji prognoz, które powędrowały w niebezpieczne rejony. Podaje się teraz ok 700-710cm dla Trestna. To są stany, które w 1997 zmiotły pół miasta i województwa.
2. Wrocławski Węzeł Wodny przeszedł ogromną modernizację. To nie tylko osławiony Racibórz, ale też masa pomniejszych inwestycji. Problem w tym, że nie wiemy dokładnie jak ten system zda w tej chwili egzamin. Nikt nie wie. Przekonamy się za ok. 48-72h. Szacowanie prawdopodobieństwa nie ma w tej chwili żadnego sensu.
3. Obserwujcie sytuację w Nysie, na zbiorniku Nysa, ale też na Odrze w Raciborzu, Opolu, Oławie.
4. Nadal w związku z opadami groźne są podtopienia wynikające z zapełnionej kanalizacji burzowej - jest ona w tej chwili przepełniona i każdy opad oznacza zagrożenie. Oby nie padało.
5. Czy Twoje osiedle jest bezpieczne/zostanie zalane? Nie mam pojęcia. Porównaj sobie mapę zalania miasta z 1997 i potraktuj ją jako benchmark. Ze wszystkich informacji jest bezpieczniej niż było wówczas, czy w 2010 roku. Ale nikt nie zagwarantuje Wam, że akurat Was nie trafi w tym szlag. Wywierajcie presję na radnych, politykach, pytajcie kogo się da o status poszczególnych miejsc. Niech wreszcie zaczną się wywiązywać ze swojej roli.

Byłem dziś na spacerze popołudniu na odcinku od Mostów Warszawskich do Mostu Szczytnickiego. Woda jest poniżej swoich standardowych poziomów: zarówno w głównym korycie, jak i w kanale miejskim. Ale jeśli poziom podniesie się o ok 4 metry, to...To już czas zacząć to zagrożenie traktować poważnie, jeśli do tej pory tego nie robiliście.

Odnoszę wrażenie, że władze nie chcą wzbudzać paniki. W związku z tym w ogóle nie wiele komunikują. Moim zdaniem wszystkie rozsądne działania są jak najbardziej na miejscu: naładowanie telefonów i power banków, podstawoweg zaopatrzenie, zwłaszcza w wodę. Jeśli jesteście w wyjątkowo zagrożonym miejscu i macie możliwość przemieszczenia się - warto to zrobić jutro, bo we wtorek może to być bardzo utrudnione, jeśli do czegoś dojdzie.

Miasto powinno moim zdaniem być w tej chwili w stanie najwyższej gotowości, a służby i ochotnicy z---------ć na wałach.

#wroclaw #powodz
Iudex - Po moich wpisach sporo osób zadaje mi pytania, więc chciałbym wyjaśnić kilka ...

źródło: 458324143_1433636210647988_3440440625313236061_n

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@razdwatrzy55: Pytanie nie jest głupie ale imho żadna prognoza nie bierze pod uwagę czynników niemeteorologicznych czyli jak jebnie gdzieś wyżej to trzeba to dopisać do prognozy - jeśli to nieprawda to nk pls poprawi
  • Odpowiedz
@Iudex: jeśli nie zamecze co sądzisz o zostawianiu aut na terenach logistycznych jak np Nowa Wies.

Ps. Jak Ci rogalowy książę albo nasza polna rusałka nie da Ci czegoś od wypoku to im w wiadrach zalewamy ta serwerownie !
  • Odpowiedz
W związku z tym w ogóle nie wiele komunikują.

@Iudex: Jaca, RZGW, wroclaw.pl i wszyscy wrzucają co 15 minut jakies komunikaty, ale dla Ciebie to niewiele? :D
  • Odpowiedz
@Iudex: Najlepszy jest dział "zdjęcia" z tego poważnego linka który wkleileś...
Naiwnym będąc, pomyślalem:
O, zobaczę fotki z "modernizacji" w czasie przebudowy infrastruktury, aktualne budowle, zbiorniki, wały, poszerzenia, pogłębienia, może coś z Raciborza...

( ͡º ͜ʖ͡º)
Ale po co. Jeb zdjęcia katedry i odrzańskiego wycieczkowca. Kurła jprd ()
  • Odpowiedz
@Iudex: dopiero się skończyło posiedzenie sztabu kryzysowego, może zaraz coś powiedzą. Np. w Długołęce już przedstawili plan ewakuacji.
  • Odpowiedz
Miasto powinno moim zdaniem być w tej chwili w stanie najwyższej gotowości, a służby i ochotnicy z---------ć na wałach

@Iudex: i to jest największy problem, który ciągnie się od południa i początku tygodnia - lepiej wydać kilkadziesiąt milionów na zabezpieczenie i próbę zawalczenia niż kilkanaście miliardów na odbudowę zniszczeń.
  • Odpowiedz