Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć Mireczki, jest tu ktoś, kto zgłaszał swojego (byłego) pracodawcę do PIPu przez internet?
Od półtora tygodnia jestem w nowej pracy, natomiast Janusz z poprzedniej pracy dalej nie wypłacił mi dwóch ostatnich wypłat za lipiec i sierpień (już na wypowiedzeniu wiedziałem, że tak będzie). 26 sierpnia napisałem do PIPu skargę, podpisałem profilem zaufanym i wysłałem na e-mail podany na stronie dla mojego okręgu (kancelaria@rzeszow.pip.gov.pl). Niestety nie dostałem jak na razie żadnej informacji zwrotnej - czy to oznacza, że nie przyjęli skargi, czy zgłoszenie jest po prostu w toku i dopiero po kontroli dostanę jakąś wiadomość? Ktoś wysyłał skargę w ten sposób i może mi pomóc?
Może macie jakieś rady albo polecacie jakiś inny sposób na Janusza? Nie odpuszczę złodziejowi dwóch wypłat :/

#pip #pracbaza #prawo #praca #januszex #prawopracy #januszebiznesu #rzeszow

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: idziesz do prawnika i piszesz przedsądowe wezwanie do zapłaty. Mógłbyś wziąć wzór z neta i sam wysłać, ale często dużo mocniej działa, jak pod takim wezwaniem podpisze się kancelaria prawna. Bardzo często gdy ludzie widzą, że jesteś gotów iść do sądu odpuszczają i płacą. Chyba, że serio nie mają, to inny temat.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: Trochę im zajmuje "realizacja" zgłoszenia. Sprawdź też czy w skrzynce nie masz awizo. Ja co prawda wysyłałem do nich pytanie o interpretacje przepisów, też mailem i odpowiedź dostałem w formie papierowej.
  • Odpowiedz