Aktywne Wpisy
KorpoRozowa +5
Jestem ciekawa co o tym myślicie, bo mi coacherki zaczęły wjeżdżać na psychę.
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Co uważacie za bardziej sprawiedliwe?
- Wpłacanie takiej samej kwoty na konto 68.9% (741)
- Wpłacanie procentowe od wypłaty np. po 40% wypłaty 31.1% (335)
hyperlink +16

1. Pod żadnym pozorem nie traktujcie tego co piszę bardziej priorytetowo od oficjalnych komunikatów.
2. Moje wpisy to moja subiektywna perspektywa na to co się dzieje. Poparta jest szkoleniami, wiedzą teoretyczną i praktyczną z powodzi w 2010 roku oraz szczegółowych analiz powodzi z 1997. Więc wiem o czym mówię, ale na poziomie wykopka.
3. Nie mam dostępu do danych jakimi dysponują Centra Zarządzania Kryzysowego, IMGW, widzę tylko to co jest ogólnodostępne.
Ostatni na dziś komentarz:
1. W chwili publikacji poprzedniego wpisu doszło do aktualizacji prognoz, które powędrowały w niebezpieczne rejony. Podaje się teraz ok 700-710cm dla Trestna. To są stany, które w 1997 zmiotły pół miasta i województwa.
2. Wrocławski Węzeł Wodny przeszedł ogromną modernizację. To nie tylko osławiony Racibórz, ale też masa pomniejszych inwestycji. Problem w tym, że nie wiemy dokładnie jak ten system zda w tej chwili egzamin. Nikt nie wie. Przekonamy się za ok. 48-72h. Szacowanie prawdopodobieństwa nie ma w tej chwili żadnego sensu.
3. Obserwujcie sytuację w Nysie, na zbiorniku Nysa, ale też na Odrze w Raciborzu, Opolu, Oławie.
4. Nadal w związku z opadami groźne są podtopienia wynikające z zapełnionej kanalizacji burzowej - jest ona w tej chwili przepełniona i każdy opad oznacza zagrożenie. Oby nie padało.
5. Czy Twoje osiedle jest bezpieczne/zostanie zalane? Nie mam pojęcia. Porównaj sobie mapę zalania miasta z 1997 i potraktuj ją jako benchmark. Ze wszystkich informacji jest bezpieczniej niż było wówczas, czy w 2010 roku. Ale nikt nie zagwarantuje Wam, że akurat Was nie trafi w tym szlag. Wywierajcie presję na radnych, politykach, pytajcie kogo się da o status poszczególnych miejsc. Niech wreszcie zaczną się wywiązywać ze swojej roli.
Byłem dziś na spacerze popołudniu na odcinku od Mostów Warszawskich do Mostu Szczytnickiego. Woda jest poniżej swoich standardowych poziomów: zarówno w głównym korycie, jak i w kanale miejskim. Ale jeśli poziom podniesie się o ok 4 metry, to...To już czas zacząć to zagrożenie traktować poważnie, jeśli do tej pory tego nie robiliście.
Odnoszę wrażenie, że władze nie chcą wzbudzać paniki. W związku z tym w ogóle nie wiele komunikują. Moim zdaniem wszystkie rozsądne działania są jak najbardziej na miejscu: naładowanie telefonów i power banków, podstawoweg zaopatrzenie, zwłaszcza w wodę. Jeśli jesteście w wyjątkowo zagrożonym miejscu i macie możliwość przemieszczenia się - warto to zrobić jutro, bo we wtorek może to być bardzo utrudnione, jeśli do czegoś dojdzie.
Miasto powinno moim zdaniem być w tej chwili w stanie najwyższej gotowości, a służby i ochotnicy z---------ć na wałach.
#wroclaw #powodz
źródło: 458324143_1433636210647988_3440440625313236061_n
Pobierzźródło: Screenshot_2024-09-15-20-42-44-275_com.google.android.apps.maps
PobierzPs. Jak Ci rogalowy książę albo nasza polna rusałka nie da Ci czegoś od wypoku to im w wiadrach zalewamy ta serwerownie !
@Megidox: To powinno ci pomoc, mapa wysokosciowa wroclawia. Uwaga laduje sie cholernie wolno.
https://gis.um.wroc.pl/imap/?gpmap=hipsometria
@Iudex: Jaca, RZGW, wroclaw.pl i wszyscy wrzucają co 15 minut jakies komunikaty, ale dla Ciebie to niewiele? :D
Naiwnym będąc, pomyślalem:
O, zobaczę fotki z "modernizacji" w czasie przebudowy infrastruktury, aktualne budowle, zbiorniki, wały, poszerzenia, pogłębienia, może coś z Raciborza...
( ͡º ͜ʖ͡º)
Ale po co. Jeb zdjęcia katedry i odrzańskiego wycieczkowca. Kurła jprd (-‸ლ)
@Iudex: i to jest największy problem, który ciągnie się od południa i początku tygodnia - lepiej wydać kilkadziesiąt milionów na zabezpieczenie i próbę zawalczenia niż kilkanaście miliardów na odbudowę zniszczeń.