Aktywne Wpisy

MrSzakal +91

pogop +3
Jak bardzo zlym pomysłem jest zakup kontenera mieszkalnego z Chin? XD
Potrzebuję na szybkości gotowego domku letniskowego. Podobne oferty są też w Polsce, ale około 4x drożej. Pytanie tylko, czy taka transakcja z chińczykami nie jest ciut zbyt ryzykowna?
#pytanie #chiny #aliexpress #alibaba #budownictwo #dom #pieniadze
Potrzebuję na szybkości gotowego domku letniskowego. Podobne oferty są też w Polsce, ale około 4x drożej. Pytanie tylko, czy taka transakcja z chińczykami nie jest ciut zbyt ryzykowna?
#pytanie #chiny #aliexpress #alibaba #budownictwo #dom #pieniadze
źródło: Screenshot_20260326_233557_Alibabacom
Pobierz

#nieruchomosci #pytanie #gorzkiezale
Co o tym myślicie?
Mam czwórkę rodzeństwa. Z racji wieku już każdy gdzieś coś kupił, wybudował i mieszka.
Ja też coś chciałem, ale dostałem w mordę 30% inflacją, wzrostem cen o 30% i najdroższymi kredytami w Europie. (Pożyczasz 400, musisz oddać 800)
Rozmawiałem o tym jakieś czas temu z rodziną i okazało się, że brat, który mieszka w mieszkaniu rodziców w Warszawie nie płaci za wynajem. Od 20 lat żyje za friko. Rodzice z emerytury oszczędzali na remont dachu itd. a on nie płaci 3500-4000 miesięcznie, bo tyle kosztuje wynajem w tamtej okolicy, tylko od 20 lat, zero.
Co więcej, rodzice twierdzą, że to już jego mieszkanie i tyle.
Także podsumowując.
Jeden brat został 400k za wynajem + 1.2M plnów, bo tyle teraz kosztuje 50m2 na Mokotowie, siostra dostała działkę pod Warszawą o wartości 500k zł na której postawiła dom, a dwie pozostałe siostry i ja, nic, zero.
Rodzice nigdy z nami o tym nie rozmawiali. Natomiast teraz, gdy wszystkiego się dowiedziałem jestem w szoku i ciężko mi się pozbierać. Nie umiem ogarnąć jak rodzice to sobie w głowie policzyli. Jak pytam mamy dlaczego nie dostaliśmy po równo, to mówi, że taka była sytuacja i no wiesz tak no.....
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: no to każdy już coś kupił czy brat mieszka u rodziców?
No ale to mieszkanie w Warszawie nie jest jego skoro w księdze wieczystej są rodzice? Gdyby mu darowiznę zrobili to co innego.
Mi tak samo powiedzieli, że mieszkanie w Krakowie zostanie bratu, a ja może dostanę coś po dziadkach w powiatowym czyli jakieś 5-6x mniej o ile ktokolwiek kupi coś tak starego(100k vs 600k) bo ja sobie przecież dobrze radzę, mam dobrą pracę itd. Płacąc kilka tysięcy za wynajem podczas gdy brat mieszka za darmo w ich mieszkaniu, dostaje od nich kasę bo
To jest problem dużych rodzin, że często część nie dostaje nic bo jedynym trzeba i sobie nie radzą. Ja nawet nie kalkuluję jak ty i nie mam paranoi jak ty. Dostaliśmy nieruchomości, ale nie ma sensu ich