Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci #pytanie #gorzkiezale

Co o tym myślicie?

Mam czwórkę rodzeństwa. Z racji wieku już każdy gdzieś coś kupił, wybudował i mieszka.

Ja też coś chciałem, ale dostałem w mordę 30% inflacją, wzrostem cen o 30% i najdroższymi kredytami w Europie. (Pożyczasz 400, musisz oddać 800)

Rozmawiałem o tym jakieś czas temu z rodziną i okazało się, że brat, który mieszka w mieszkaniu rodziców w Warszawie nie płaci za wynajem. Od 20 lat żyje za friko. Rodzice z emerytury oszczędzali na remont dachu itd. a on nie płaci 3500-4000 miesięcznie, bo tyle kosztuje wynajem w tamtej okolicy, tylko od 20 lat, zero.
Co więcej, rodzice twierdzą, że to już jego mieszkanie i tyle.

Także podsumowując.
Jeden brat został 400k za wynajem + 1.2M plnów, bo tyle teraz kosztuje 50m2 na Mokotowie, siostra dostała działkę pod Warszawą o wartości 500k zł na której postawiła dom, a dwie pozostałe siostry i ja, nic, zero.

Rodzice nigdy z nami o tym nie rozmawiali. Natomiast teraz, gdy wszystkiego się dowiedziałem jestem w szoku i ciężko mi się pozbierać. Nie umiem ogarnąć jak rodzice to sobie w głowie policzyli. Jak pytam mamy dlaczego nie dostaliśmy po równo, to mówi, że taka była sytuacja i no wiesz tak no.....

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: pewnie to nie było tak, że się spotkali potajemnie za twoimi plecami i podzielili działeczki tylko wszystko wynikało z jakichś bieżących ustaleń
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jakbym widział mój przypadek ... Brat dostał 7-8 lat temu 120k na mieszkanie (dobrał kredo i za 220k kupił 50m), siostra 2 lata temu dostała 60k na wesele i w prezencie od rodziców + dużą działkę obok domu rodzinnego a co ja dostałem? No słuchaj bo wszystko oddaliśmy twojej siostrze już na wesele ale jakoś może odłożymy z emerytury (gdzie sami nie mają wielkiej emerytury i nie chce żeby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
skrupulatny-znawca-59: Życie. Gdy nawet rodzina cię wyr&cha w dupsko xD
Mi tak samo powiedzieli, że mieszkanie w Krakowie zostanie bratu, a ja może dostanę coś po dziadkach w powiatowym czyli jakieś 5-6x mniej o ile ktokolwiek kupi coś tak starego(100k vs 600k) bo ja sobie przecież dobrze radzę, mam dobrą pracę itd. Płacąc kilka tysięcy za wynajem podczas gdy brat mieszka za darmo w ich mieszkaniu, dostaje od nich kasę bo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: twój brat dostał tylko mieszkanie, a że mieszka z rodzicami to mieszka. Ty już sobie przeliczyłeś na kasę, od 20 lat nie płaci 4000 zł za wynajem gdzie kiedyś ceny były inne.
To jest problem dużych rodzin, że często część nie dostaje nic bo jedynym trzeba i sobie nie radzą. Ja nawet nie kalkuluję jak ty i nie mam paranoi jak ty. Dostaliśmy nieruchomości, ale nie ma sensu ich
  • Odpowiedz
Zawsze możesz drążyć temat i wyjaśniać że podział jest niesprawiedliwy. Brat ma to mieszkanie przepisane już ?
  • Odpowiedz